Автор Тема: Avtoodgovornost, Zelen Karton, Patnicko Osiguruvanje...  (Прочитано 67456 пати)

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Одг: Avtoodgovornost, Zelen Karton, Patnicko Osiguruvanje...
« Одговори #45 на: 29 Јули 2011, 21:52:03 pm »
Ок е тоа, ама да кажеме дека колата ми е регистрирана пред 6 месеци и сакам да извадам зелен картон? Ќе треба да дадам 90 евра колку што кошта за цела година а да ми трае уште 6 месеци и да заврши со тогашната регистрација. Ако е така тогаш муабетов ми е лева рука десен џеб, и нај исплатливо би ни било да вадиме зелен картон со регистрација.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #46 на: 29 Јули 2011, 22:02:03 pm »
Па да де, сеа само првава година може да има такви случаи, каде што ќе вадиш зелен картон што може да ти важи само 2-3-5 месеци. После ќе биде или со регистрација или ако не ти се даваат тогаш, пред прв пат да излезеш.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #47 на: 29 Јули 2011, 22:04:50 pm »
Зелениот картон си останува необавезен, така да ако не излегуваш од МК со колата, не ти ни треба, и не ги плаќаш тие 90 евра.

Да, се слагам дека границата е глупава, али тоа е.

Најглупото е што сега наместо 2400 за месечен, најчесто користен, ќе плаќаме 90 евра.

Отсутен vili

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 114
« Одговори #48 на: 29 Јули 2011, 22:20:43 pm »
Ова намалување ќе испадне поскапо од претходно.

Да речеме луѓе што вадат еднаш зелен картон за на одмор сега треба да го платат 90 еур.

Море они убаво си ги направиле пресметките. Пак ќе им се слеваат истите пари ако не и повеќе а народот демек треба да се радува на поефтинување.

Не ми прави кеиф поефтинувањето, ама

Отсутен BokiCactusic

• Сениор
  • Пораки: 3825
  • Боинг 747
« Одговори #49 на: 29 Јули 2011, 22:21:33 pm »
јас на сето ова би кажал...... Тражили сте гледајте :)

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #50 на: 29 Јули 2011, 22:22:09 pm »
Мене границата ми е под тераса .... така да ми одговара ептен ....

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #51 на: 29 Јули 2011, 22:23:01 pm »
Јас секоја година вадам годишен, така да ми одговара :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #52 на: 29 Јули 2011, 23:23:42 pm »
јас на сето ова би кажал...... Тражили сте гледајте :)
+1

Отсутен Аџамија

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #53 на: 01 Август 2011, 21:34:27 pm »
Ќе пишам еднаш и ќе се обидам на тоа да останам (впрочем и затоа се регистрирав на форумов, испровоциран и од новиот закон но и од муабетов овде).
ОХ мори мајко! ...ми доаѓа да речам од прва. Се чувствувам како магаре. Не сум некој гомнојадец опозиционо ориентиран вака или онака, но ајде објаснете ми како може овој нов закон да биде добар за мене. Да, и мене Грција ми е под тераса, али одам само на одмор еднаш годишно, плус тоа за моја несреќа имам Мондео со 115КС. И сега шо праам!???
Драг мој пишувачу од претходно шо јадеше гомна демек тие со над 90КС се курчеле, без оглед на твоето искуство на форумов може да речам слободно дека многу искомплексирано сереш безвеза! За какво курчење ми збориш пријателе, мојата кола има 25КС повеќе од твојата??? Ти се молам!!! Дај малце размисли дали ако те престигнам на автопат и ти личи дека ти стоиш во место тоа е резултат исклучиво на КС!?? Очекувам од некој што е зачленет на форум со име „CarClub“, да е љубител на автомобилите и да има респект за секоја една КС во сопствен или туѓ автомобил. За жал, јеби га.
Навистина барав логика да најдам каква врска има снагата на моторот со цената на зелениот картон!? И благодарение на претходен еден ваш пост кој вели дека зелениот картон ја покрива штетата што евентуално би ја направил во странство, искубав една каква-таква логика што може да има некакава врска, но исклучиво според асоцијации на трговско-политички ум. А тоа е следново:
 - Ако имаш некоја коњска сила повеќе во колата тоа би значело дека ти би возел побрзо од останатите а тоа аналогно би значело дека ако лупнеш некого од поголемиот залет жртвата што ќе ја лупнеш ќе претрпи поголема штета па осигурањето ке кошта повеќе.... Хахахахахахаха....
Каде ли живеам луѓее! Се срамам од ова шо ми го прават.
Како и да е, ми го спопикаа од убаво поубаво, сега ќе платам 5.500ден за да одам да се избањам само во еден наврат на едно 80км од кај што живеам. Да, од Гевгелија сум.
Најстрашното од се... ќе јадеме гомна по форуми, ќе знаеме што треба а што не треба да се направи... и толку!
Ајде, да стиснеме заби оти осеќам... ќе биде скоро и групњак!!!

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #54 на: 01 Август 2011, 21:49:18 pm »
Аџамија, уште си аџамија, ама ќе ти пројде...

