Која е логиката предметот да се фарба, за потоа да се полира?
Е ради ова сите станаа мајстори во гаража, каква комора, дојди кај мене пред гаража ќе ја офарбаме цела кола. Ама како така ќе се залепи прашина, инсекти... -Немај гајле тука е полирката, Maxplus врти 12000rpm има да ја светнеме.
Заради ова и нема мајстори веќе, и тие што ги има покрај фарбањето во комора не му се тресат толку на шприцањето зошто знае дека има алтернатива.
За Корса околу 200е ќе му земат само за спремање, да се доведе до фаза пред фарбање, во кое спаѓа само апсигување на кое му е потребно на членот бидејќи спомна дека само лакот се лупи. Крпење, китирање, прајмер и филтер само плус ќе качи на работна рака и материјали. Бојата реков игра највеќе улога, дали е металик, обична или... лак дали ќе биде PPG или некој ноунејм. Е сега за комора незнам колку е во моментот, јас платив 50е само за изнајмување тогаш, ете сега нека е 100че. Тоа е математиката по мое, пак ќе кажам, незнам може грешам.
Денес имав малце слободен простор и тркнав до колата да сликнам. Во прилог испраќам слики од хаубата и од покривот.
https://imgur.com/MX55Oqj
https://imgur.com/igDcwvr
https://imgur.com/UADNYzT
https://imgur.com/UADNYzT
Ќе си треба саглам стругање овде, кај корозијата најверојатно и китирање, едино филер ако потполни нешто.
Само се надевам не е којзнае колку лоша ситуацијава, нели? Па и јас мислев за посериозно стругање (посебно кај што е 'рѓата) ама во секој случај сметам дека е површинска пошо не е длабока. Згора на тоа не е ни пробиен лимот. Ама знам дека има доста работа за целиот овој зафат.
Мислам дека сега те разбрав за тоа шо претходно ми го зборуваше, а и сега за китирањето - заборавив дека треба се земе предвид фактот дека треба се израмни местото откако ќе се иструга.
Вака според тебе, мислиш дека убаво ќе испадне откако целосното ќе се среди со фарбањево? Мислам прашањето го поставувам во контекст на тоа дека не е којзнае колку лоша ситуацијата со колава (во споредба со други коли со полоши ситуации), се надевам? 
Види вака, треба да се почне за да се види. Јас не сум професионалец, само споделувам искуства и она што го знам. Во мојот случај кога фарбав, првично беше само од надвор да се фарба кола, почнавме со стругање и искочија милион други работи што предходно не се гледаа на колата онака од прва. Ќе ги спомнам праговите како пример, супер изгледаа пред да се стругаат освен на едната страна каде го нагмечив на камен, кога почнав да го стругам установивме дека некој правел макета од алукит во праговите. Ништо незнаеш што те чека под бојата па макар било и мало оштетување од камче. Метал е си работи. Не ти го кажувам ова за да те исплашам и оттргнам од помислата да фарбаш, туку да си бидеш спремен на што ситуации можеш да налеташ. Пак ќе кажам, мајсторот може да го нашминка сето тоа па за кратко пак да се јават проблеми. Јас им киснев над глава и барабар работев со нив. Сите овие ситници може изгледаат преувеличени, може затоа што сум пицајзла, ама се уште верувам во перфектности.
@зоки-златен Абе Зоки не зборуваме за профи фарбање во комора, зборуваме за аматерско фарбање во домашни услови, таа е логиката шоима веројатност да се залепи бубаче или шо би се рекол оринџ пил на лакот па ќе стружниш ке оправиш и никој не рече со максплусот 12 илјади обртаи, ако ти мислиш дека вреди да се фрлат еве како шо кажвате 700/1000 евра за фарба на кола од 1500 евра тогаш еве незнам можи јас сум во грешка. Верувам и дека има стварно добри мајстори некаде ама јас се имам еден куп лошо сработени работи изнагледано барем кајмене во градот, сите сработени во автолакерски работилници со комора. Еве едно видео за сработено дома аматерски, за фарбањето зборам не за исправање на дупката
Кога станува збор за фарбање кола како што праша членот, нема место за аматеризам. Кола е, не е рам од точак. Се слагам со се што кажа ти и држи вода, јас сите бандажи надвор во двор сум ги фарбал и искочиле преубаво. Ама бандажи, врата од кола кога фарбав друга беше сликата на крај.
Има разни ситуации, да речеме дека си прв газда и по 20 години си решил да ја освежиш или тукушто си ја купил и сакаш да и дадеш втор живот за наредни 10 години.
Кога е љубов во прашање парите не се битни
Друг е муабетот да најдеш некој што поштено ќе одработи за цената.
Тоа е тоа, болдираното.