Автор Тема: Мобилни Оператори  (Прочитано 323648 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
Одг: Мобилни Оператори
« Одговори #675 на: 21 Август 2014, 11:31:57 am »
@онак

Шо да ти кажам, и јас бев на ВИП (т.е. ги имам сменето сите оператори) ... имам пишувано во детали страни поназад, ме мрзи да барам, али сума-сумарум ова ти е муабетот

1. Најдобри се Т , нема збор, види си до тоа Фемили пакетот али затоа и поскапи.
2. Оне ти се најдобро за цената, имаш сеа понуда 600 ден претплата со многу работи неограничени и 5 ГБ нет.
3. Вип шо да ти ги коментирам, си знаеш сам.

Единствена работа што е негативна кај Оне е нетот, дефинитивно не е како кај некои што се на Т, али пак коа ќе видиш на Т незнам баш и колку претплатници останаа, посебно од младите генерации па можеби и затоа е брз, зошто не е искористен ;D

Едина грешка е што првиот месец кога го потпишав договорот (на 18ти) и ми пуштиле пола од претплатата (а не ми кажаа), односно 1.5гб (наместо 3) и јас сум потрошил 2 и нешто гб и наместо 250 денари ми дојде  700 денари..

исто...исто... мала работа а доволно колку да те изнервираат за почеток. Мене ми се извинија (среќа немав надмашено многу) што испуштила кокошката да ми го спомене тоа.

И најдобра работа кај Оне, Роам лајт. СМС секаде од странство кон дома ти е 5 денари. Разговорите се мислам 30 ден, НО доколку вртиш кон ОНЕ мрежа. Некого му значи некого не, но мене до сеа сигурно ми има заштедено преку 1000 ден.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #676 на: 21 Август 2014, 11:43:02 am »
Со Т-Хоум, Т-Мобиле, и нивните пакети, начини на пресметување, начин на работа, никогаш неможеш да бидеш на чисто.
Со нив расчистив пред многу години. Единствено користам еден припејд број на Т-Мобиле од пред милион години.
Имено, такви гадови и неписмењаци како нив не постојат.
Еве ке опишам конкретен пример.
Отвараме фирма, зимаме број.
Во Ситимол, склучуваме некој си договор за оптика пакет, за фирма...
После некоја недела од потпишување на договорот, значи скоро три недели, дојде прва екипа да постави кабел...После една недела дојде екипа да постави кутија...100 пати се јавив и ги правев имбецили, за да на крај дојде екипа за да ги поврзе каблите.
И испадна проблем. Чекање уште една недела.
Месец ипол дена за еден телефон, и тоа фиксен со тоа што треба да има и факс линија.
Идиотите едвај средија работа.
И што испадна на крајот?
Во меѓувреме, значи со потпишување на договорот ни доделија телефонски број.
За тоа време додека да ни го постават односно проработат телефонот, линијата, ние одпечативме меморандуми, работни налози, документација, бројот е регистриран секаде како број за контакт, работиме со државни и странски фирми, направивме визит карти.
Трошоци еден куп за се тоа.
ЗА НА КРАЈОТ да го имаме следниов проблем:
Никој не може да не добие на бројот.
Кога не бира некој фиксен број, се уклучува автомат и кажува дека телефонскиот број не постои. Ако вртиш од мобилен, може и да не добиеш, некогаш. Од некој градови низ МКД, знае да се воспостави контакт. Еднаш месечно.
Значи ЗОШТО?
Пријавивме дефект. Три пати доаѓаа за на крај после две недели шуткање, да добиеме одговор дека овој број, кој ни го доделиле неможе да се оправи...Имало некој некомпатибилности во системот...МОЛИМ?
И сега кој мене ке ми ги плати трошоците за сите претходни документи? Кој ке ми ја оправда несериозноста кон клиентите за давање на невалидни податоци, непостоечки односно нефункционални?
Испаѓам тотално непрофесионален и несериозен.
Плаќам сметка од 2000 денари за која не добивам никаква услуга, значи имам интернет и толку.
Факсот ми е за џабе, а највеќе ми треба тој, телефон имам на кој не можат да ме добијат...
И на крај ми предлагаат решение да ми го заменат телефонскиот број, после 3 месеци натегања прво за инсталација, а потоа да го најдат дефектот. МОЛИМ ЛЕПО.
АКо ми платите трошоци за печатење на нови материјали, визит карти, работни налози, испратници, бла бла бла, нема проблем.
Да е ова правна држава, до сеа наместо ја на нив, они на мене ке ми плаќаа наредниве две години за да им бидам претплатник.
Т-ХОУМ, Т-МОБИЛЕ, ФАЛА, ке ги заобиколам.

