Автор Тема: Чудо невидено !!!  (Прочитано 18054 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Чудо невидено !!!
« Одговори #45 на: 31 Декември 2013, 11:53:07 am »
оги што направи сообраќајка. на излагање од нас гас. истото се деси. само ситуацијава ке биде кола со кола. па ке видиме, ама мислам дека и за во неговиот случај ке биде исто пресудено. излагал исто како гопоѓата, и исто како моторчево го пернал со друга кола... тоа колку јако го пернал (тој што возел право) тоа е друг муабет, за тоа башка казна ке си добие. правило на десната страна.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43926
  • Il Moderatore
« Одговори #46 на: 31 Декември 2013, 12:05:44 pm »
@Alfista, Не знам дали беше споменато, ама мислам дека „тајната“ на твојата одбрана стои во член 42 точка 5:

(5) Возачот е должен да ги пропушти сите возила што
се движат по патот на кој влегува
тој и кога не е означен со сообраќаен
знак како пат со првенство на минување, ако со возилото влегува од земјен пат
на патот со коловозна постилка или ако на пат влегува од површина која не
е наменета за динамичен сообраќај.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #47 на: 31 Декември 2013, 12:08:52 pm »
само што госпожата не влегувала од земјен пат, туку на Т раскрсница.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2837
  • Слобода или смрт
« Одговори #48 на: 31 Декември 2013, 12:10:41 pm »
А и улица од 500 метра асфалт широка 4 метра неможе да биде површина која не е наменета за динамичен сообраќај.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #49 на: 31 Декември 2013, 12:12:00 pm »
Кој е подинамичен сообраќај, уличката кај ЛПР (со 10 коли во саат) или Првомајска со милион коли во секунда?

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #50 на: 31 Декември 2013, 12:13:07 pm »
а од кога тоа во законите на сообраќајот е ПРЕСУДНО за да се одреди кој има предност а кој нема во услови на одсуство на сообраќајни знаци?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55049
  • Махер
« Одговори #51 на: 31 Декември 2013, 12:14:58 pm »
Кој е подинамичен сообраќај, уличката кај ЛПР (со 10 коли во саат) или Првомајска со милион коли во секунда?
Исти се.

Отсутен Dejan_156 alfista

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 130
« Одговори #52 на: 31 Декември 2013, 12:24:07 pm »
@Alfista, Не знам дали беше споменато, ама мислам дека „тајната“ на твојата одбрана стои во член 42 точка 5:

(5) Возачот е должен да ги пропушти сите возила што
се движат по патот на кој влегува
тој и кога не е означен со сообраќаен
знак како пат со првенство на минување, ако со возилото влегува од земјен пат
на патот со коловозна постилка или ако на пат влегува од површина која не
е наменета за динамичен сообраќај.

Симо и јас се вадам на тоа па ке видиме уште првиот работен ден ке одам да ја барам правдата, освен ако некој копуци сметале дека таа уличка има исто значење како и Борис Трајковски и не ме заебат.
btw од одредени членови и очекував да имаат контра мислење затоа што тие така си мислат нели секогаш и за било што така им е поинтересно само да се иде контра бесразлика за што се работи  ;D
Djevojka može da bude sa sela,
al' auto mora da bude iz Italije! ♥

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #53 на: 31 Декември 2013, 12:27:30 pm »
Дејан, заеби логика...

Ако нема знаци, можат законски да ти прават проблем. Без разлика дали имало логика или не. Закон и логика ретко кога одат рака под рака.

Како и да е, буни се, праќај жалби, тужби, што ти ја знам... Таму мора да има знаци... Ако не на главната улица, тогаш на споредната мора да има триаголник, па што сака нека е... Ако нема, тоа не е твоја кривица. Ако имало, ама сега нема пошто некој си го собрал за да го шитне у отпад, и тоа не е твоја кривица.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #54 на: 31 Декември 2013, 12:28:21 pm »
извини во мое име, ама не сум човек што ке ти даде лажна надеж ако смета дека грешиш.

