Da ne otvaram druga tema zatoa ke ve prasam tuka za mojot problem so akumulatorot odnosno dali e samo celosno ispraznet ili e za menuvanje.Vozam buba od 72 godina se raboti za Dynamic kupen od benzinska pumpa Makpetrol Januari mesec 2009.Pred okolu 3 nedeli odvaj verglase kolata no vednas pali cim zavergla ali ne drzese struja.Minatata nedela go polnev 6 saati so moj polnac od bugarskite socijalisticki kupen kon krajot na 80 te godini od Sofija za mizerni pari na koj pisuva 2A i posle tie 6 saati se gledase deka izleguvaat meuri od site kelii i koga go izmeriv naponot kazuva deka ima nesto poveke od 12 volti no vozenje do centar nekoi si 10KM i stoenje od 5,6 saati nadvor koga bea poniski temperaturite pak ne sakase da vergla pa morav so pomos na luge da ja butkam.Denes posle 5,6 dena nezapalena kola ne sakase ni da vergla tuku samo sijalickite svetea za kontakt.Koga go staviv akumulatorot da se polni na ne cel saat pocna kiselinata da vrie od keliite a od iskustvo od porano znam deka na nov akumulator treba da izleguvaat meuri posle nekolku saati polnenje a ne kako sega za nepoln saat.Bev do grad,zastanav na 3 mesta,pravev pauza od nekoi si 2 do 3 saati i palese bez problem no koga stignav doma da go uklucam da se dopolni,mu doturiv destilirana voda i za 1 do 2 minuti se digna cela tecnost od site 6 kelii i mi istece kiselina.Baram vas sovet dali da go menuvam akumulatorot i ako go menuvam sto da zemam?Dosega sum smenil Vesna,Topla i ne mi traele poveke od 2 godini dodeka Monbat od plavite mi terase okolu 4 godini.Vo Hempro prodavacot me sovetuva za buba da ne kupuvam hermeticki zatvoren tuku so kapacinja no bidejki se brzav ne docekav da mi kaze zosto.Sto se odnesuva do vozenjeto ja vozam 2 do 3 pati vo nedelata do grad i nazad bidejki na rabota odam ili so avtobus ili so velosiped radi fizicka kondicija. Ve molam za vas sovet a sekoja informacija e dobredojdena taka sto odnapred vi blagodaram.