Автор Тема: Opel Astra 1.4T 140KS  (Прочитано 34675 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22217
Одг: Opel Astra 1.4T 140KS
« Одговори #45 на: 26 Март 2011, 17:32:36 pm »
Gaston...u start imas pregolemi bandazi i predebeli gumi za toj motor i trosi malku poveke od kolku sto bi trosela na 16 ki 205/50  ili 17 ki 215/45.

Inaku 13 litri za toj motor e prilicno mnogu, no imajki predvid deka Astra GTC 1.6 so 117 KS trosi maximum 10.5 lit gradska , no tezi 200 kg pomalku...mozebi toa e toa... :)
« Последно менување: 26 Март 2011, 17:37:11 pm Stratro »

Отсутен Gaston

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 50
« Одговори #46 на: 26 Март 2011, 18:58:20 pm »
Еј бре луѓе, каква калибрација, што зборите... да направиш калибрација на мерач на проток треба да ја носиш кај тело што има висока следливост на еталоните и најверојатно ќе треба да има акредитација за тоа. Плус таква процедура би траела пола ден.
А ако е апдејт на софтвер само тоа е друга работа.

А вака отприлика, не ќе да е грешен бордот, а ако греши, според тоа колку често идам на бензинска не верувам дека греши поише од пола литар.

Никој не ти бара верификација, па акредитирана лабораторија за калибрации, нити ти ќе извезуваш нешто надвор...Како и да е калибрацијата е доказ за доследноста на политиката за квалитет... Да не забегуваме, ИАРМ нема да те контролира, тоа е само за твоја интерна потреба, а следливоста до еталон е стремеж кон идеализам (не добиваш ни ISO, нити сертификат од акредит.лаб., нити ќе ти бараат неодреденост, нити ќе ти ја кажат следливоста по Универзитетот по физика во Германија :)). Појди кај marsher можда он го има софтверот и за новите Астри I или помири се со тоа дека имаш 13л. потрошувачка по бордот. Туку, се реши ли крцкањето со затоплувањето на времево? Мене лично тоа повеќе би ми пречело...пизајзла сум ;)
Епа тогаш не спомнувај калибрација, зашто со тоа се бафтам и ме удри... си викам... каква калибрација па сеа :) а глеам дека нешто знаеш и ти, ама малце ги испомеша работиве, а можда и намерно ги измеша да ме збуниш а? Иначе ако ти е трик - што барам во Германија кога највисока следливост има Франција (wolrdwide).

А гледам тој Маршер сите го спомнувате. Кој е тој момак? Гуру некој? Па да идам ако не...

Крцкањето се смири, го снема скроз едно недела - две колку што беше топло и синојка пак... од неколку правци. Мислам дека у мозок ми мавна :) Еве денес го немаше. Да не има некоја жива материја во колава бог да чува :)

Gaston...u start imas pregolemi bandazi i predebeli gumi za toj motor i trosi malku poveke od kolku sto bi trosela na 16 ki 205/50  ili 17 ki 215/45.

Inaku 13 litri za toj motor e prilicno mnogu, no imajki predvid deka Astra GTC 1.6 so 117 KS trosi maximum 10.5 lit gradska , no tezi 200 kg pomalku...mozebi toa e toa... :)
Ти верувам брат, ама пусти мерак.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #47 на: 26 Март 2011, 19:32:29 pm »
Цитат
Епа тогаш не спомнувај калибрација, зашто со тоа се бафтам и ме удри... си викам... каква калибрација па сеа :) а глеам дека нешто знаеш и ти, ама малце ги испомеша работиве, а можда и намерно ги измеша да ме збуниш а? Иначе ако ти е трик - што барам во Германија кога највисока следливост има Франција (wolrdwide).

хаха, случајно и јас сум делумно инволвиран во калибрациите ама не за проток, инаку зависи која физичка величина е во прашање и каде ги испраќаш референтните инструменти на калибрација-кое ниво се тие по еталонот :) Конкретно ние се ориентираме по DKD кое е на повисоко ниво...
Инаку marsher е легенда на форумов, а Опел му е специјалност, како и чип тјунингот (застапник е на smchiptuning);)
Ќе повторам, количето ти е џам, блазе си ти - ти завидувам :D уживај у него и ич к.р да не ти чуе за потрошњата, пошто коњите треба добро да се напојат за да може добро да си вршат работата ;D
Поздрав колега и уште еднаш добредојде, особено зошто ни го зголеми бројот на членови-Опелџии ! ;P
I love OPEL

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #48 на: 28 Март 2011, 09:03:01 am »
И ја мислам дека не е точна потрошњата, нема шанси да троши више од мојата ;D :D ;D

Tvojata neli trosese 19 litri so pokefsko vozenje  ;D

COvekot uste ne izmeril vistinska potrosuvacka (na rezervoar) a vie go prativte na kalibracija  ::)

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #49 на: 28 Март 2011, 10:32:59 am »
Si pisal deka zabrzuvanjeto ne ti e kako sto ocekuvas za 140 KS motor.
I ovoj problem delumno ke go resis so pomali bandazi i malku potenki gumi.
Zaradi izgled momentalno zrtvuvas i performansi i potrosnja.
Mislam deka ne vredi...ali koga e merak vo prasanje, toa e toa...

