Автор Тема: CARclub Тест: Mazda 6 Sport Combi 2.2 Skyactiv-D  (Прочитано 18303 пати)

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
Одг: CARclub Тест: Mazda 6 Sport Combi 2.2 Skyactiv-D
« Одговори #90 на: 15 Март 2014, 18:19:54 pm »
На таа карта и се пумпаат цените. Под изговор дека „е квалитетно“ или „е јапонско“ или што ти ја знам. А уствари е царина. Тоа сакав да укажам првично. Полесно се игра со цената кога нема давачки. Во најмала рака ќе дадеш 2000еур на секои 20.000еур за царина. Еве и ако не се 3000 (со малверзации на производителот).

Не секогаш е така едноставно.

Пример:

Honda Civic се прави во Англија и не се плаќаат давачките за неовропски производ.

Accord се прави во Јапонија, и се плаќаат давачките за царина.

Accord има многу подобра цена од Civic от за тоа што го нуди (и покрај што е застарен модел).

Често самиот произведувач компензира за одредени царински давачки, или едноставно се наоѓа модус да продава по ниски влезни цени (за да биде помала давачката за царина и слично), а разликата се надокнадува на друг начин (резервни делови, обуки, лиценца и слично...)

Јас воопшто не би размислувал дали е Made In EU или Made in Non-Eu, туку се гледа цената за конкретен производ и се споредува нејзината вредност (Перцепцијата што ја имаме за цената на некој производ ни е евтино или тамам доколку ни се исполнети нашите очекувања за таа цена. Доколку не се исполнети тие наши очекувања е скапо. Јас секогаш така споредувам дали некој производ е ок цена или не).

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
Одг: CARclub Тест: Mazda 6 Sport Combi 2.2 Skyactiv-D
« Одговори #91 на: 20 Март 2014, 14:20:59 pm »
Пошто праевме муабет за боите, која највише и прилега, деновиве видов и црвена и плава 6ка и останувам на мислењето дека црна боја најубаво и стои. Се загледав малце у задниот дел и колку појше ја гледав толку по чудна ми стануваше.