Автор Тема: Farbanje vozilo...  (Прочитано 11300 пати)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5653
Farbanje vozilo...
« на: 24 Мај 2015, 14:25:45 pm »
Moze li eden sovet ???
Stariot ima edna zastava 128 crvena boja i bidejki si imam rabota so penzioner koj nemu vlaga vo glava da dade 400-500 eura za farbanje na vozilo zema sam si ja spremi i vcera i denes ja iskreci kolata so boja i valjace.
Istava procedura bese i pred 5-6 godini ama bojata izblede od sonce pa sega ja povtori istata procedura i momentalno zastavicevo sveti crveno kako lampion..
Prasanjeto mi e sakavme da go projdeme odozgora i so lak cisto dase zastiti bojata no tipot kade sto ja pravel bojata mu rekol deka nemoze bidejki kje ispukala bojata..
Prviot pat koga ja okreci nebese pominata so lak i na sekoe perenje vo peralna gi terav samo prozori da brisat deka ako fatea karoserija krpite im ostanuvaa crveni pa zatoa sakam odozgora da kupam 2-3 spreja so proziren lak i otkako kje se isusi bojata da ja projdam odozgora so proziren lak i daja zastitam prvo bojata i da ne ostava crveno na krpa dodeka se brise u peralna.Inace bojata e akrilna crvena...

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1298
Одг: Farbanje vozilo...
« Одговори #1 на: 24 Мај 2015, 16:13:40 pm »
Така оди работата со ваљаче, јас не би ти препорачал да експериментираш со лак спрејовиве што ги има кај нас по 200-300 денари оти се за нигде, едно другарче реши да го фарба моторот исто така црвен, го исфарба, се сушеше 3 дена бојата го склопивме и после уништи 2 пара фармерки пошто изгледаше ко да има менструација од резерварот... Пуштаат боја ненормално... Ако веќе одиш на спреј купи нешто поквалитетно и поскапо (доколку знаеш дека стварно ќе го бива)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #2 на: 24 Мај 2015, 16:26:22 pm »
Znaci kolata e farbana so valjace a bojata e kupena akrilna od dukjan za boi i lakovi mesana po nijansa od fabricka boja..
Znaci jas sakam da kupam od ova spreevive sto ima proziren lak da ja projdam odozgora so lak vise ofarbanata kola da moze dase zastiti bojata i pri perenje da moze dasi izbrise..
Inace vaka taze farbana sveti super ali za godina dena kje izmatira bidejki nema nikakva zastita..

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #3 на: 24 Мај 2015, 16:33:19 pm »
Незнам во која тема беше некој спомна дека има некои дуќани полнат ауто лак спрееви, па можеш да земеш квалитетен лак и да ти го наполнат во спреј или да купиш од најевтините пиштоли (околу 1000 ден ) и да позајмиш компресор и сам да тераш.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #4 на: 24 Мај 2015, 16:37:48 pm »
баш како што кажа габау позајми се компресор,купи некој најефтин пиштол или позајми се,купи лак од продавница за бои зошто овие во спрејчиња не ги бива и шприцај

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #5 на: 24 Мај 2015, 16:50:30 pm »
A dali kje se nabubri bojata ili lakot bidejki takov odgovor dobiv od prodavacot kade sto ja kupiv bojata..
Znaci koga go prasav istoto prasanje deckoto rece nemoj ne e ova metalik boja kje ti nabubri ostaj kako sto e ne stavaj lak..

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #6 на: 24 Мај 2015, 17:02:08 pm »
Прoбaј нa кaпaчетo oд бензин или некoе пaрче лим

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6109
  • 69
« Одговори #7 на: 24 Мај 2015, 17:05:51 pm »
Не си играј со експерименти. Нема потреба.
Ако е квалитетна бојата со која сте ја офарбале колата, нема шанса да се вади и да паѓа.
Ако е некоја бугарска, 100% ке останува на крпи.
Со лак само ке ти се подкожури таа од доле и поголема беља ке направите.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен МулевР

• Редовен
  • Пораки: 1382
  • Велешанче
« Одговори #8 на: 24 Мај 2015, 18:07:30 pm »
Мислам дека неможеш со лак да ја поминеш, зошто во акрилната боја си има лак :)
Project car: Opel Kadett C
Daily 1: Opel Corsa E
Daily 2: Yugo Koral 1.1i

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #9 на: 24 Мај 2015, 20:37:19 pm »
Да само на металик оди озгора лак колку знам ......

Отсутен SaseMajstorot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 508
« Одговори #10 на: 25 Мај 2015, 03:45:06 am »
И на акрилна може да се нанеси лак, тоа го знам од овие што цртаат по коли, па одозгора го лакираат делото...
Може, ама треба прво со најситен воден сусијат, некоја градација 1500-2000
да се помине цела, па тек потоа да се лакира... Си има лак за акрилна боја, си има база посебна тој... не можеш со маслен да шприцаш...

Али тоа ти е гњаважа живота... Па ќе излези бојата од под незе кога стружиш, па ќе има нерамнини пошто е со ваљаче, па ке излези негде прокапано....

Батали, секако по 2 години пак ќе си ја префарба со ваљаче.... Од искуство ти кажувам, и јас сум паталец - нема да се разбериш за фарбањето/лакирањето со стариот!   хехехех

Едит: а оти бе не прашувате порано ? Има пиштоли за фарбање електрични, по 800-1000 денари и даваат одличен резултат... зошто да се познаваат ваљаци на колата, ко и ваљак да купиш ќе те фати 200-300 денари велурниот... ;D
« Последно менување: 25 Мај 2015, 03:55:36 am Pinky »
Како Југо нема друго! - и поарно шо нема!

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #11 на: 27 Мај 2015, 02:44:41 am »
акрилна боја со лак не иде... ке се уништат хемиски една со друга... нај квалитетниот акрил да го купиш со нај квалитетен лак да го пројдеш, ке набубри на места и ек пукне... еднставно, акрилот со лак не се прска.. акрилот има лак во себе.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
  • Пораки: 5087
« Одговори #12 на: 30 Мај 2015, 23:16:03 pm »
Nema vrska gluposti,ete jas sea kosot si go napraviv dve race akril i plus edna raka lak,kamen e ,taka e i na kabrioto kosot ete go 4 godina nema problem :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #13 на: 31 Мај 2015, 00:53:05 am »
како рече? ете сега си го направил? почекај некое време ке видиш... ке се увериш самиот.. ке добиеш ефект како наППГ бојата на алфите и фијатите што е, што се лупи лакот одозгора.. само нема да треба 15-тина години како кај нив, туку бајаги побрзо...

зборам од искуство.. и тоа поише пати...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
  • Пораки: 5087
« Одговори #14 на: 31 Мај 2015, 15:11:57 pm »
Pa ete kabrioto e 4 godina taka ofarban cel kos i enterie i nema nikakov problem :)