Автор Тема: Помош за кабел за сабвуфер  (Прочитано 3915 пати)

Отсутен водовод

• Почетник
  • *
  • Пораки: 12
Помош за кабел за сабвуфер
« на: 28 Декември 2013, 21:42:22 pm »
Здраво дечки.
Прашањава имаат малку врска со коли ама ептен заглавив и ми треба помош.
Значи вака. Од роднина земав стар AIWA CX-LDV701EZ DVD систем.  Системот го земав само поради сабвуферот што доаѓа со него. Првото прашање ми е дали сабвуферот можам да го поврзам на ONKYO TX-NR515 рисивер?  Проблемот е што сабвуферот се поврзува со ДВД плеерот преку 8 пински DIN кабел и од сабвуферот излегуваат конектори за останатите сараунд звучници.  Е сега, сабвуферот сакам да го поврзам со рисиверот кој има стандардни RCA пински излези. Гледав по интернетов да најдам некој конвертор кабел и најдов само ваков http://www.ebay.com/itm/ALPINE-CAR-RADIO-8-PIN-M-BUS-DIN-CABLE-CORD-TO-RCA-JACK-/260953171592?pt=US_Adapters&hash=item3cc2056688&vxp=mtr  што е кабел за радио за во кола. Овде http://connector.pinouts.ru/8_pin_DIN_female/ исто така во списокот или се стари амиги или се радија за во коли. Ме интересира дали распоредот на пиновите кај кабелот од ebay е стандарден и дали би можел да го искористам или ќе треба да експериментирам со преспојување жици.  Слики од задната страна на сабвуферот и кабелот: http://imgur.com/a/7L9BY   Како што можда претпоставувате, ептен сум почетник за оваа работа така да be gentle :)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55030
  • Махер
Одг: Помош за кабел за сабвуфер
« Одговори #1 на: 28 Декември 2013, 21:46:56 pm »
дај чисти слики што пишува на пиновите кај сабвуферот. Не се чита вака.

најверојатно на ништо нема да личи звукот, ама може да се проба.

Отсутен водовод

• Почетник
  • *
« Одговори #2 на: 28 Декември 2013, 21:52:01 pm »
дај чисти слики што пишува на пиновите кај сабвуферот. Не се чита вака.

најверојатно на ништо нема да личи звукот, ама може да се проба.
  Пиновите на сликата кај сабвуферот се излези за сараунд звучниците. Тие не планирам да ги користам. Битен е DIN округлиот црн конектор од десно што е влез од ДВД плеерот а на него не пишува ништо. Ако стварно ти треба поубава слика утре ќе сликнам пак зашто во подрум ми е стаен сега :/

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43838
  • Il Moderatore
« Одговори #3 на: 28 Декември 2013, 21:52:21 pm »
Јас претпоставувам дека ситуацијата е ваква: Од ДВД системот до вуферот идат аналогни предпојачани сигнали за секој канал посебно: центар, два предни, два задни и вуфер.  Во вуферот има вградено 6 канално појачало и од таму водат излези до сателитите.

Целта е да ги пронајдеш пиновите кои носат сигнал до вуферот. За тоа ти треба барем сервисна шема од двд системот.  Адаптерски кабли од било кој тип, нема да ти помогнат. Сетапот е custom и е далеку од некој стандард.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен водовод

• Почетник
  • *
« Одговори #4 на: 28 Декември 2013, 22:00:08 pm »
Јас претпоставувам дека ситуацијата е ваква: Од ДВД системот до вуферот идат аналогни предпојачани сигнали за секој канал посебно: центар, два предни, два задни и вуфер.  Во вуферот има вградено 6 канално појачало и од таму водат излези до сателитите.

Целта е да ги пронајдеш пиновите кои носат сигнал до вуферот. За тоа ти треба барем сервисна шема од двд системот.  Адаптерски кабли од било кој тип, нема да ти помогнат. Сетапот е custom и е далеку од некој стандард.
  Тоа и си претпоставував. Инаку плеерот е овој: http://www1.21hifi.com/revhifi/20011112/05.htm   Најдов pdf manual  за него ама како што сите знаеме таму не ставаат никакви сервисни шеми.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5 на: 28 Декември 2013, 22:03:18 pm »
Сигурно може. Trial & Error.

Само прашањето е што ќе се постигне со тоа. Но, тоа е за друга тема.

Отсутен водовод

• Почетник
  • *
« Одговори #6 на: 28 Декември 2013, 22:07:20 pm »
Сигурно може. Trial & Error.

Само прашањето е што ќе се постигне со тоа. Но, тоа е за друга тема.
Тоа и прашав во ОП, можеби ќе земам 2-3 кабли од ebay и ќе експериментирам кои жици се за сабвуферот. Штета е да го фрлам :)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #7 на: 28 Декември 2013, 22:14:21 pm »
Па и не е преголема штета...

Може да отидеш до Логинг да им го однесеш и да ти направат кабелче, крај-краева. Ќе отворат ќе видат кој канал е за субот.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43838
  • Il Moderatore
« Одговори #8 на: 28 Декември 2013, 22:20:11 pm »
Јас не верувам дека реалната снага на тој вуфер надминува 30w.  Ме мрзеше да проверам тука: http://elektrotanya.com/aiwa_xr-dv700_xr_-dv701_micro_dvd_system.pdf/download.html

Но, она што најдов е дека пин 5 и грунд ти се за вуферот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен водовод

• Почетник
  • *
« Одговори #9 на: 28 Декември 2013, 22:27:02 pm »
Јас не верувам дека реалната снага на тој вуфер надминува 30w.  Ме мрзеше да проверам тука: http://elektrotanya.com/aiwa_xr-dv700_xr_-dv701_micro_dvd_system.pdf/download.html

Но, она што најдов е дека пин 5 и грунд ти се за вуферот.
Во упатството пишува 55W, колку е реално....  Инаку бев во Логинг и ми побараа сервисна шема :)  Сега ќе можам да им ја однесам оваа од линкот. ФАЛА! :)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #10 на: 28 Декември 2013, 22:31:28 pm »
И уште стендбајот може да треба да се врзе за да се упали засилувачот во сабвуферот.