Он д топик.
Корисник сум на ОНЕ од неговото само отварање. Сигурно има преку 10 години.
Задоволен сум од услугата која ја нуди, а и од пакетите. Секогаш им е точно дефинирано се, за разлика од т-мобиле, за кој треба да имаш докторат по математика за да пресметаш колку чини еден разговор.
ВИП не ги сметам ни за оператор, освен ако не станува збор за телефон кој треба да ми биде службен. :) Во тој случај они се најбољи.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #677 на: 21 Август 2014, 12:08:15 pm »
Јас изнервиран од односот на Мобимак во тоа време, преминав на Cosmofon со главните броеви, а задржав еден на Мобимак на кој што само ме бараа а не барав.. Cosmofon испадна дека ме сечеле ама ептен, и сконтав кога во роаминг за исто време на разговори на Cosmofon Ми дојде сметка од 15000 мкд, a na T-Mobile 4000 мкд. После тоа, почнаа други проблеми.. Имено сите фактури ги плаќам веднаш, ама за мобилни не пишувам плаќање по бројо километарски (што го има по фактурите), туку плаќање по 07/2014 (ако е за 7 месец од 2014 година).

Од Оне (веќе се имаа ребрендирано), ми стигаше опомена дека фактура од некој минат месец не сум платил. Копија од уплатата и фактурата, во салон.. Аха.. Извинете, грешка дека не сте пишале бројот од фактурата.. После некое време пак истото.. Се дури еден ден не ме исклучија.. Како не бев врзан со договор, од таму отидов во ВИП и преминав таму.. ОНЕ ми правеа проблеми и вадеа демек имам неплатена фактура и го одложуаа моето преминување во ВИП. Пишав приговор, ама време дури одговорат и пак најдоа демек неплатена сметка, да сме виделе со сметководоство (а сите сметки платени). Земав одштампав изводите, побарав состанок со одговорниот во Рамстор и спомнав дека на крај ќе морам да ги пријавам во АЕК. Ги  виде изводите, и  конечно добив можност да се префрлам.

За жал ВИП се тиња.. Цело време проблеми.. На крај пак се префрлив во Т-Мобиле. Релативно е ок сеа за сеа. Минатиот месец преминав на тоа од 649 МКД, па ќе видиме што ќе испадне околу тоа.

Него, за дома користам Max TV OPTIC. Користам два телевизори (мада Телевизија воопшто не ми е битна), фиксен не користам. Битен ми е само интернетот и толку (да е доволно брз, да имам доволно можност за download и да е стабилен). За ова плаќам 1799 мкд секој месец, што мислам дека е премногу.

Што препорачувате за вакво нешто во моментов? Која е најдобра опција? Не сум врзан со договор, па можам да ги откачам кога сакам. Порано бев на CableTel и беа тиња. Па бев на Телекабел и исто не беше нај ок, па се вратив на Т-Home. Дали во моментов се работите променети и има други стабилни алтернативи?
« Последно менување: 21 Август 2014, 12:13:14 pm velestrumf »

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #678 на: 21 Август 2014, 13:44:24 pm »
Балканот од 1 јануари ќе го укине роамингот

Цитат
Девет балкански земји се подготвени да го укинат роамингот за сите мобилни телефонски услуги веќе од 1 јануари следната година, соопшти денеска директорот на Агенцијата за електронски комуникации, Роберт Орданоски.

