Автор Тема: Перач за кола  (Прочитано 136589 пати)

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
Одг: Перач за кола
« Одговори #45 на: 09 Април 2012, 23:41:10 pm »

Отсутен Arsovski

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
    • www.vap.mk
« Одговори #46 на: 10 Април 2012, 00:23:43 am »
@yarre идејата за организирана демострација ми се допаѓа. Не би имало проблем за да ги презентираме некои од нашите апарати, но бидејки ке треба да биде таму и сервисерот ке треба однапред да се договориме за време. За место ке се погрижам јас.
Приказната како Nilfisk ги купи WAP е прилично долга, но главната причина е бидејки WAP има неколку феноменални патенти за високопритисни апарати, смукалки и апарати за чистење и полирање на подови, плус производствените центри во Германија и низ Европа, производи со реноме, дистрибутивна мрежа.... Nilfisk од друга страна е прилично стара компанија која константно купува брендови и нормално со време им го менува изгледот да наликува на нивниот. Целата приказна можам да ја раскажам, но прилично долга е и може тоа да го направам во некоја друга прилика.

@djidji добар ден класне :) Човек да не верува каде се ке се сретне со познати, а и не знаев дека Вие се интересирате за автомобилизмот.
Инаку околу каменецот - има 2 варијанти.
http://www.youtube.com/watch?v=7fCw6P21GK0 - Филтер за бигор. Има различни (зависно од апаратот) но тој што е за машината што ја спомнав погоре чини 2.090 ден. (со ДДВ).
Исто така има и хемикалија за разградување на бигорот - http://www.nilfisk-alto.com/Products/Detergents-Utensils/ProfessionalDetergents-Dispensers/Care-Maintenance/ANTISTONE/Introduction.aspx.
Тој чини 1.310 ден. (со ДДВ).
Вистина е дека во Скопје има многу бигор во водата и препорачливо е да се користи нешто што би спречило создавање на каменец во апаратите.

@Tome-Colt да може, но има различни средства за различни намени. Онаа која што ја нудиме за пералните е 25l. и чини 5.820 (со ДДВ). Таа е наменета за надворешно чистење на возилата. За внатрешно чистење се користи друга, за поголеми прљавштини (уље, мотори и сл.) се користи трета која секако чинат различно и ги има во различни пакување. Ако те интересира конкретно некоја само нагласи за која намена е.

@TE-EN секако дека имаме :)
Foam lance e цефка со инјектор и чини 7.150 ден (60 см) и 7.750 (120 см), а тоа што го покажува на сликите е „Foam sprayer“ или канистерче на македонски и има такви од 750 мл, 1 л, 2 л што издржува 60 'C...
Тоа што е 750 мл чини 8.790 ден. но
1. Апаратите за домашна употреба доаѓаат со ваков канистер
2. Професионалните апарати имаат интерно мешање и дозирање на хемикалии.

Знам дека овој пост е прилично голем, но се надевам дека Ви ги одговорив прашањата или барем дека Ви помогнав малку.
Има уште некоја тема поназад во разговорот што на која ке одговорам набрзо, а до тогаш слободно прашувајте ме се што Ве интересира.

И за на крај @yarre - се надевам дека ке има ѓњаважа. Кога некој вози возило од 15.000 евра очекувам да бара врвна услуга за неговите пари, а пак да не ги спомнувам сите оние кои си ги „кастамизираат“ колите за суми 2-3 пати повеќе од тоа. Инаку морам да Ве пофалам дека на форумов има многу квалитетни луѓе што се разбираат во машини. Повеќе начив од листање низ темите тука отколку што знаев од мојата кола.

Поздрав и ги очекувам Вашите прашања.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #47 на: 10 Април 2012, 02:11:48 am »
Мене ми треба активна пена за надворешно перење, меѓутоа некоја помала количина ми треба месечно колата ја перам по 3 пати просек 8-9 месеци кога можам да ја перам тоа се 27 перења преку сила, канта од 25 литри веројатно се раствара во 2,5 тони вода што за мене би било премногу :) помали кантички нема?
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #48 на: 10 Април 2012, 11:12:17 am »
Цитат

@djidji добар ден класне :) Човек да не верува каде се ке се сретне со познати, а и не знаев дека Вие се интересирате за автомобилизмот.

