Автор Тема: Дозвола за поседување на огнено оружје - Прашања ..  (Прочитано 8500 пати)

Отсутен Diablo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 465
кога сме кај овој муабет, јас имам уште едно дополнително прашање... како ЛЕГАЛНО да донесеш оружје од друга држава. во другата држава имам документи дека сум сопственик на истото...? таму е и сега, во шошка стои, во простории наменети за чување на оружје, простории кои се од државата одредени. оружјето е наследство. и никој не ми спори да си го земам и донесам, проблемот е што незнам како да го донесам тука легално,шверц комефц НЕ ДОАЃА ВО ПРЕДВИД, стрпете се од такви коментари... сакам легален пат...
[/quote]
Документ поседуваш некаков за оружјето, дека ти е подарок, наследство или купопродажен договор од државата кај што го имаш?Ако имаш вакви документи ќе го донесеш најлегално и без проблеми, само ќе го пријавиш.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8157
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Како се регулирани ЦО2 ББ пиштолите 4,5 калибар?
И совет за модел ме интересира?
Умарекс?

Отсутен Dean

• Редовен
  • Пораки: 1340
Што ќе ти е цо2 пиштол? Ако ти е за рекреација ок, ама ако планираш за самоодбрана немој, само дополнително ќе го разбесниш напаѓачот  :). Гледам на реклама5 ги продаваат, така да сигурно не е некој проблем да купиш. Умарекс и јас ги гледав и гледав рецензии добри пиштоли се и страшно реално изгледаат.

Отсутен pirat_07

• Легенда
Не знам дали е толку слаб за да само го разлути?
Првично за рекреација. А и самоодбрана не му е на одмет.

Други мислења?

Отсутен Mak

• Почетник
  • *
  • Пораки: 10
Секторот за оружје се наоѓа во Автокоманда полицијата.
Околу постапката најдобро е да се обратиш нс шалтер да ти наведат која документација треба да се прибави бидејќи законот постојано трпеше промени како и условите за добивање дозвола за оружје. Лекарско уверение сигурно треба, уверение дека не си осудуван, дека не си под старателство исто требаше. Потребно беше дека си оспособен за ракување со оружје итн. Се вршат проверки за твоето однесување итн.. Итн... Сложена постапка е која знае да трае достс долго и на крај да бидеш одбиен. Најчесто со врски одат луѓево и пак оди тешко...
Околу воздушните и сигнални оружја прашај исто како. Оди набавката мада и самите продавачи ке те запозаат од продавниците. Едно време само лична карта требаше.

Отсутен pirat_07

• Легенда
Знам дека за воздушните пушки над 200м/с и над 4,5 калибар, почнаа да бараат дозвола.

Ова е пиштол 4,5 калибар и 120м/с па реков да не знае некој.