извор
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #679 на: 21 Август 2014, 14:20:16 pm »
Црна Гора ја нема? :(

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #680 на: 21 Август 2014, 14:44:54 pm »
Владите на Македонија, Србија, Хрватска, Црна Гора, Турција, Бугарија, Албанија, Косово и на Босна и Херцеговина ја прифатиле инцијативата за укинување на роамингот

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #681 на: 21 Август 2014, 19:18:40 pm »
И СМСите демек ги намалија уште пред Нова Година и се утепаа АЕК од фалење, по весници, телевизии, билборди.... и? уште сите си ги цепаат по 5 денари. ич не им чуе, па верувам дека исто така и ова ќе заврши !

Битно да ги има по телевизија да се сликаат !

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #682 на: 21 Август 2014, 19:22:05 pm »
Ја смс којзнае од коа не користам, може да се деси ретко, али ептен ретко. А за ова, ако го тргнат стварно роамингов одлично ќе биде. Лани зборејќи од Бугарија плус 2700 ми дојде сметка... Ама свесно, зборев за зборење  :)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
« Одговори #683 на: 21 Август 2014, 20:06:39 pm »
Него, за дома користам Max TV OPTIC. Користам два телевизори (мада Телевизија воопшто не ми е битна), фиксен не користам. Битен ми е само интернетот и толку (да е доволно брз, да имам доволно можност за download и да е стабилен). За ова плаќам 1799 мкд секој месец, што мислам дека е премногу.

Што препорачувате за вакво нешто во моментов? Која е најдобра опција? Не сум врзан со договор, па можам да ги откачам кога сакам. Порано бев на CableTel и беа тиња. Па бев на Телекабел и исто не беше нај ок, па се вратив на Т-Home. Дали во моментов се работите променети и има други стабилни алтернативи?
зависи од населба во која живееш.на пример,во Ново Лисиче Близу се топ,нема подобри,ама по другиве населби ко што слушам не се со толку добар квалитет.Јас сум на Телекабел,и приметувам дека многу често конекција иде до макс,па иде 20-30 KB/s,па пак си се оправа.Е сега,тука имам и мој рутер,Linksys WRT54GL,кој не ми се верува да ме зеза,а некако немам живци да испитувам кај е проблемот,пошто се врзав викендов на wi-fi од компијата,има оптика од телеком,е тоа е интернет бачко.Ова до сега било играчки играње,па така 99 посто сум решен да се префрлам скроз на т-хоме/мобиле,поточно на Family Box пакет

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #684 на: 21 Август 2014, 23:48:49 pm »
@Krell

И јас сум на тоа со 650 promo и океј си е, задоволен сум. Јас сум на Мобимак/T-mobile уште од првиот мобилен телефон и сум немал проблеми до сега во поглед на големи сметки и превари, a на Vip никогаш не сум ни размислувал да се префрлам од причината на Сале (не ги сметам за оператор).

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #685 на: 22 Август 2014, 01:41:43 am »
денес ми истекувал договорот со вип. поднесов барање за во оне.. зашто оне? неколку работи ме натераа таму да идам а не т-мобиле...

1. веке сум претплатник таму, имам едне број кој што ми е во маркетинг пуштен за да ме бараат. аналогно на тоа не ми треба да носам никакви документи за склучување договор освен личната карта, желбата и последната платена сметка од вип.. сметкава ја извадив во салното до оне.. едни до други се во бисер... за разлика од оне:
2. во т-хомо ми бараа еден куп работи за да одпочнеме претплатничка соработка. ме почудија што се треба да донесам и одпосле да им објаснувам зашто адресата на која барам сметката да ми стига не е истата со таа од л.к. веројатно и број на патики, боја на чорапи, висина, тежина и систематски преглед во систина ке ми побараа...
3. во оне, секогаш имам детален преглед што и колку сум потрошил, а во т-хомо тоа е научна фантастика.
4. фиксна претплата, е нешто што ми одговара.. неможеш да ме јебеш со број на позиви-минути-секунди. фиксна претплата од 600 денари плус ддв ваљда ке биде тоа, имам неограничено позиви и смс КОН СИТЕ МРЕЖИ, а имам и 5 гиги интернет.. што е сосем доволно за мене...

