Автор Тема: Како се чисти кондензација во фар - без отворање.  (Прочитано 16716 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: Како се чисти кондензација во фар - без отворање.
« Одговори #30 на: 24 Февруари 2013, 21:47:47 pm »
Ќе треба да ја дроби со толчник :)

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #31 на: 25 Февруари 2013, 10:01:47 am »
Pa pisav deka kje ostane fleka ako go susis na sila.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #32 на: 25 Февруари 2013, 22:33:03 pm »
Алкохолот брзо испарува, не му треба сушење со сила. However, флека останува - само силика му е мајката како што кажа Deni ...

Отсутен darko mk5

• Сениор
« Одговори #33 на: 25 Февруари 2013, 23:12:25 pm »
kolku sto znam silika se stava kaj proizvodi za da spreci vlaga. i so? da ja ostaam kesickata vnatre? jas zboruvam za momentalno vadenje na kondenzacija od far dokolku e loso zastrafen, ne si go stail kapaceto a si perel kola... a deka kje ostanat fleki ako ostais pola casa alkohol vo farot. ajde pustete link kako se tretira so silika da vidime

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #34 на: 26 Февруари 2013, 01:20:27 am »
Сеа викаш моментално вадење на кондензација, а претходно збориш дела треба да се исуши по природен пат. Нема линкови за тоа - терај си како мислиш дека е најбоље, никој не те разубедува во спротивното туку само си го кажува своето искуство. Фаровите за разлика од штоповите се кристално транспарентни, а алкохолот у зависност од концентрацијата и составот (етил, метил...) го нагризува акрилот, освен ако не се стаклени. За кое капаче збориш дека не си го ставил при перење на колата? Ваљда мислиш ако переш мотор, а си ја извадил заштитната гума од сијалицата ... Тогаш најбоље ти е да го извадиш цел фар и едноставно да го испразниш - само не ми е јасно кој пере мотор на денешниве коли или пак вади капачиња... ? Како и да е, чим си го испробал твојот метод и истиот се покажал ефикасен - не мењај коња који побеѓује ;)

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #35 на: 26 Февруари 2013, 01:26:36 am »
јас би го отворил од позади капакот ќе го оставам негде на топло да испари водата од внатре и цел би го поминал со силикон на спојка(језда ќе изгледа лошо кога ќе отвориш хауба али не ми смета),или па би го отварал ако се работи за постара кола

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43956
  • Il Moderatore
« Одговори #36 на: 26 Февруари 2013, 07:57:12 am »
Отвори капачето, пушти средни и дугачки истовремено, испиј кафенце, и терај! :) Нема филозофија некоја голема.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
« Одговори #37 на: 26 Февруари 2013, 11:35:49 am »
kolku sto znam silika se stava kaj proizvodi za da spreci vlaga. i so? da ja ostaam kesickata vnatre? jas zboruvam za momentalno vadenje na kondenzacija od far dokolku e loso zastrafen, ne si go stail kapaceto a si perel kola... a deka kje ostanat fleki ako ostais pola casa alkohol vo farot. ajde pustete link kako se tretira so silika da vidime
Да, да ја оставиш кесичката внатре некоја недела. Има слики во првиот пост. Тоа не е речение за фар со дупка, туку решение за малку вода во фарот како кај мене.
На пример се погаѓа да треба да сменам сијаличка, а се истура од врнење. И следниот ден магла во фарот. Вака ќе ја снема таа магла по 2-3 недели.

Мирна глава.

Вложен труд = 0.

Отсутен princo

• Почетник
  • *
  • Пораки: 38
« Одговори #38 на: 26 Февруари 2013, 11:54:00 am »
фарот мора да дише, неможе да му ставате силикони и херметички да го затварате. и самиот фар има едно цефче што служи за вентилација, внатре се ствара голема температура од сијалиците, поготово ако има ксенон тие работат на повисока температура и треба дополнително ладенје така да затварање херметички не бивет, а идеата на Simo-Carrier166 e супер.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
« Одговори #39 на: 26 Февруари 2013, 11:55:26 am »
Ксенон не работи на повисока температура. Искрата е потопла, но температурата на фарот е пониска со ксенон од 35W во однос на халоген од 55W.