Хахаха Не е Наде - Драган е  (сопругот), ама заедно го читавме постот и ...  ;) Како и да е ГОЛЕМО ДОБРЕДОЈДЕ на форумов !

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1341
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #49 на: 10 Април 2012, 14:08:24 pm »
Tome-Colt, може да го поделиме 10 души по 2,5 литра.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #50 на: 10 Април 2012, 14:30:20 pm »
I jas sum za da kupime pena...Arno ama ne li treba da imas penomat(ili kako se vika) za da ja naneses?
Kolku perenja bi imale so tie 2.5 litri?
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Arsovski

• Почетник
  • *
    • www.vap.mk
« Одговори #51 на: 10 Април 2012, 18:44:56 pm »
Околу разговорот за пена за перење на возила.
За жал ние не нудиме активна пена.
Средството што му го понудив на Tome-Colt е прашок кој што се растворува 100 гр во  од 9.9 до 29.9 литри вода (зависно од прљавштината што треба да се отстрани) и се нанесува со компресор, прскалка за лозје или нешто адекватно.
Според математиката дека секој би има 2,5 кг тогаш секој би имал минимум 247,5 или максимум 747,5 литра вода со шампон. За жал не можам да пресметам колку би се трошело бидејќи секое перење на возило е посебно и зависи од неговата големина и колку е валкано :).

П.С. Сопругата на Драган - Наде ми беше и професорка по хемија, па мора да бидам екстра внимателен со вредностите.

Значи ако 10 луѓе купат едно пакување од 25 кг за 5.820 денари тогаш тие би добиле за 582 денари прашок 2,5 килограми што би се растворил во околу 500 литри вода. Да ја видиме сега исплатливоста на прашокот и колку чини перење на возилото во перална. :)

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #52 на: 10 Април 2012, 19:01:34 pm »
Јас сум за, Јаре ќе ти поминам пак до дуќан и така треба уште нешто да доземам да договориме значи до сега сме 3ца така Куореспортиво 166 Јаре и јас ајмо уште 7 души дома што перат кола со мерак и после јас частам вода вап и усисивач за сите 10 стакло да ги правиме!
Едит: Кај мене барем колата никогаш не е екстремно валкана така да може и со помалце прашок да се помине, тој треба со сунѓер да се трља или како пената ставаш па после переш одма?
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Arsovski

• Почетник
  • *
    • www.vap.mk
« Одговори #53 на: 10 Април 2012, 19:09:18 pm »
@Tome-Colt потребна е прскалка. Тој не се нанесува како активна пена.
Вака се користат - http://www.youtube.com/watch?v=NRZVa0_xyyI&feature=related
Ако сакате да ги погледнете - http://nozebra.ipapercms.dk/Nilfisk/NilfiskAlto/UK/Catalogue/ - страна 72.
Кај нас има од 1,5 и од 8 литра (за адекватни...).
Тие чинат 2.360 и 7.210 денари.

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #54 на: 10 Април 2012, 19:57:22 pm »
Не е проблем прскалката има се купуваат багатела се, сега само да се собереме уште некој за да земеме :)

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #55 на: 10 Април 2012, 20:36:59 pm »
Јас мислам дека се нанесува и со wap-от, без предна цевка. Како и оргиналниот шампон во туба

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #56 на: 11 Април 2012, 03:41:35 am »
ke go poremetis taka soodnosot, neznam toa kolku nanesuva od bocata ;)

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #57 на: 11 Април 2012, 07:01:47 am »
Си спремаш микс во друг сад, и спрема соодветен сооднос си спремаш за wap-от

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
« Одговори #58 на: 02 Мај 2012, 23:13:00 pm »
еден колега зема од Мр. Бриколаж машинче за 3400 ден.марка рајдер-црвено.
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #59 на: 02 Мај 2012, 23:53:37 pm »
raider е кинеска фирма од која јас лично не сум задоволен,имам две три бурмашини и брусалици изгорено