Автор Тема: Чистење на дамки од Топлани (Топлификација)  (Прочитано 3929 пати)

Отсутен alekso.c

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
Здраво,

дали некој имал искуство со одстранување на дамки предизвикани од хемикалиите што ги испуштаат топланите ?
Како најоптимално се чистат без поголеми влијанија на бојата и лакот ? Дали решението е полирање ? Пробав да најдам некаков одговор на ова прашање по форумот ама не успеав да најдам нешто слично, освен полирање.
Секаков совет е добредојден.
Поздрав Алексо

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
Одг: Чистење на дамки од Топлани (Топлификација)
« Одговори #1 на: 24 Ноември 2013, 20:44:02 pm »
Imam edno prijatelce sto zivee do toplanata vo taftalidze kaj pazarceto kutriot sekoja godina si ja polira kolata od toa zoltite fleki sto mu se lepat na kolata..Care nema edino da ja iselis toplanata vo druga naselba.Zivo maltretiranje e toa sekoja godina mi se praj lom kolata

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #2 на: 24 Ноември 2013, 20:47:44 pm »
Здраво,

дали некој имал искуство со одстранување на дамки предизвикани од хемикалиите што ги испуштаат топланите ?
Како најоптимално се чистат без поголеми влијанија на бојата и лакот ? Дали решението е полирање ? Пробав да најдам некаков одговор на ова прашање по форумот ама не успеав да најдам нешто слично, освен полирање.
Секаков совет е добредојден.
Поздрав Алексо
Можеш повејќе да најдеш одговори кога ќе ја прочиташ темата Полирање возила.Еве еден брз совет,claying  на лакот и waxing е лекот за твоето возило :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34289
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3 на: 24 Ноември 2013, 21:30:06 pm »
Imam edno prijatelce sto zivee do toplanata vo taftalidze kaj pazarceto kutriot sekoja godina si ja polira kolata od toa zoltite fleki sto mu se lepat na kolata..Care nema edino da ja iselis toplanata vo druga naselba.Zivo maltretiranje e toa sekoja godina mi se praj lom kolata

Исто и мојот кумашин живее во зградата до Топланата во Тафталиџе. Колата му е партали од тоа нафтата.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3226
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #4 на: 24 Ноември 2013, 21:32:04 pm »
se primetuvaat odma kolite koi se parkiraat pokraj toplani heheh ama ima resenie i go kaza teen

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #5 на: 24 Ноември 2013, 21:51:38 pm »
Продукт од согорувањето на мазутната топлана во Тафталиџе е сулфур диоксидот и многу лесно создава сулфуреста киселина, која нагризува се на што ќе наиде. Не знам до каде се плановите за гасификација на истата.
Онтопик, има тука искусни мајстори за полирање, ќе ти помогнат.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #6 на: 24 Ноември 2013, 22:18:02 pm »
Dzabe kolku i daja zastituvas kolata so vosok i ostali stvati pak se talozat flekite.Ono so poliranje kje izleze ali povtorno se talozi kje mora kolata ili so cerada daja pokrivas ili garaza e spasot.Inace nadvor dzabe e bilo kakva zastita se lepi toa smolata ziva napast e

Отсутен alekso.c

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #7 на: 24 Ноември 2013, 23:07:43 pm »
Фала за брзиот совет "claying and waxing".
Уште нешто, колку што можев да разберам од форумов (за кој дознав денес и едвај еден-два саати пребарував) постојат неколку фази во полирањето. Претоставувам дека во мојов случај не се потребни сите фази со оглед на тоа дека возилото е релативно ново (2,5 год.) а и мене лаички ми стои дека бојата не е многу оштетена, или можеби грешам ? И уште едно подпрашање дали постапката што беше посочена од TE-EN е гаранција дека дамките ќе се изгубат, и дали знаете да предложите кој би можел ова да го направи (секако по можност од Скопје), за да неморам сам да се впуштам во нешто за кое не сум компетентен.
Поздрав.

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #8 на: 25 Ноември 2013, 03:24:45 am »
Ете го Даме погоре ;)

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1389
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #9 на: 25 Ноември 2013, 06:28:24 am »
Колку знам Топланата во Тафталиџе се префрли на гас од оваа сезона. Веројатно ова ке биде минато