Автор Тема: Fiat Punto 1.1 55s  (Прочитано 15222 пати)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5654
Одг: Fiat Punto 1.1 55s
« Одговори #30 на: 29 Јануари 2021, 22:05:11 pm »
Lepak i prajmer bea za ovaa sofersajbna.
Montazata i demontazata na starata so novata bea gratis taka da morav da si odnesam lepak i prajmer. Lepakot se trosi skroz cela tuba za sofersajbnata epa sega koga e vekje gratis nemozam i 700 denari da mu trosam materijal negov zatoa sam si kupiv.
E sega kolku bara neznam ako sakas kje ti ostavam broj pa slusni se prasaj

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #31 на: 09 Февруари 2021, 19:51:24 pm »
Vakvo kako i da se vika plastika so 3 priklucoka za crevcata za prskanje na sofersajbna ? Ima edno dupce tamo i od nego pusta voda i nema pritisok na prskalkite
Tuka kade da baram novo da kupam ?

Sent from my MI MAX using Tapatalk

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6152
« Одговори #32 на: 09 Февруари 2021, 20:05:49 pm »
Karoserija.mk, autocentar.mk.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7833
  • Плинаш!!!
« Одговори #33 на: 09 Февруари 2021, 20:28:06 pm »
Vakvo kako i da se vika plastika so 3 priklucoka za crevcata za prskanje na sofersajbna ? Ima edno dupce tamo i od nego pusta voda i nema pritisok na prskalkite
Tuka kade da baram novo da kupam ?(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Sent from my MI MAX using Tapatalk
Ич не барај такво. За кратко пак ке пушти. Оди по продавниците за водовот и најди те спојка според дебелината на цревцата. Уштекај ги цревцата и свиркај си. Јас на пунтич имав ставено метално цевче.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #34 на: 09 Февруари 2021, 21:35:43 pm »
A toa dupceto zs e togas koja mu e namenata ???
Dali ima nekoj nepovraten ventil vnatre ili jok bidejki obicni racvi na aliexpres so 1 vlez i 2 izleza se 1.3€ i toa 18 komada.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #35 на: 09 Февруари 2021, 22:00:38 pm »
Појма немам за што е дупчето, никогаш не дознав. Абе ставај те и уживај, нема да имаш проблем. Јас така 10 години го терав.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #36 на: 10 Февруари 2021, 09:26:18 am »
Ми изгледа како некој дел што го има во китајскиот аутолидер, но ќе ти пишував да земеш некоја алтернатива од Хубо или Бриколаж како што пиша клаберот @Zile Само гледај да го погодиш дијаметарот за самите цревца. Дури си тука, провери и помпата дали функционира како што треба.

Дупчето што е горе има некоја функција како неповратен или сигурносен вентил (некоја аналогија направи си со вентилот под бојлерот што стои). Со таа разлика што овде помпата не може да набие толкав притисок, нормално нели. 

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #37 на: 22 Март 2021, 16:27:32 pm »
Vcera autovo bese na majstor da se smeni onoj dihtung na kapak na motor i od strana imase nekoj semering klasicna bolka na puntovcive. Mnogu mi mrsese tuka pogotovo od zadnata strana kade se ispostavi deka eden strav e proslajfuvan i voopsto ne ni drzel stegnato pa lom mi pravese kaj prvata svekjica i od strana na bombinata. Znaci smenet dihtungot staveno malce i plus silikon i rajbuvan navojot da bide sve ok.
E sega otkako se sanira sakam da isperam motorot da bide cisto me nervira vaka mrsnotijana. Kupiv od vero aris de grass i sakam da ja oteram utre zadutre da go peram motorot.
Na pamet sum da odnesam na samousluzna da ja parkiram da izladi motorot da poprskam so degrasot i da ostavam da otkisne nekoja minuta i posle da vlezam so 1 zeton penja i 1 zeton voda.
Pred toa kje zavitkam bombina,kompjuter i alanser so kjesa radi voda.
Pametno li e ili nekoj so idea da dade ???

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6152
« Одговори #38 на: 22 Март 2021, 17:22:04 pm »
Не знам колку е дозволено на самопослужна мотор да переш.

Завиткај и алтернатор, казанче за глицерин и усисот за воздух напред. И секој џек низ моторниот простор.

Што не купи некое dedicated средство за мотор? Имаш пун курац, од сите фирми за автокозметика. А и не се скапи, колку Арисот се...

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #39 на: 22 Март 2021, 17:43:38 pm »
U vero ima ton sredstva za simnuvanje mrsnotii od sporet i skara. Ova sto go zemav bese 120 denari cela tuba so pumpica a nevestava dosta go falese demek doma sporetot so takvo go prska i posle samo krpata i izlaga sve cakum pakum. Mislis deka vo peralna koristat specijalki nekoj. I vcera majstorov sto mi menjavase dihtungot mi rece odi isperi motor i da vidime dali e sve okej i on apla mi napomena odi u vero i zemi si degrass.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7066
  • хаУс мајстор
« Одговори #40 на: 22 Март 2021, 17:54:51 pm »
Внимавајте со Арисот кај апарати од домаќинството кои имаат допир или изложување на храна. Ако веќе се користи, пребришувајте убаво после негова употреба, сепак е киселина. Најдобронамерен совет!
За перење мотор можеш слободно да го користиш, јас на Југото до сега 2-3 пати имам перено, нема нагризано ништо, а исчистило доста добро.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #41 на: 22 Март 2021, 18:16:44 pm »
Идејата не ти е паметна. Би те советувал перењето на моторот да го одложиш за кога ке се стопли, па на раат пред зграда ке си го испереш и ке го оставиш да се исуши едно 3-4 саати на сонце па после ке го палиш. Друга работа околу арисот внимавај на црева, кабли пластики гумени делови, боја....

Јас би играл вака, ама ти го имаш последниот збор.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #42 на: 22 Март 2021, 21:15:48 pm »
So sredstvovo planiram da go isprskam cisto gol motor blokot i kapakot od motor znaci kaj sto e mrsnotijata od ulje. Na drugo mesto si e taman cisto tamo samo so vlazni maramici i si svetnuva.
Nema da prskam plastiki ili konektori niv kje gi pokrijam so kjesa samo da ne gi namokram.
Nego zile kade da peram na parking imam aj crevo da pustam ama drugo e ova pritisok ima kje simne so obicno crevo samo moze da namokram i tolku.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #43 на: 22 Март 2021, 22:16:01 pm »
Точно, друго е со вап ама зезнато после перењето да ја запалиш одма колата, може некој проблем да си направиш.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #44 на: 11 Мај 2021, 21:25:54 pm »
Narod se kaci na mesec,elektricni koli vrie nadvor ama ete jas denes na puntovo mu montirav konecno centralna brava da se otvara na daljinsko da nebrcam klucevi vo brava. Zavrseno za 4 saati sve komplet i odlicno funkcionira.
Golema blagodarnost do @Mikius za modulot za centralna i si zemav 4 motorcinja od Autolider komplet za 650 denari i 10m kabel za povrzuvanje.
Toa bese pozitivnoto a negativnoto e sto mi rikavela akumulatorot.Kje go napunam vecer ako drzi arno ako ne kaput nov kje mora.