Дечки вака - имам ставено во кола дополнителен модул за централно пошто фабричкото не работи + го немам оригиналниот клуч. Се работи за кинеско централно купено од ауто лидер.
Порано кога го имав 101 сам го намонтирав цело комплет со се инсталација ама тука на ова заглавив затоа што имаше некоја постоечка инсталација + различни бои на жици и во недостиг на време решив за 500 денари да ми го намонтираат.
Е сеа прашањето ми е следново - на сите тие модули има неколку жици со дополнителни плус опции - опција за отварање на гепек на хауба сирена како и дополнителна жица за автоматско затварање на прозорците. Тука заглавив..
Водејки се според шемата
розевата жица е онаа која треба да функционира за автоматското затварање на прозорци. Не ми е јасно зашто таа жица воопшто дава минус (-) и како да ја поврзам истата.
На моторчињата за затварање на прозори мислам дека идат 3 жици од кои едната е минус а другите две се плус каде што минусот цело време е активен и зависно од тоа дали сакаме да го отвориме прозорот или да го затвориме се ативира еден од дополнителните плусови (моторчето врти од лево према десно или од десно према лево - во зависност дали се отвара или се затвара прозорот)
и друго под прашање за истата жица - кога би ја поврзал се како што треба (кога ке дознаам точно каде треба) како да го регулирам времетраењето на пуштање на струја - откако модулот ке прими сигнал да ги заклучи вратите таа жица пушта струја 25 секунди а мене максимум ми се потребни 7 секунди за затварање на двата прозорци од најдолно до најгорно ниво истовремено. ПОМОШ???
Има ли некој искуство со поврзување на вакви работи да споделиме некое искуство и да ми помогне?
Предлагам темава да се преименува во Аларми/Централни и слични дополнителни модули каде што би поставувале и останатите членови прашања и одговори. -Ако има веќе ваква тема се извинувам однапред.
[/b][/b]