Автор Тема: Maла помош...  (Прочитано 7895 пати)

Отсутен NetworX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 929
Maла помош...
« на: 29 Јуни 2011, 22:26:37 pm »
...Земав појачало, поточно Blaupunkt GTA 2 Special MK II
Имам два вуфери дома по 8 оми се, дали да ги поврзам паралелно за да бидат 4 оми и после на појачалото бриџ да ги поврзам?
Или само паралелно да ги спојам и на еден канал да бидат? ???
Dear God. Thank you for providing us with the direct-port nitrous injection, 4 core intercoolers, ball bearing turbos, and titanium valve springs, Amen.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54955
  • Махер
Одг: Maла помош...
« Одговори #1 на: 30 Јуни 2011, 00:33:16 am »
Вуферите, што сила бараат? Зошто да не ги врзеш секој на посебен канал? Ако не е тоа можно тогаш дали работи засилувачот на 4оми, во бриџ режим на работа? Би требало да работи без проблем. Тогаш паралелно ќе ги врзеш, а засилувачот во мостна врска ќе го ставиш.  :)
« Последно менување: 30 Јуни 2011, 00:35:18 am Deni »

Отсутен NetworX

• Јуниор
  • **
« Одговори #2 на: 30 Јуни 2011, 00:53:35 am »
Во бриџ мислам дека би работел на 2 оми, нормално е 4 на 2та излези посебно. 180W пишува на интернет дека е од еден излез вуферите поима немам не се јаки многу околу 150W.
Уште едно прашање уз пат...

Како да ги наместам овие чуда за најдобро да биде?
Dear God. Thank you for providing us with the direct-port nitrous injection, 4 core intercoolers, ball bearing turbos, and titanium valve springs, Amen.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #3 на: 30 Јуни 2011, 01:49:28 am »
Ќе ставиш лоу-пас за да пушта ниски тонови филтерот. А за другите ќе видиш во споредба со другите звучки што ги имаш. Рецимо кај мене дома филтерот на сабот е ставен на 54 херци ама имам басови, така да околу 70-80 за во кола.

П.С. Бројките везе ти немаат 180 по канал синус, не...

Тоа појачало е 2х90 на 2оми, 2х60 на 4 оми, или 2х40 на 8оми. А во мостна врска е 180w на 4 оми. Тој засилувач има максимум 180w.

Значи би требало да го врзеш во мостна врска, со двата звучника паралелно, пришто ќе добијат по 90w секој. Грубо. Само треба да си сигурен дека се 8 омски.
« Последно менување: 30 Јуни 2011, 01:54:54 am Deni »

Отсутен NetworX

• Јуниор
  • **
« Одговори #4 на: 30 Јуни 2011, 01:54:45 am »
За тоа значи да видам како ќе звучи нај убаво.
А тоа левел што е?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5 на: 30 Јуни 2011, 01:56:52 am »
За тоа значи да видам како ќе звучи нај убаво.
А тоа левел што е?
Ќе видиш, да се вклопи со останатите звучки. Ако е прегласен до го намалиш или ако е претивок да го појачаш.

Левел е за да се нагоди напонот на изворот со оној на засилувачот, ,всушност.

Отсутен NetworX

• Јуниор
  • **
« Одговори #6 на: 30 Јуни 2011, 02:25:26 am »
За мостна врска вака би требало? или самото појачало е направено, само да ги поврзам како што пишува bridge

Тоа со левелот поима немам што е работата. Ништо нема да му биде ако го оставам на 8V?
Иначе да звучниците ми се 8 оми ги измерив

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6112
  • 69
« Одговори #7 на: 30 Јуни 2011, 08:19:26 am »
Таа жичката што си ја ставил, ако го укључиш појачалото, ке можеш само како украс да го користиш...Сместа да ја извадиш...Само две жици кај што пишува Бриџ да ги поврзеш...Дури и обележени ти се + и -....
Друга работа е тоа што треба да ги врзеш двата баса паралелно.
Левел ти е нивото на влезен сигнал, Филтерот ке го ставиш на LOW, а со потенциометарот ке ја дотераш фреквенцијата.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8 на: 30 Јуни 2011, 09:15:46 am »
Не треба жицата во средина. Ама можно е да има некој прекидач за да се нагоди да работи во мостна врска.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6112
  • 69
« Одговори #9 на: 30 Јуни 2011, 09:21:08 am »
Не постои никаков прекидач за да работи во мостна врска...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #10 на: 30 Јуни 2011, 09:29:08 am »
Не постои никаков прекидач за да работи во мостна врска...

Ете, штом немало - во ред си. Тргни ја жицата и подеси се како што рековме. Волтажата на почеток стави ја на 5V и пробај.

П.С. Праша дали да го ставиш на 8V. Рачунај дека тоа е најтивко ниво...

П.П.С. Види на влезот како се врзува за мостна врска. Треба и таму да е обележано или нешто да има.
« Последно менување: 30 Јуни 2011, 09:31:16 am Deni »

Отсутен NetworX

• Јуниор
  • **
« Одговори #11 на: 30 Јуни 2011, 14:36:55 pm »
Ставив ова само колку да покажам зашто имам видено по интернетиве некаде треба така да се стави, ама ова самото е бриџувано па така да ко што кажа Сале само на + и -.
Со потенциометрите ќе си играм ќе видам како ќе ми звучи нај добро, а за басовите сега за сега само едниот ќе го ставам зашто некако немам место у гепек. После ако се усогласам со чале мој може ќе закачам уште еден.

Ви благодарам многу на помошта кога ќе го наместам комплет може да снимам едно видео како работи ово оно... па у недела на Веро Сале ако дојде да види што сум направил дали ќе одобри или ќе ми акне заушка :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34073
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12 на: 30 Јуни 2011, 15:08:08 pm »
Не знам колку од помош може да ти биде ова, но јас не се разбирам во проблематикава

Отсутен NetworX

• Јуниор
  • **
« Одговори #13 на: 30 Јуни 2011, 16:08:42 pm »

Отсутен IvO

• Редовен
  • Пораки: 1676
« Одговори #14 на: 30 Јуни 2011, 16:14:32 pm »
оди во дог нека ти го поврзат вака ако го ставиш  одма да ги фрлиш :)