Автор Тема: Совет Алфа ромео 147  (Прочитано 2574 пати)

Отсутен ^Goce^

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 60
Совет Алфа ромео 147
« на: 05 Февруари 2014, 17:09:15 pm »
Здраво дечки сакам да ве прашам за совет за Алфа Ромео 147 1.9 јтд 115кс немам мн искуство со коливе па сакам да земам ваков модел дали вреди да се земи или да се бара нешто друго оти повеќето ми викаат барај германско нешто па доколку имате искуство со ваков модел или знаете нешто пишете. Какви се јтд моториве издржливи се или не скапи за одржување потрошна и слично?

фала, поздрав

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
Одг: Совет Алфа ромео 147
« Одговори #1 на: 05 Февруари 2014, 17:27:48 pm »
Има вакви теми барем 3 на форумот,побарај малце немора за секое прашање тема да се отвара

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43834
  • Il Moderatore
« Одговори #2 на: 05 Февруари 2014, 17:29:24 pm »
Само така, само германско. У други земји не знаат коли да праат.

А тоа дали вреди или не, премногу зависи од секоја кола поединечно. Во каква состојба е и за колку пари може да се земе и опраи да биде во нормална состојба.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14364
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #3 на: 05 Февруари 2014, 17:30:35 pm »
Сега брамовск ке распали. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43834
  • Il Moderatore
« Одговори #4 на: 05 Февруари 2014, 17:36:21 pm »
Не верувам. Секој со својот есап. Брамовск вложи многу, за да ја направи неговата кола достојна за возење. Он тоа ќе го направеше без разлика што кола и да купеше (alfa не му беше во прв изборен круг. потоа „улета“ во комбинација). Башка неговата е 16V 140hp  ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8152
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #5 на: 05 Февруари 2014, 17:47:41 pm »
Гоце, ти најубао германско да си земиш, да не те боли глава ич.

Нема евтин комон реил за одржавање. Ињекторот е скап за секоја кола! Затоа пак за 400 евра можеш друг половен мотор да си монтираш ако недај боже се случи нешто...

Комон реил дизлите се побрзи, помалку трошат, помалку се бучни и така...

Пак ќе речам, евтиното одржавање умре по 1997 година кога многу работи се сменија.
Во класата на 147, алфата е можеби и најевтина за одржавње. Како поскапи ми се гледаат јапонските...

Според мене ЈТД е одличен мотор.
Мојот 2,4 јтд (5 цилиндри) троши од 5,5л, 7л па до 10л градска.

Присутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3908
« Одговори #6 на: 05 Февруари 2014, 19:24:31 pm »
Ne gajam jas simpatii i navivachki pozitivni stavovi kon kolite. Alfite se ubavi za vozenje. Mene ne me osatvila kolata nikogash,osven edno sabajle shto ne zavergla no toa e zatoa shto jas koristev star akumulator i ochekuvav da se sluchi toa naskoro.
Kogas kupuvash kola so 200kkm i povekje ochekuvanjata se tie. Vozish stara kola so delovi po cena kako za nova. Onie prikaznine za delovi od rasturachi, repariani amortizeri, krpenici za da se "zashtedi" za mene se neprifatlivi.

Imam prijateli koi gi poznavam i zemale "germansko" i si go izodele istiot pat kako i jas, za koj smetam deka e ispraven ako sakash kolata da te sluzi.

Se shto mozam da kazam za ovaa 147 ca shto ja poseduvam  edeka voznjeto na kolata e odlichno iskustvo sporedeno so ona prethdno shto sum go imal. A za da bide takvo kolata treba da e ispravna. Eve eden komshija ovde ima golf i nikogash ne se pozalil od kolata. NAprotiv so radost mi raskazuva kako povolno nashol menjach za "evtino", ili slichni trakatranici. I jas veruvam deka on e zadovolen od svojot izbor.

Отсутен Mario_306

• Редовен
  • Пораки: 1177
  • Тоа ти е релативна работа...
« Одговори #7 на: 05 Февруари 2014, 19:32:14 pm »
Добар избор е 147 1.9 јтд 115 кс, претпоставувам дека си нашол некоја за примамлива цена затоа си се одлучил за 147... Како што кажа пират, комон реил дизелите се скапи за одржување општо, ама за поскапо одржување добиваш економичност, рафинираност, брзина итн. Реално да не претерам 80% во Македонија се возат германски коли, поради евтиното одржување главно... Италијанските, француските се озлогласени поради скапите делови, оржувањето, а најмногу ме нервираат некои што се лупаат во гради со поговорката : " Жената може да биде и од село, но возилото исклучиво од Германија", што мене страшно ме иритира... Ако најдеш некоја убава алфа 147 земај ја, ако е мерак во прашање не се гледа ништо, па ни парите, а ако сакаш што било да те тркала, со евтино одржување земи си нешто германско... Голем важност има и тоа како е одржувана колата до сега, како што рече Simo погоре, така да се е премногу релативно да се каже, па ако се одржува колата како што треба, ако се менува потрошен материјал навремено, може да тера и без никаков поголем проблем... :)
Давам шлогиран дедо, или го менвам за друга недвижнина :)
;D ;D ;D

Отсутен ^Goce^

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 60
« Одговори #8 на: 05 Февруари 2014, 23:56:22 pm »
Немам најдено нешто посебно ама мислам дека имат прилагодлива цена за таа година и опрема што ја има инаку сум во план да одам бугарија и од таму да донесам па ќе видиме што ќе биди затоа сакав малку да соберам информации околу 147ка

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8152
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #9 на: 06 Февруари 2014, 00:19:40 am »
Јас секогаш се споредувам со шурата мој и неговиот Пасат.
Секогаш сервисот го кошта или исто со мојот или поскапо! Со исклучок што мојата собира повеќе уље  ;)

Сме споредиле алтернатор и некои делови од предница.

Земи си некоја кола која ќе ја начекаш стегната, вратите убаво да се отвараат / затвараат, да пали убаво, да не дрма цела кола и се останато се осеќа.

Не оди сам по кола, страста дека си купуваш кола и замислувањето дека ќе уживаш те заслепува.
Нека има уште двајца, секој ќе примети по нешто.

Опелот и Фордот пред 2000г се нешто поевтини за одрѓавање по мое.
Не го потценувај Фордот  ;)

Среќно!