Логично нели ако земеме дека халогени имаат ефикасност од 3% а HID ефикасност од 9%. Со други зборови ксенонот од 35W оддава 32W топлина, а 55W халогена оддава 52W топлина.

Отсутен princo

• Почетник
  • *
  • Пораки: 38
« Одговори #40 на: 26 Февруари 2013, 11:58:54 am »
Ксенон не работи на повисока температура. Искрата е потопла, но температурата на фарот е пониска со ксенон од 35W во однос на халоген од 55W.

Логично нели ако земеме дека халогени имаат ефикасност од 3% а HID ефикасност од 9%. Со други зборови ксенонот од 35W оддава 32W топлина, а 55W халогена оддава 52W топлина.

можда, не викам не, мене така ми кажа мајсторот шо ми ги местеше ама тоа не значи дека он е у право 100%

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #41 на: 26 Февруари 2013, 12:21:00 pm »
Simo - Carrier166 yes,но доколку постојано му се случува тоа,и после перење на возилото и после дожд,единствено решение е да си залепи силика гел на внатрешниот дел од заштитната капа(поклопец),или гумица и да ја менува на неколку месеци или недели во зависност колку кондензира фарот.
@Ксенон не работи на повисока температура. Искрата е потопла, но температурата на фарот е пониска со ксенон од 35W во однос на халоген од 55W.

-Ова е точно.
@фарот мора да дише, неможе да му ставате силикони и херметички да го затварате. и самиот фар има едно цефче што служи за вентилација, внатре се ствара голема температура од сијалиците, поготово ако има ксенон тие работат на повисока температура и треба дополнително ладенје така да затварање херметички не бивет, а идеата на Simo-Carrier166 e супер.
-Исто многу важен фактор кај ладењето на фаровите,некои возила како Мерцедес Е класа 2003 2005,Тојота Авенсис,АУДИ А4 2003/2005.......не им е решено ладењето на фарот и сите имаат проблеми со кондензација која по кратко време ќе го уништи фарот однатре,но има и за тоа лек :),едниот е помалку болен а другиот е болен :)

Отсутен darko mk5

• Сениор
« Одговори #42 на: 26 Февруари 2013, 17:20:17 pm »
Сеа викаш моментално вадење на кондензација, а претходно збориш дела треба да се исуши по природен пат. Нема линкови за тоа - терај си како мислиш дека е најбоље, никој не те разубедува во спротивното туку само си го кажува своето искуство. Фаровите за разлика од штоповите се кристално транспарентни, а алкохолот у зависност од концентрацијата и составот (етил, метил...) го нагризува акрилот, освен ако не се стаклени. За кое капаче збориш дека не си го ставил при перење на колата? Ваљда мислиш ако переш мотор, а си ја извадил заштитната гума од сијалицата ... Тогаш најбоље ти е да го извадиш цел фар и едноставно да го испразниш - само не ми е јасно кој пере мотор на денешниве коли или пак вади капачиња... ? Како и да е, чим си го испробал твојот метод и истиот се покажал ефикасен - не мењај коња који побеѓује ;)

Zborev za momentalno odnosno koa kje primetis vlaga i odma da ja sredis da ne cekas kao silika sto bi ja upila vlagata...tuku zboram za 30min do saat vreme. a za koe kapace zboram. zboram za kapakot so go odvrtuvas za da smenis sijalica..a mnogu lesno moze da e zastrafeno na krivo pa od vlaga da kondenzira farot (nemora da peres motor za da kondenzija).  a koa sme kaj perenje motor... se seguvas taka? :)   У здравље :)

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #43 на: 26 Февруари 2013, 18:16:46 pm »
Хахаха O.K. e ;)

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 492
  • www.imagine.mk
« Одговори #44 на: 09 Декември 2014, 19:45:23 pm »
Кој има силика гелче при рака ми треба за еден фар истиот случај како кај дени.