Vcera napravena promena na ulje kaj Marsher. Istoto ulje Liqui Moly 5-40. Istotaka prednicata nesto cukashe skoro dva meseci, povekje za toa otidnav. Konstatirano e deka e letvata gotova, od toa najvekje sto se plashev toa izleze
. Inaku znaeme deka na ovoj model letvata im e golema mana. Sega kazuvajte bilo kakva informacija shto kako da pravam.
Nova e pomegju 500 - 700 evra
Reparacija e okolu 250 evra so 1 god garancija i sigurno kje popusti posle toa
A spored mene najdobra opcija (i ako imate informacija kazete) da se najde od otpad nekoja udrena astra ponova pa da ja zemam letvata.
Povrzano so problemot i cukanjeto na prednica diskutirano na prethodnata strana, konecno go resiv problemot.
Kako sto prethodno e napomenato, bev na redoven servis kaj Marsher pred odreden period i istotaka bev i za da vidi shto e problemot so prednicata i se slusa zvuk na sekoja dupka neramnina itn itn. Uste togas pishav, Marsher izricito i decidno kaza deka e letvata so sigurnost i toa e toa, duri jas mu rekov aj proveri uste ednas podvozje i proveri i povtorno kaza "eve sekade gledam i proveruvam ,nema nikade lufta nitu stabilizator ni spona nisto" LETVATA E 100%, nema drugo.
Posle toa mesec ili mesec i pol, koga se desi pukanjeto na crevo od hladnjak, ima vo prethodnata strana(kade prasuvam kade da kupam crevo), normalno bev na majstor. Toa so crevotovednas go sredivme, imas plus dolzina i go skrativme 5sm samo tamu beshe puknato i eve sega si funkcionira. Togas na majstorot mu rekov da proveri podvozje i da vidi sto se javuva toj zvuk itn itn. Majstorot vednash si kaza, treba da smenis:
-Desen stabilizator i desna dolna jabucica i
- Leva dolga spona.
Letvata ne e sigurno kaza, kakva letva nema vrska.
Mi padna sumljivo bidejki ne sakav da veruvam deka Marsher zgresil ili pak namerno taka kaza za letva za da mi zeme 50 evra rabotna raka ili pak ako preku nego naracuvav letva neznam sto da napravese...pretpostavete sami vie ponatamu...Poradi toa uste ednas sakav da proveram i otidnav kaj drug majstor sto go znam i sto raboti samo centriranje i podvozje nisto drugo. I on po proverkata istoto go kaza: treba da smenis: desna dolna jabucica, stabilizator desen i leva dolga spona.
Taka da razgledav sto kako za delovi i rsiv pokvalitetni da zemam i kupiv TRW delovi:
TRW dolga spona 1300den
TRW stabilizator 950den
TRW dolna jabucica 1150 den
Rabotna raka 800den
Centriranje 400den
Vkupno = 4600 den................Razlika od 700 evra do 4500den - Sami PRESMETAJTE

Taka da duri sega konecno gi smeniv delovite i sega i volan e cvrst ,nitu zvuk ima, cela prednica povtrono se osekja cvrsta i precizna i toa e toa.
Taka da jas vekje kaj Marsher javno kazuvam ne odam, javno go iskazuvam mojot stav zosto mislam deka ne e slucajno toa sto bese dijagnosticirano od negova strana, a ima tuka clenovi koj sto mozebi imale slicno iskustvo. Da ne zboruvam na prethodniot servis deka se kaj nego sum menuval i ne sum pravel problem ni za rabotna raka nitu za nisto, kolku kazal tolku. Primer 50 evra samo za dijagnosticiranje stavanje na kompijuter i proveruvanje se.
Taka da sega e se top so kolata i toa e najbitno.