Како прво добредојде на форумов, 407кава е одлично сочувана со одличен мотор, уште некое бандашче и издув да и се стави, да заличи малку. И затемнување на стаклата исто така не е на одмет. Колку имаш поминато, како те служи... ? Како стои со потрошувачката, кварови и слично ?
Забелешките ти се во ред, се согласувам, подобро би стоел малку поголем бандаж, за издув не сум мераклија, моторот и така вади длабок звук при забрзување. Стаклата сакам да ги затемнам летово, ама никако да најдам време
. Јас колата ја имам нешто повеќе од 1 год. 10 мес. (скоро 2 години). Ја купив со 119.250km, сега има 140.350km. За потрошувачка колата е многу економична ако ја гледаме нејзината големина, со мојот начин на возење 6.5-7 л/100км градска, 5-5.5л/100км отворено (по фабрички спецификации: 7.7л/100км градска и 4.9л/100км отворено. Повеќе пати сум правел мерења и пресметки излегува дека борд компјутерот колку ке пресмета просек за потрошувачка, толку и е вистина.
За кварови, со моторот досега не сум имал ни најмал проблем (се надевам нема ни да имам
) досега работи одлично. Сервото еден период почна на моменти само потешко да врти, но заклучивме дека нема доволно масло во серво пумпата, дотуривме и се е во ред од тогаш.
Имаат фабричка мана постарите 407ци со дисплејот за борд компјутерот, на топлина пикселите се губат (pixel fadding), значи летно време не се чита ништо, пуштам клима 3 минути и се се чита на него
Сега веќе го немам тој проблем, си купив нов дисплеј произведен 2011 год. на кој Peugeot гарантира дека е надминат проблемот со губењето на пиксели на топло. Сега за сега е во ред (5 месеци).
Друг проблем што сум имал се ѕиваните... незнам од кој причина оксидираат и стануваат крути и лесно кршливи, едната ми ја скршија во перална (незнам како) другата јас на бензиска при пумпање, малку потесен беше отворот на компресорот и се скрши делче. Најголемиот проблем е дека ѕиваните се со приклучен сензор за притисок во гумите, ѕиваната е прицврстена со осигурувач на сензорот кој лесно се вади, ама не се продаваат одделно, само ѕивана неможеш да купиш... а сензор со ѕивана е 5.500ден. скапо... на интернет има само ѕивани ама и тие се скапи, околу 2.000ден. една.
Друга мана на колата е што има многу долг нос (предница), односно растојанието од предната гума до врвот на предницата е големо, така да на симнување од повисоки тротоари/места или на брадновиден пат регистрацијата обавезно страда (она е најнапред), браникот закачува доле. Е сега тоа не би бил никаков проблем да имавме поубави патишта, ама тоа е тоа
Друго не ми текнува, сум читал дека лесно страдаат предните долни јабучици поради тежината на моторот, ама тој проблем се надминува со ставање на поквалитетни јабучици
Јас само една сменив, имаше луфта ама таква ја купив колата.
П.С. Во иднина ако може да не ставаш watermark на целата слика, ептен ја уништува сликата и ги иритира очите... Позз
Во ред, нема да ставам во иднина, приметив и јас дека смета, ама веќе ги имав направено сликите и upload-увано на сервер, па требаше се одново да правам...
А што ти значи APD
Ништо значајно за форумов, само мој Nickname