Cisto informativno , razgledaj tuka.
http://www.carclub.mk/index.php/topic,177.0.html

Dokolu postojat mapi za tvoeto ECU, so turbina pod hauba, ke  dobies barem 25-30 KS plus so optimalen seting, a toa ne e malku. :)

« Последно менување: 28 Март 2011, 10:44:14 am Stratro »

Отсутен Gaston

• Јуниор
  • **
« Одговори #50 на: 28 Март 2011, 13:05:46 pm »
Добро луѓе, сето тоа е така. Изгледа треба да се помирам :)
Ќе ја тјунирам, тоа најверојатно, само треба да се одлучам (пошто ќе треба да добијам уште плус литри у потрошња). Го гледав ова што го препорачувате сите (SMChipTuning) и гледам дека ја нема новата Астра. Но, сакам да ве прашам што мислите за Петрополус од Атина. Многу добар глас го бие гркот, Корса ОПЦ од 192КС ја качува на 400КС, ама тоа не е само со чипување нормално. Знам дека за моторот како мојот подготвуваат тјунинг кој со стејџ 1 ќе им бил 200коња (60 коња плус). Можда им е веќе спремен, треба да се јавам да ги прашам и да кажат некој опис...

Цитат: djidji
Поздрав колега и уште еднаш добредојде, особено зошто ни го зголеми бројот на членови-Опелџии ! ;P
Фала колега, добре најдов :)
« Последно менување: 28 Март 2011, 13:15:51 pm Gaston »

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #51 на: 28 Март 2011, 14:27:13 pm »
Ne znam za grkot, ali znam deka ne e se vo toa kolku KS imas..tuku i na koj rpm postignuvas maximum snaga i Nm i normalno kolku seto toa e optimizirano za da ne se odrazi negativno na trajnosta na motorot.

200 KS od 1.4 motor isklucivo so chip i remap mene mi deluva rizicno bidejki 90% od dobienata snaga ke se dolzi na zgolemen pritisok na turboto..koe ke trpi i eden den verojatno ke otkaze, a so ganc novo auto toa e prilicno skap rizik.

I SM chip tuning imaat optimum i power opcija, ali licno, radi kompromis megu trajnost i performansi na motorot sekogas bi odbral OPTIMUM opcija...plus covekot e tuka vo Skopje i mozes vo sekoe vreme da se konsultiras so nego za bilo sto..ako voopsto ima mapi za tvojot motor bidejki e relativno nov.

Okolu potrosnjata, nemoj da se iznenadis ako ostane ista.  ;)
« Последно менување: 28 Март 2011, 14:33:12 pm Stratro »

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #52 на: 28 Март 2011, 18:20:18 pm »

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #53 на: 29 Март 2011, 00:00:35 am »

Вој шо снимал или има перкинсонова болест или во уста ја држи камерата/телефонот.
Си го искривив вратот.... :D

Отсутен Lazarus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 534
  • drive it like you stole it!
« Одговори #54 на: 29 Март 2011, 00:04:55 am »
Тој шо снимал и без камерата имал многу работа да ја контролира колата. 400+ коња на тркала? и тоа на FWD кола. :D  torquesteer!

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #55 на: 29 Март 2011, 00:09:16 am »
Еми шо ја дигале на 400 плус ако не се контролира ебаго.... :D

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #56 на: 29 Март 2011, 07:58:46 am »

Па дозволи една кола, па макар Опел да биде побрза од ASX-от твој, мајку му ... :D

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #57 на: 29 Март 2011, 08:30:21 am »

Па дозволи една кола, па макар Опел да биде побрза од ASX-от твој, мајку му ... :D

Хаааааааааа......Opel може, VW никако....!!!
Може сум спомнал веќе дека долго време бев заинтересиран токму за оваа Астра. Евентуално 1.6 Т.
Дури и преговарав за купување ама ми стегнаа цена тогаш од која што ми се сврти паметот и се откажав.
Ама ако троши волку, со обзир на тоа колку километри минам годишно, не сум пишман што не ја земав.
Колата е убава ама вакви бројки...маваат во мозок.
И го сваќам човекот, не му е до тоа што троши 3 литра фазла, не му е до парите, до ќеифот е....нова кола...не очекува никој дека ќе троши 13, поготово со таков мотор.
Со оглед на цените на горивава ова ќумбево мое петка е. Како упаљач е...  :D

Отсутен Gaston

• Јуниор
  • **
« Одговори #58 на: 29 Март 2011, 14:35:41 pm »
И јас разматрав 1.6Т, ама од разноразни причини сепак го земав 1.4Т. Иначе е баш како што вика Спортекс - ќеифот беше битен највише, ама кој би очекувал дека ќе троши 13... у тој случај 1.6Т би идел колку? 15? 16?

Иначе, за потрошувачката - викендов малце ја возев поштедливо, без многу тргни застани зашто немаше гужва. Значи градска исто само, ама подолги дестинации. Бордот ми беше ресетиран пред 2 недели и нели ко што кажав беше 13 и дури до 13,2 покажа. После викендов падна на 11,4 и вчера и денес градскава се покачи на 11,6.

Интересна работа - ставив 4-та, 60км/ч, нешто меѓу 1900 - 2000 обртаи се врти, уклучив темпомат и моментална потрошувачка тогаш и е од 4,5 до 5,5 (варира - избегаваш дупка, тумба, шахта).

Немам време да ја тестирам... да видам рецимо при 100 у 6-та што ќе каже ме занима баш...

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8524
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #59 на: 29 Март 2011, 14:41:53 pm »
не не, ќе видиш повеќе од 10 нема теоретски шанси да ти троши.

Ако сакаш да измериш заеби компјутер, тури во една кантичка неколку литри бензин, во резервар стави 10 и види колку ќе тераш, јас гарантирам дека ќе одиш и над 100. Само немој баш во најголемите гужви да влагаш, на пример да одиш од кај рамстор, за таква вожња нема мерило, и овие со дизеливе ќе трошат над 10.