Имам половна увезена кола, не сум прв сопстевеник во МК, претходно друг ја има возено.
Задните стакла се затемнети, не се со фолии, туку фабрички се тонирани.
Некни се возам на автопат, ме запира џандар, ми вика 300 еур казна пошо немаш атест за затемнетите стакла. Му објаснувам дека не треба атест, фабрика е затемнувањето, вика дека како и да е, нешто треба да стои во сообраќајна за истото. Ме пушти и ми рече да си го средам тоа пошо ќе имам пак проблеми со други џандари.
Идам во ПСС, објаснувам како е ситуацијата. Ја виде колата техничко лице, потврди дека се фабрички затемнети, на секое стакло имаше некоја ознака што го потврдува тоа. Ми вика легален си и вака ама ќе се оправаш со џандари цело време, не разбираат. Атест се прави за промена на кола (фолии на прозори, кука, итн..). Отидов на шалтерот на МВР, им објаснувам како е ситуацијата. Полицаецот ми вика не можам ништо да направам, требало тоа на првата хомологација кога била увезена колата да се запише. Ме прати у МРТ, соба 33 ако се сеќавам добро, да виделе таму што како. До таму не стигнав ради кризава со ковид.
Пред да влезам во тој лавиринт, дали има некој искуство со оваа ситуација и како сте ја решиле.
Фала унапред.