Фала за информацијата...
Битното е само на мењач да легни топтан, другото ич не е проблем...
Абе јас сум мајсторот што треба да измисли кој мотор треба да легне...
Никој друг не се ни замара со вакви каначки... Пошто имам порано по форумиве дека некој моткаше Маестро, реков некој да не знае инстант решение, да не претерувам по моториве
јас сум тој... потполно истиот мотор на моето маестро...
како бе го зариба маестрото? без уље го остави? па тој мотор бре не умира... само да има уље... ене го мојон брат ми го вози уште, и има пројдено 0,5 милиони километри (да друже пола милион) и пали како чак мак, а чури и троши уље шта да ти причам... може комотно да му дадат пари т.е. плата за растерување комарци низ државава... 2 пати му се пали моторот со огин од нафтата што му тече и го мрзи да ја среди... нејсе...
овој мотор е од дизел агрегат за орање, користен уште во далечните времиња кога не постоеле амортизери за автомобили... замена за него нема да најдеш што ке ти легне на мењач.. туку појди кај томче (педерот) горе на теферич, ке ти најде нешто.. појди и кај типов што го посочи нуме..
или ако ти се чека, порачувај од и-беј делови за ремонт. јас така направив.. нарчани ми се и стигнати комплет карики, летечи, лежечи, дихтонг за глава и картер, дизни, гумици на вентили и семеринзи. ги чекам само уште дихтоните за усис и издув да стигнат и ги чекам дихтоните за вакум пумпата за кочница да стигнат... до сега ова што е стигнато кошта околу 110 долари... не да се испалти ремонт ЕПТЕН СЕ ИСПЛАТИ.. се вкупно ке испадне 120 евра за делови за комплетен ремонт... уште прогнозирам некои 20-30 евра за ситници како и за рамнење глава и за смешни пари ке направам ремонт на мотор кој од тој момент би требало барем 150-200к да пројде без проблем...
финтата е што за овој мотор на и-беј деловите не ги наогаш да ги продава некој туку се тоа се оригинални делови за маестро ископани од некои складови и се продаваат исклучиво на аукции... ние ги собираме деловите веќе 7-8 месеци...
п.с. сакаш оооодлично решение за предните жмигавци кои се 50 долари-евра комад?
побарај заден жмигавец од санос автобус, модел 2001-2005-та.. кошта 10 евра...
сака уште финти? има еден куп само треба човек да прочачака по нетов се ке најде... првиот пат кога го лупна брат ми роверот се скапав од чешање што да прајме и од кај делови... испадна дека ги има сегде околу тебе само треба да знаеш...