1) Овде ние не јадеме гомна. Ако од дома те научиле така, тогаш заджи си го јадењето за таму. Овде за да можеш да комуницираш со останатите ќе мораш да ги почитуваш прво нив, а потоа и правилата на форумов.
2) Списокот на нешта кои треба да се променат во државава пред зелениот картон е километарски долг, а зелениот картон е само една небитна ставка. Ако не ти чини државава каква што е, оди одсели се. Или ако мислиш дека можеш да ја промениш оди објасни им на груевци и бранчеци. Не туку ни се истурај нас овде ко ние да сме тие кои одлучиле цената на зелениот картон да биде таква. Како што е за тебе, така е и за мене и за сите останати.
3) Цената на регистрацијата е исто така условена од декларираната максимална моќност. Така е и во развиените западно-европски земји, плус има и некои други критериуми како емисии на гасови. Нашиве пробуваат нешто да копираат од таму само им оди послабо
4) Овде има луѓе кои знаат многу повеќе од КС. А еден од нив, од кој можеш многу да научиш за автомобилите е тој пишувачот што срка кафен еурокрем
5) Паркирај го Мондеото во гаража и социјализирај се со рајата од форумов (Успут лапни некое колаче за Добредојде! :D)
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен vili

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 114
« Одговори #55 на: 01 Август 2011, 22:01:20 pm »
Се се плашам што ќе напише во следите постови, што ли ќе има на менито.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #56 на: 01 Август 2011, 22:04:49 pm »
Па може потаж добиен од редовна утринска столица подтикната од турско кафе, лубеница и житарици со јогурт.

Отсутен Аџамија

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #57 на: 01 Август 2011, 22:30:10 pm »
Хахаха! без гајле народе. Нов сум на форумов, но не и во Мкд. Најнеиронично се извинувам за моите фрустрации, искрено незнам зошто, но некако ептен ме жегна новиот закон за зелен картон. Стварно sorry ако излезе дека се истурив на вас овде.
Фала ти Гојдо за едукативните точки, некои од нив ги заслужив ок, некако баш и не ми легна епитетот „курчач“ од страна на пишувачот што ете излегува дека има кредибилитет да ги дели луѓето по основа на снага на моторот :) Нема веза! Пак ќе речам, ми недостига зелениот картон со важност од 1 месец и сега од мака, колаче по колаче - т’жно ми стана.

Уше еднаш, респект за форумот... без заебанција!

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #58 на: 01 Август 2011, 22:31:57 pm »
Нема проблем, тука сме за да си помогнеме...Или ако ништо повеќе да се изнаплачеме :D

Ете и јас тоа се обидував да откријам, дали имам можност да вадам картон на месец или три или морам за цела година да платам ако сакам да мрднам?

Дилема дали пред септември да вадам картон за месец дена или да вадам годишен...

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #59 на: 01 Август 2011, 23:05:12 pm »
Ќе пишам еднаш и ќе се обидам на тоа да останам (впрочем и затоа се регистрирав на форумов, испровоциран и од новиот закон но и од муабетов овде).
ОХ мори мајко! ...ми доаѓа да речам од прва. Се чувствувам како магаре. Не сум некој гомнојадец опозиционо ориентиран вака или онака, но ајде објаснете ми како може овој нов закон да биде добар за мене. Да, и мене Грција ми е под тераса, али одам само на одмор еднаш годишно, плус тоа за моја несреќа имам Мондео со 115КС. И сега шо праам!???
Драг мој пишувачу од претходно шо јадеше гомна демек тие со над 90КС се курчеле, без оглед на твоето искуство на форумов може да речам слободно дека многу искомплексирано сереш безвеза! За какво курчење ми збориш пријателе, мојата кола има 25КС повеќе од твојата??? Ти се молам!!! Дај малце размисли дали ако те престигнам на автопат и ти личи дека ти стоиш во место тоа е резултат исклучиво на КС!?? Очекувам од некој што е зачленет на форум со име „CarClub“, да е љубител на автомобилите и да има респект за секоја една КС во сопствен или туѓ автомобил. За жал, јеби га.
Навистина барав логика да најдам каква врска има снагата на моторот со цената на зелениот картон!? И благодарение на претходен еден ваш пост кој вели дека зелениот картон ја покрива штетата што евентуално би ја направил во странство, искубав една каква-таква логика што може да има некакава врска, но исклучиво според асоцијации на трговско-политички ум. А тоа е следново:
 - Ако имаш некоја коњска сила повеќе во колата тоа би значело дека ти би возел побрзо од останатите а тоа аналогно би значело дека ако лупнеш некого од поголемиот залет жртвата што ќе ја лупнеш ќе претрпи поголема штета па осигурањето ке кошта повеќе.... Хахахахахахаха....
Каде ли живеам луѓее! Се срамам од ова шо ми го прават.
Како и да е, ми го спопикаа од убаво поубаво, сега ќе платам 5.500ден за да одам да се избањам само во еден наврат на едно 80км од кај што живеам. Да, од Гевгелија сум.
Најстрашното од се... ќе јадеме гомна по форуми, ќе знаеме што треба а што не треба да се направи... и толку!
Ајде, да стиснеме заби оти осеќам... ќе биде скоро и групњак!!!

Добродојде, потпуно се слагам со тебе.