Автор Тема: Tip na gumi koe vasheto vozilo gi koristi  (Прочитано 23440 пати)

Отсутен BokiCivic

• Сениор
  • Пораки: 3803
  • Боинг 747
Одг: Tip na gumi koe vasheto vozilo gi koristi
« Одговори #45 на: 10 Септември 2012, 11:18:45 am »
Летните

toyo proxes t1-s

...
зимските

continental ts800

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1316
« Одговори #46 на: 10 Септември 2012, 11:34:22 am »
јас ги возам фабричките Bridgestone B250 и лето и зимо :)
форд фиеста 1,4 тдци

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34065
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #47 на: 10 Септември 2012, 11:36:29 am »
Маци, купи си зимски, макар биле и Тигар или Сава особено ако одиш некаде на пат. Нема да згрешиш и ќе им го продолжиш векот и на летните и на зимските.

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1316
« Одговори #48 на: 10 Септември 2012, 11:40:17 am »
Маци, купи си зимски, макар биле и Тигар или Сава особено ако одиш некаде на пат. Нема да згрешиш и ќе им го продолжиш векот и на летните и на зимските.
ќе те послушам за оваа зима.ланската се лизгав за малку ќе се качев на еден тротоар,ама сега ќе те послушам :)
форд фиеста 1,4 тдци

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34065
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #49 на: 10 Септември 2012, 11:43:22 am »
Ашколсун...

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3801
« Одговори #50 на: 10 Септември 2012, 12:10:32 pm »
Работата што не ја бендисувам кај нив е слабиот фидбек од воланот и колата при брза вожња, особено во кривината.

Саше биди среќен што е тоа така. Зошто да не беше така ќе имаше многу поголема опасност од пролизгување. Не се континентал глупаци... Спората реакција на гумата остава време силите што делуваат врз шасијата и се пренесуваат на гумата подобро да се пренесат и со тоа се намалува шансата за пролизгување.

Апсолутно погрешно.

Хауевер, прво до Саше - пробај напумпај ги гумите 0.2 - 0.3 бара повеќе. Кај мене тоа многу помагаше. Има некои гуми што едноставно сакаат пумпање малку повеќе над препорачаните вредности на возилото.

Првен ги возев на 2.1 со 2.1 и стварно беше претерано комфорна но премногу се кифлаа. Потоа ги ставив на 2.3 како што се и сега. Над тоа не е добро веќе. претерано неудобно станува во колата. Но веројатно таква е гумата и се помирив со тоа веќе. Може не се изјаснив добро во првиот пост. На влегување во кривини, значи кога се местам, правец и влезот во свиокот, гумата е ок, немам скоро никакви замерки. Но кога сум веќе во кривината осеќам дека имаат послаби странични ѕидови и многу се осеќам понесиугрно него ли со пирелито на кој бев навикнав, исто така и при корегирање на линијата во кривина осеќам несигурност и недоволно повратни информации. Ова се случува само при брза вожња и претерување. Сепак ова се само мој замерки, и е во споредба со Пирелито, кој сепак беа поспортска гума наменета за помоќни коли. Се навикнав на неа 40кк и сега затоа мие малце чудно можеби но ништо што неможе човек да се навикне повторно.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6599
« Одговори #51 на: 10 Септември 2012, 13:19:37 pm »
По Словенечки стандарди се зимску гуми, но по европски се како повеќесезонски. ЗИмска гума ама евтина и со слаби перформанси

За кадетот се тамам овие гуми, задните не ги јаде, ете кажав дека и зимоска одлично се понашаа по снегот, таму у кисела вода кај што живеам на има една јака угорница, до пола ја искачив со еден куп снег на асвалтот и ме фати после страв за симињање и престанав. Ке тераа и предните, али тоа е, дупки, лежечи полицајци, предница страда, мењаш јабучици, а притоа не ја носиш на центрирање ко што праи таткоми, ке се фати за орото ама не го доигрува и тоа е.
Ајде тамам му се, опелот едвај 300-400 евра вреди, ке му ставам ја сет од 4 гуми што вредат исто толку како него, е како да не ;D

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6214
« Одговори #52 на: 10 Септември 2012, 15:21:39 pm »
На фиатот возам Мaloya futura primato,гумите имаат добар грип ама треба доста време да се заграт,исто и на дожд се добри,е сеа на снег нејќете да ги возите.

На bmw летни Continental premium contact 2,одлично држат откако ке загреат исто така и на дожд добро се покажаа

зимски на bmw се Tigar winter 1,за тие пари гумите се одлични,планирам и на фиатот да му земам за зимава од истиве

« Последно менување: 18 Октомври 2012, 22:03:26 pm VLATKO »

Отсутен Dean

• Редовен
  • Пораки: 1340
« Одговори #53 на: 10 Септември 2012, 19:02:43 pm »
напред возам hankook ventus v12 evo димензија 195/50/15

а назад dunlop sp fast response димензија 195/50/15

од хенкокот сум презадоволен, одлична гума, во план ми беа уште 2 нови, но бидејќи колата ја продавам, а данлопот се во добра состојба остана така.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #54 на: 10 Септември 2012, 19:11:37 pm »
Добар стандард момци, Континенталче, Мишелинче, не е лошо не е лошо, свака част !

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7049
« Одговори #55 на: 10 Септември 2012, 19:20:11 pm »
изгледа само јас возам овде Falken ZE-912   ;D  ;D  ;D

овие ми се напред

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Falken/ZE912.htm

позади за привремено Sportiva Z45

двата модела се со 215/45-17 спецификација. Претходно имав Bridgestone и Fulda. Коментар неможам да давам, немам многу искуство со гуми, мене ми се добри, не сум почуствувал нешто непредвидено при возење. Фалкенот ги имам веќе скоро 5000 км, а Спортивата 2000 км.

Зимски, сеа за сеа нема.

« Последно менување: 10 Септември 2012, 19:33:41 pm AllMightyMe »

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #56 на: 10 Септември 2012, 19:29:36 pm »
Изгледа не ја прочита цела тема ;D

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #57 на: 11 Септември 2012, 02:21:43 am »
Hankook Ventus S1 Evo

Одлични се за суво време и за дожд се доста солидни! Зимно време санка :) Јес да за мене моментално зимски гуми се само безпотребен трошок :)

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #58 на: 11 Септември 2012, 02:28:46 am »
зимски гуми се трошок?
тоа значи дека не возиш во зима или дека зимските гуми се лоши?

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #59 на: 11 Септември 2012, 03:07:52 am »
Па не, дека мене лично ми се непотребен трошок :) возам, ама малце и кратко..до факс назад ако отидам еднаш двапати и уште некој па да искочам..низ град...неам потреба :) Иначе зимска гума си е супер, ама не возам секојдневно у такви услови, неам потреба никаква...на работа не одам секојдневно а за до ваму и таму не ми требаат :)