Автор Тема: Сезонска работа низ Европа  (Прочитано 6803 пати)

Отсутен freakyniki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 329
Сезонска работа низ Европа
« на: 20 Февруари 2014, 23:12:48 pm »
Дечки

Ја креирам темава, со цел да си споделиме меѓусебни искуства во врска со сезонските работи низ Европа или Балканов сеедно. Доста бев загреан за Норвешка и прочепкав се живо, за да сфатам дека не е се така како што ни пласираат по текстовиве за платите од 4500 евра. Можноста без бг пасош и норвешки јазик се 0,01%.
Затоа би сакал ако некој има искуство во врска со работа во грција,Словенија,Хрватска или било каде (да не е САД), да даде свое мислење и искуство. Не е на одмет за 3 месеци да си вратиш некоја заштедена пара на страна.

Незнаев кај да ја ставам темава, па ако згрешив нешто нека простат администраторите и нека ја преместат на правилно место.
Пеглал не пеглал....пегли време пролази

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
Одг: Сезонска работа низ Европа
« Одговори #1 на: 20 Февруари 2014, 23:17:30 pm »
Интересна тема.. До сега имам сретнато доста работи за во америките.. Ама за по европа не сум сретнал. Секако ако имам можност би отишол 3 месеци.. Да поработам легално. Затоа што нелегално некако не ми се иде.

Отсутен Баги

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 794
« Одговори #2 на: 21 Февруари 2014, 00:00:17 am »
знам дека бараат доста девојчиња да работат во грција по плажине...

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14241
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #3 на: 21 Февруари 2014, 09:42:58 am »
Има душа да ти излези,да се вратиш со некој денар треба да почниш да штедиш екстремно(ако пушиш нема да пушиш,ке си намалиш на јадење и сл.),и да имаш среќа да ти платат според договорот.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Mario_306

• Редовен
  • Пораки: 1177
  • Тоа ти е релативна работа...
« Одговори #4 на: 21 Февруари 2014, 10:40:25 am »
Треба да почнеш да работиш, додека да влезеш во работата како почетник, без познанство, со било каква работа нема да ти останува многу , башка како што кажа мечето, треба да се откажеш од се живо... Имало некое правило во Грција, не смееш да престојуваш повеќе од 3 или 6 месеци, така нешто беше, имам еден пријател почна така и му остануваше нешто ситно од месец 100-150 евра... Но работеше, запозна луѓе, сега треба да иде сега пак во Грција и бркаше да фати луѓе на граница за да остане подолго или така нешто... Ова му е веќе трет пат, таму работи како келнер и видел некој од таму дека го бива па му рекол оваа година да дојде кај него за повеќе пари, па ќе видиме што направил... :)
Давам шлогиран дедо, или го менвам за друга недвижнина :)
;D ;D ;D

Отсутен Dando

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 339
« Одговори #5 на: 21 Февруари 2014, 11:20:38 am »
Polagaj za kamion i na volan nagore, em legana rabota e platata ne e losa i baska imas moznost za direkten kontakt so kogo sakas i kade sakas. Kolku sto sum slusnal bugarska sema e na zimo na sever negde shvecka-danska, na leto spania-francija. Ne e loso da si ostavis slika po doma posto mislam deka nema da sakas da se vratis.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #6 на: 21 Февруари 2014, 13:10:35 pm »
Многу убава шема,има месеци кога се вртат и по 20Ккм...Дуп***о ке ти расцвета на волан...
Грција работев пред 5-6 години на Миконос бев 5-6 месеци,се вратив со минус 600-800 евра. ;D

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #7 на: 21 Февруари 2014, 14:13:46 pm »
Јас имам работено 3 години во Грција 2003-2006 год. од берач на цреши до белбој во елитен ресорт, нема веќе аир од таму.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3060
« Одговори #8 на: 21 Февруари 2014, 14:29:14 pm »
Фала Богу некој искрено да каже искуство, а не сите нешто лажат - ок е, се вади кинта нз што нз како.

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Имигрант
« Одговори #9 на: 21 Февруари 2014, 14:40:35 pm »
Polagaj za kamion i na volan nagore, em legana rabota e platata ne e losa i baska imas moznost za direkten kontakt so kogo sakas i kade sakas. Kolku sto sum slusnal bugarska sema e na zimo na sever negde shvecka-danska, na leto spania-francija. Ne e loso da si ostavis slika po doma posto mislam deka nema da sakas da se vratis.
За тоа ти требаат бугарски документи...
Иначе да ти се серам у таква работа... Кучешки живот е тоа. Живееш во камион, се тушираш по бензински и најголем дел од викендите ти се паѓаат во некоја вукојебина.. Па уште ако немаш интернет ќе се мрднеш 45 саати.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #10 на: 21 Февруари 2014, 15:37:49 pm »
И тука да возиш ке спиеш по камиони.Лани зимата возевме јаглен за Осломеј(Кичево) и од шо беа толку организнирани неможевме да истовариме по 14+часа....Со кипер да чекаш толку тие страшна работа...И шо ќе правиш?Го фаќаш креветот,па ко ке почнат да свират станваш. ;D

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Имигрант
« Одговори #11 на: 21 Февруари 2014, 17:04:17 pm »
И кога бев за турција со камионот преспавме 4 ноќи во камион.. Ама петата бев дома во кревет...
Пак не е исто. Они спијат по 3-4 месеци.. има некои што се заглавени до гуша.. По 6-7 месеци не се враќаат дома.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #12 на: 21 Февруари 2014, 18:14:37 pm »

Можеш и со МК пасош. Плата 700 до 800 Евра преку Словенски фирми. Друг начин нема.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7244
« Одговори #13 на: 21 Февруари 2014, 18:41:17 pm »
@nakolce, а што мислиш ти, дека 1500Е минимум месечна плата ке ти ги даде некој дома да седиш?

Отсутен toni.de

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 591
« Одговори #14 на: 21 Февруари 2014, 22:08:21 pm »
Site mislat deka u EU  za 2-3 meseci ke imaat zastedeno 3000-4000e od start
Kolku I da rabotis da ne jades da ne pies pak nema da ti e dovolno
Sekoj pocetok e tezok.
Uste pa so MK  dokumenti 0 moznosti se.