Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
Ај ваљда ќе заврне некој снег утре да неможе ни багер да помине. Не е фер само гојде да го частиш
Туууу баш ми криво, једва чекав слики да видам шта се јело шта се пило
Цитат: Cuore Sportivo на 10 Февруари 2012, 18:11:58 pmТуууу баш ми криво, једва чекав слики да видам шта се јело шта се пило Да даде господ да ти рикне хард-диск на конфљуктерот.
Термините како - Консалтинг, Администрација, контрола на системи, Информатички, сметководствени,Accounting & Retail systems....итн, претставуваат дескриптивни односно описни термини и какво такви истите се слободни за употреба - за секој кој се занимава со тој тип на дејност, било да станува збор за регистрација во Централен регистар - каде регистрираш фирма или пред ДЗИС доколку се решиш понатаму на пример да направиш заштита на бренд/трговска марка.Обично за овој тип на дејност се додава некое дополнително име - кое ќе му даде дистинктивен-препознатлив дел во целокупниот назив, и јасно ти тоа го бараш. Во пракса обично се наведуваат имиња - поточно презимиња, а исто така имаш и примери како Менс Легис или кратенки од две букви и сл...., а често сум среќавал после описниве термини, да стои Адвокатска канцеларија - таа и таа.Како и да е јас име бар денес тешко дека ќе ти смислам, ама она што би те посоветувал е да ако веќе дојдеш до некое решение, гледај истото да не биде само различно во ЦР, туку и во ДЗИС (за да можеш во иднина да го заштитиш како трговска марка), бидејќи не ретки се ситуации каде на пример - еве името нека е... што ја знам - RPC, истото ќе ти пројде во Централен регистар, ама може како бренд за тој тип на услуги да е веќе заштитено во ДЗИС, од на пример ТД ПЕТКО ДООЕЛ - и тој во иднина врз основ на првенство - ТД ПЕТКО ДООЕЛ да ти поднесе приговор и да те спречи да од името RPC да направиш бренд - а ако се работи за поголем бизнис и да ти забрани да го користиш во прометот истото име, иако ти си го заштитил во ЦР и на пример 2-3 години го користиш на пазарот (ѕирни го Законот за трговски друштва - мислам член 46 и Законот за индустриска сопственост).Не знам дали ме разбираш, ама оној момент кога ќе одбереш име, гледај не само да е слободно во Централен Регистар, туку истото да не ти биде идентично ниту слично со некое име во Државниот завод за индустриска сопственост.
Цитат: gOJDO на 10 Февруари 2012, 18:16:18 pmЦитат: Cuore Sportivo на 10 Февруари 2012, 18:11:58 pmТуууу баш ми криво, једва чекав слики да видам шта се јело шта се пило Да даде господ да ти рикне хард-диск на конфљуктерот. Имам 3 резервни
Цитат: Cuore Sportivo на 10 Февруари 2012, 18:22:28 pmЦитат: gOJDO на 10 Февруари 2012, 18:16:18 pmЦитат: Cuore Sportivo на 10 Февруари 2012, 18:11:58 pmТуууу баш ми криво, једва чекав слики да видам шта се јело шта се пило Да даде господ да ти рикне хард-диск на конфљуктерот. Имам 3 резервни Да ти рикне тој дискот што ти е полн со порничи со педери.
Цитат: gOJDO на 10 Февруари 2012, 22:35:10 pmЦитат: Cuore Sportivo на 10 Февруари 2012, 18:22:28 pmЦитат: gOJDO на 10 Февруари 2012, 18:16:18 pmЦитат: Cuore Sportivo на 10 Февруари 2012, 18:11:58 pmТуууу баш ми криво, једва чекав слики да видам шта се јело шта се пило Да даде господ да ти рикне хард-диск на конфљуктерот. Имам 3 резервни Да ти рикне тој дискот што ти е полн со порничи со педери.Се кладам дека после волку клетви ги поврзал во RAID 0 со цел да не му летнат податоците
Поради заснежнување на невременските услови, собиралиштето се одлага за подобри времиња на неопределено време. Се читаме за недела-две на темава кога и ќе испрецизираме детали за ова.
Цитат: gOJDO на 10 Февруари 2012, 18:07:43 pmПоради заснежнување на невременските услови, собиралиштето се одлага за подобри времиња на неопределено време. Се читаме за недела-две на темава кога и ќе испрецизираме детали за ова. Ај бе у пм, цел ден се спремав- ништо не јадев