или можда поубаво ке се чуствуваш ако сите нагрнат и ти речат дека ти си во право, иде и шлапнеш контра тужба односно жалба, па тропнеш од небо на земја.

инаку, дај боже да грешам. и се надевам дека грешам. а се надевам само поради моментот дека мноооогу возачи не ги приметуваат оние на моторче. едноставно како да не постојат. очигледно и гопоѓата така се однесувала, па поради тоа треба да си го добие. гледала низ тебе, те избришала од видик.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #55 на: 31 Декември 2013, 12:49:28 pm »
Једини проблем е што адвокатот на госпожата нашол рупа во закон. Ја се кладам за одредено време сите улички што гравитираат и се убацуваат на Првомајска ќе добијат триаголници. Но во случајов нема многу да помогнат, за жал.

Конкретен пример, пред 2-3 години се убацувам од Народни Херои на Сава Ковачевич, одма карши Макпетрол ме сопира полиција и ми пишува казна дека сум прошол на црвено. Мојата одбрана беше дека нема логика да го чекам семафорот бидејќи сообраќајните инжињери не предвиделе додатно зелено светло за десно. Пред некое време, два - три месеци, семафорот доби дополнително зелено светло за десно.

Така функционира системот кај нас,  би се надоврзал на еден коментар на Дени каде вели дека само кај нас полицијата се крие позади критичните места на патиштата и чека со радар со цел да ги одере возачите со казни за брзо возење. Во културните земји пред секој критичен дел од патот каде што возачите треба да ја намалат брзината за сопствена безбедност се предупредуваат со знаци Снима Радар. 

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8536
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #56 на: 31 Декември 2013, 12:51:43 pm »
Ако стават знаци со прединство секаде на булеварот кај што влага мало уличе на што ќе личи тоа. Е сега во уличето требало да има знак дека треба да дадеш предност на булеварот, ако немало жената треба да си плаче зашто не ставиле а ти со тоа си немаш врска. Се ова ако улицата не го сече булеварот, ако го сече и продолжува понатака е друг муабетот, мора да имаш знак кој ти потврдува прединство, ако нема ќе пратиш правило десна страна.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6921
  • French diamond
« Одговори #57 на: 31 Декември 2013, 13:16:03 pm »
Шо напрајвте вие, значи Дејан да застани да ја пушти госпоѓата, а таа да ги чека тие од другата лента да поминат ? Значи ако никој од нејзината десна страна несака да ја пушти(а ако е динамичен булевар богами и нема да ја пушти), Дејан и тие зад него нека чекаат и нека се прави колона ?? Нема шанси да е така, нема шанси.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #58 на: 31 Декември 2013, 13:31:40 pm »
Имено се работи за сообраќајна незгода, јас како учесник со мотор и една госпоѓа со спарк.
Во прилог моја (немногупрофесионална) слика да се долови моментот:
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
И нормално после чекање од 2 месеца иако го прашав полицаецот за колку ке биде записникот и ми рече за 1 месец, ок ке прејдеме преку тоа се додека го земав записникот и коа да ми исплатат штета адвокатката ми вика ти си виновен и јас во шок.
Јас сум со плавата точка а госпоѓицата со црвена и ајде сеа поискусни молам за помош како е можно ова или ми прават некој мафијашки работи колку да не земам оштета.
Јас колку што сум запознаен по правила знам дека секогаш има предност тој што е на главна улица а тој што се вклучува од споредна треба да чека,а правило на десна страна важи само кога се спојуваат улици од иста важност.
Е сеа во мојот случај полицаецот ми вика дека улица си е улица и ако нема знаци важи правило од десна страна и јас требало да ја пропуштам и јас сум виновен. (да напоменам тоа е уличката накај "lpr" со булевар Борис Трајковски)

Не си виновен.
Барај вештачење. И се врати од нула.
Пешаци, возачи на скутери и на точак се во предност секогаш.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5575
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #59 на: 31 Декември 2013, 16:43:42 pm »
Banza go nema da iskomentira na ova, on bi trebalo a znae.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!