како што реков, го поднесов барањето денес, ваљда утре ке ми одобрат, па утре и ке видам за дополнително некој пакет за странство разговори да активирам.. ми требаат 50-тина минути месечно, имам разговори надвор од европа... не сум упатен дали имаат некој таков пакет... баш утре ке проверам и ке пишам...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #686 на: 22 Август 2014, 12:05:10 pm »
600 den e so DDV

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #687 на: 24 Август 2014, 01:16:55 am »
сигурен си? 599 + ддв да не е?

не сум сигурен, неможам да тврдам со сигурност, но ке проверам и баш ке пишам... но според мојата логика, познавајки ги дрчноста на мобилниве оператори, притоа правејки финти разно разни не би ме чудело стварно да е со +ддв...

еве гледам и слушам цело време за овој пакет.. ок, го земав и активирав на 2 броја засега, веројатно ке иде и на уште еден или дв други.. но:

-да провериш колку интернет ти останало, прати смс на ХХХХХ за цена од 5,9 денари
-повик кон оператор чини 3 денари од повик (не од минута)
-смсите се бесплатни кон сите, освен кон оние кои се наплаќаат т.е. паркинг, донации, известувања, таксени марки и слично... значи за да паркирам кола, покрај цената за паркингот ке платам уште 2 пораки по 5,9 денари една... исто и за донации.. донираш 100 денари, ама смс пораката екстра ти се наплаќа....  А ИМАШ НЕОГРАНИЧЕН БРОЈ НА СМС...

е вака ги прават финтите сите оператори... меѓутоа тука во оне, бар тоа јавно го пишува, во понуда, на вебсјатот, во договорт, сегде го пишува... другите мижи-бутај ти прават...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #688 на: 25 Август 2014, 11:37:32 am »
сигурен си? 599 + ддв да не е?

не сум сигурен, неможам да тврдам со сигурност, но ке проверам и баш ке пишам... но според мојата логика, познавајки ги дрчноста на мобилниве оператори, притоа правејки финти разно разни не би ме чудело стварно да е со +ддв...

еве гледам и слушам цело време за овој пакет.. ок, го земав и активирав на 2 броја засега, веројатно ке иде и на уште еден или дв други.. но:

-да провериш колку интернет ти останало, прати смс на ХХХХХ за цена од 5,9 денари
-повик кон оператор чини 3 денари од повик (не од минута)
-смсите се бесплатни кон сите, освен кон оние кои се наплаќаат т.е. паркинг, донации, известувања, таксени марки и слично... значи за да паркирам кола, покрај цената за паркингот ке платам уште 2 пораки по 5,9 денари една... исто и за донации.. донираш 100 денари, ама смс пораката екстра ти се наплаќа....  А ИМАШ НЕОГРАНИЧЕН БРОЈ НА СМС...

е вака ги прават финтите сите оператори... меѓутоа тука во оне, бар тоа јавно го пишува, во понуда, на вебсјатот, во договорт, сегде го пишува... другите мижи-бутај ти прават...

onak

Човече, пред да пишуваш, провери ги сите факти. И јас така мислев, потоа видов дека имаат онлајн опција за проверка БЕСПЛАТНА. ќе одиш на moj.one.mk ќе се јавиш на 181 (мислам беше) ќе кажеш твое име, меил, ќе ти дадат привремена лозинка и од тогаш можеш се да гледаш таму, од платени сметки, префрлување на кредит, преостанати и потрошени минути итн....

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #689 на: 25 Август 2014, 11:50:49 am »
Јас па на тоа мој.оне.мк никако немозам да се снајдам да видам колку ми е моментално сметката, а па да не збориме дека во денешно време нема опција да си ја платиш сметката онлајн (или па ја неможам да ја најдам опцијата). На Т-Мобиле во секое време знам колку ми е сметката (освен делот со интернет) и плус има дугме "Плати е-сметка".