Автор Тема: Mini Morris 1976г.  (Прочитано 5510 пати)

Отсутен igorN73

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 698
Mini Morris 1976г.
« на: 27 Август 2013, 12:02:46 pm »
Дали може да се среди ова и дали вреди да се средува бидејќи многу е стоено надвор и не е запалено повеќе од 10 години.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2071
Одг: Mini Morris 1976г.
« Одговори #1 на: 27 Август 2013, 12:09:47 pm »
Мое мислење е дека вреди да се средува. Не е претерано скапано, освен што е многу прљаво па затоа и изгледа дека е цело крш.... Али нема да знаеш за сигурно се додека не го испереш и не го прегледаш подетаљно. За колку пари можеш да го купиш ? Ако ти го продаваат евтино (докај 250-300 евра), тогаш се исплати...

А иначе со деловите кај нас ќе си имаш мака.... Али има решение, ибеј. :)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13855
« Одговори #2 на: 27 Август 2013, 12:30:29 pm »
Има нови делови кај нас (барем имаше до пред некоја година).

Ако го правиш сам, купи си цолни клучеви.

И планирај едно 2-3к евра за средување да биде топ! ;)

Отсутен igorN73

• Јуниор
  • **
« Одговори #3 на: 27 Август 2013, 12:40:48 pm »
Значи неможевме да го поместиме од што се запечени тркалата , го креваме на дизалица и го разгледувавме , прагчињата се лом внатре може и сами да видите , вратите доле се скапани..иначе минито веќе е мое , али некако се предомислувам.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6214
« Одговори #4 на: 27 Август 2013, 12:58:13 pm »
има кај мене здрава гола школка што мислам дека за ефтини пари ќе ја дадат,ако твојата е многу пропадната

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #5 на: 27 Август 2013, 16:24:00 pm »
уф уф уф...

има за работа бајаги,меѓутоа, она што би го сработил за да го поправиш ова, дефинитивно би го сработил и ако беше помалку скапано, бидејки, еве пример, не иде да смениш пола праг...

тоа што тркалата се закочени... нај веројатно корозија се има залепено на гуртните... напумпај гумите и со повлекување ке мрдне.. немаш потреба ни да ги отвараш за да ги чистиш, смаи ке се исчистат после 1-2 километри возење и кочење...

моторот ако претходно бил добар и ако не му се вадени свекиците, не би требало да има ни сега проблем... само немој да се обесиш на клуч одма.. извади ги свекиците, тури по 100-150 грама глицерин во секој цилиндар и остави го да преноќи... 24 саати би било таман... глицеринот ке раскопа што се има за раскопувањеи ке истече во маслото во картер... провери масло дали има, ако е прегусто од стоење ке омекне од глицеринот, исчисти свекици, провери и палецот и платината да не се корозирани, па после тоа мавај на клуч... кога ке запали, остави го да поработи максимум 5-10 минути и тогаш испушти го маслото и тури ново...

честито и да правиш апдејт што и како си направил со морисов... немој тука се предомислувам ова она... ке те прпорачам за бан... (се зезам нормално :) ) си го зел и сега терај.. не е битно ни времето ни парите што ке ги употребиш во возилото.. може ке фати година-две, апсолутно не битно... битно е на крај да добиеш трава зелен мини морис...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

• Сениор
« Одговори #6 на: 27 Август 2013, 16:39:20 pm »
а да стави WD40 наместо глицерин?

Отсутен Egeec

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 94
« Одговори #7 на: 27 Август 2013, 16:41:33 pm »
top kolice, alal da ti e...... ima da uzivas dur go prais....i posle dur go vozis normalno... poleka poleka kako so vika pogore "onak"... ima keif usekoe strafce so ke go odvtis, zavrtis, iscistis... baska dur go prais, nema da se zamaras so niso drugo, ni Branko, ni Grujo, ni Kina, ni Pakistan, Sirija...
hahahha

Poz,
i samo napred

Отсутен Martin_GSM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 891
« Одговори #8 на: 27 Август 2013, 16:43:27 pm »
вреди и можи да се среди ова, немам некои подобри слики да ти покажам од состојбата на фичото пред да го почнам, моето беше стоено и незапалено од 2007ма, нови свеќици и запали само што повлече бензин, тоа ми беше мотивација да го почнам. 3 месеци работа и уште има за средување(од ентериерот) ама еве веќе го возам ама работевме на него со приоритет до денес 27 август да се регистрира и вози бидејки ми завршува регистрацијата од фиатот, а ако го работиш со маткање тогаш нормално дека ке те фати 2 години, најбитно да ја средиш школката и механиката после за деталите отом потом ке се наоѓаат.

со среќа

Отсутен igorN73

• Јуниор
  • **
« Одговори #9 на: 27 Август 2013, 21:33:30 pm »
Само да ми пројдат полагањава на факултет и ќе почнам со него, прво да видиме дали ќе запали, човекот пред да го остави направил ремонт и тоа малце ме плаши.
Во меѓу време се бара некоја школка позачувана или некоја лимарија па ќе се пресадува ако знаете некое мини низ Скопјево пишете ..

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #10 на: 27 Август 2013, 22:52:50 pm »
а да стави WD40 наместо глицерин?

вд 40 колку и да испшрица е се исуши за максимум пола саат... недоволно за да ја раскопа корозијата и наслагите до метал...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #11 на: 27 Август 2013, 22:54:29 pm »
Само да ми пројдат полагањава на факултет и ќе почнам со него, прво да видиме дали ќе запали, човекот пред да го остави направил ремонт и тоа малце ме плаши.
Во меѓу време се бара некоја школка позачувана или некоја лимарија па ќе се пресадува ако знаете некое мини низ Скопјево пишете ..
има кај мене здрава гола школка што мислам дека за ефтини пари ќе ја дадат,ако твојата е многу пропадната

ете ти... контактирај преку пп
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

• Сениор
« Одговори #12 на: 27 Август 2013, 23:37:17 pm »
беше игор кај мене денеска ама ко за беља школката ја однеле негде,небеше дома газдата за да се распрашаме подетално

Отсутен igorN73

• Јуниор
  • **
« Одговори #13 на: 28 Август 2013, 19:16:19 pm »
Денес развртевме добошите и пумпнавме 3 гуми кои беа со внатрешна али една е тубелес и ќе се вулказнизира..кренавме шипката за масло и покажува дека е пуно до горе и капе од шипката. Здравје деновиве ќе си го дошлепам дома и полека :)

Отсутен martin_bt

• Редовен
  • Пораки: 2513
  • Дете Битолчанче
« Одговори #14 на: 28 Август 2013, 23:36:09 pm »
Ајде со среќа !

Делови се наоѓаат, нормално кај нас потешко, но во грчка можи да најдиш се шо ти треба, а и најверојатно ке ти требаат гумиците или јастуци (незнам точно како се викат) од амортизацијата, на мојот миник беше и бензиската пумпа расипана знам имаше во грција, или и-беј поинаку тешко :)
Што вредат коњските сили ако зад воланот седи магаре ... ? ;D