Автор Тема: Home/House Gadgets  (Прочитано 1945 пати)

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
Home/House Gadgets
« на: 22 Ноември 2013, 15:08:41 pm »
Еве една нова тема за геџету по дома. Знаи праиме муабет за геџети и некој интересни работи за во куќа/стан.
Значи секогаш сум сакал да иам куќа ко Iron Man (1,2 и 3). Со малку повеќе гуглање, малку повеќе имагинација уствари има огромен избор на технологија да си направиш нешто интересно по дома. Поентата е дека за ситни ари можеш да направиш нешто повеќе...

1. Unikey

Доста интересно решение за на врата. ова е малце од поскапите работи кошта околу 220 $.

2. Remote Light

Ова е закон! На ибеј и слични се наоќа сијалица и далечинско за 5 долари а има и до 250 долари. Достааа добра работа. Лежиш у кревет а си го забаравил светлото упалено, да станувам? Ма неее стиснеш некое копче и крај. Исто со малку повеќе гуглање и слично, постојат сијалици кои само ги завртуваш и можеш да ги контролираш преку телефон ( али тоа е ту мач за мене) доста ми е со едно просто мало далечинско.

Ова како за почеток, дајте некој предлог, идеја и слично. Ипак живееме у многу напредно време, зашто да не го искористиме тоа.

Едит:

3. Gom/Vlc bla bla Remote

Откога го открив не глеам филм без ова. Многу едноставно. Скори сите го имаме поврзано Pc то со телевизор. едноставно го оставаш лап топот пц-то на страна преку телефон (додека лежиш) пушташ филм, појачуваш звок моташ правиш што сакаш. а интересна работа е што кога ти звони телефонот, автоматски се паузира филмот и си го тераш муабетот па после опет глеаш филм. ( ова класниот ме просветли со ова програмче) Прајслес

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Одг: Home/House Gadgets
« Одговори #1 на: 22 Ноември 2013, 15:16:35 pm »

Отсутен x01

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 729
« Одговори #2 на: 22 Ноември 2013, 18:06:58 pm »
Еве го и мојот кукен гаџет кој сам го направив и ме кошташе не повеке 500 ден.Станува збор за IR димер со 10 степени а се контролира со билокој далечински управувач.

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9197
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #3 на: 22 Ноември 2013, 18:25:30 pm »
Закон работа x01 !
Уште да ни кажиш како да си напрајме и ние :)

Отсутен x01

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 729
« Одговори #4 на: 22 Ноември 2013, 18:30:03 pm »
Закон работа x01 !
Уште да ни кажиш како да си напрајме и ние :)
еве линк од македонскиот форум за електроника (да го популаризирам малку) http://elektronika-mk.net/forum/index.php?topic=1783.0 инаку оргиналниот извор на оваа шема е од http://www.elektronika.ba/.
Да нагласам дека овој проект се напојува директно од мрежата со 220в и не е за почетници.