Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1243366 пати)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2791
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #7065 на: 06 Март 2015, 11:29:48 am »
Их ама се напна, ти значи стварно си имал проблеми :) Ок, ок, не те закачам :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55053
  • Махер
« Одговори #7066 на: 06 Март 2015, 11:32:20 am »
Кажи си, се што треба. Зошто да не. Само не ставај гифчиња со фрлање од прозор како Фаланга, зошто секој си знае зошто донел некоја одлука. :)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #7067 на: 06 Март 2015, 13:07:04 pm »

Јас редовно исклучувам апдејти на ОС, повремено (исклучително ретко) правам точно одбрани критични апдејти само ако се однесуваат на нешто што конкретно ми треба. Од друга страна употребувам неколку нивоа на заштита (тоа редовно се апдејтува).
Не сум имал никакви проблеми. Последен малвер што го имам закачено е Бластер страњето што беше актуелно пред деценија и повеќе (и тоа беше на самошто инсталирана ХР машина - со интегрирани апдејти, на која заборавив да го извадам нетворк кабелот - на првиот рестарт преку интернет го закачи малверот).
Според моето искуство (и знаење), сметам дека бенефитот од редовните упдејти на ОС-от е помал во однос на ризикот од малтретирањето и страњата што потенцијално можат да се десат.

Туку мене ми е поинтересен моментот: „не ставај гифчиња со фрлање од прозор како Фаланга, зошто секој си знае зошто донел некоја одлука„.
Цитираново live and let live изгледа важи само од аспект на упдејти на ОС, ама не се применува на други лични одлуки - на пример за работи што се однесуваат на личното здравје. Од тој аспект мора сите да сме во истиот (меинстрим) кош, во спротивно сме етикетирани „теоретичари на завери„.  :P

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8786
  • Пичлеме
« Одговори #7068 на: 06 Март 2015, 13:22:38 pm »
Според моето искуство (и знаење), сметам дека бенефитот од редовните упдејти на ОС-от е помал во однос на ризикот од малтретирањето и страњата што потенцијално можат да се десат.
А така. И јас би се сложил со ова.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14393
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #7069 на: 06 Март 2015, 14:19:00 pm »
Vo posledno kompjuterot se koci totalno.Porano sum otvoral bezbroj tab-a sega so eden znae da se ukoci da si ebi mater...Cisten e od virusi nema takvi sranja nema nisto dopolnitelno instalirano ima slobodna memorija eden kup.So mozi da mu bidi?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34160
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7070 на: 06 Март 2015, 17:10:32 pm »
Јас 15 години веќа првам апдејти секој ден на десетици сервери и стотици компјутери. Ниту еднаш не сум имал проблем ради апдејт.
Сум имал проблем да направам апдејт ради некоја некомпатибилност ама после апдејт проблеми = 0

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #7071 на: 06 Март 2015, 17:18:03 pm »

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #7072 на: 06 Март 2015, 17:19:19 pm »
Јас не гледам ништо лошо во редовен апдејт, сите ПЦ-а и сервери на различни платформи, ми се ап то дејт и тоа најредовно што може. Исто се однесува и за моите мобилни уреди, ако некоја апликација има апдејт, го ставам, ако андроидот има апдејт, пак го ставам итн итн итн.
Ете ти не гледаш. Секој си има свое искуство со ним. Еве јас на пример 3 пати досега сум имал проблеми заради апдејт. Со други зборови трите најголеми проблеми со кој сум се соочил во животов потекнале од апдејт. А под „најголеми“ сакам да кажам даунтајм.
- Губење на дискот на мојот лаптоп, два пати. Реинсталација, се од ново, бекапи... Масивен даунтајм и пред се нелагодност во следните 3 недели на употреба.
- Губење на круцијални делови од оперативниот систем и неможност да се бутира битен компјутер. Едвај спасен системот за да не се прави решението од точка 1. Даунтајм 2 дена, ама нелагоноста од 3 недели ја нема.

Според тоа јас заклучувам дека сакам да сум раат и да не се потресувам на секое палење на компјутерот дали ќе се покрене или ќе останам да висам. Не викам дека тоа треба ти да го правиш. Туку дека тоа е моето финално решение. Полошо нешто од Windows Update што може да направи не постои, реално гледано. Значи тоа јас го доживувам како крајно лабава работа. Јас системот сакам да е саглам и да е стабилен. Сакам да можам да ја предвидам неговата работа во годините што претстојат. Јас немам намера да робувам на некој неписмен што незнае да направи саглам оперативен систем, за секојдневно да висам на закачалка и да губам време со реинсталации и циркузи, ниту пак да ги трошам ресурсите на фирмата со замарање со такви глупости. Зошто го велам ова. Затоа што буквално „имам попаметна работа“.

На 500 компјутери ако секојдневно се прави апдејт, статистички е невозможно да нема проблеми. Тоа на 2 е статистички неможно, та на 500. Еве и да бараме MTBF на апдејтите на 500 компјутери, значи колку ќе е тоа време? Значи ќе дојде од реална пракса 3 компјутери неделно. Значи 3 компјутери со форматирање, па јузери спашавање, па рипери ако има некои, па синхронизација на програми, па враќање на податоци. Тоа е работа. Тоа се саати и саати работа за IT. Но ајде ќе речеме тоа им е работа. Ама што им е работа на другите? Да чекаат? Паники да се креваат што ќе изгубат или не? Системи за бекап, циркуз невиден да правиме? Таа беља наречена Windows Упдате е најголемото ѓубре што може да го најде еден компјутер. Можеби не се сложуваш и ќе речеш „јас не сум имал ниеден проблем“, ама ете јас сум имал.

Значи зборувам за лично мое искуство што сум го осетил на кожава, и лично, и фамилијарно и службено. Значи на 3 фронта напад. Пак ќе се навратам на „таа беља“ не би му ја посакал на најлошиот непријател. Крај на програмата. Макар и да има 0.01% шанса да ми се деси тоа што ми се случило, тоа за мене е неприфатливо. Некој мене да ми го (со извинение) ебе раатот, јас не дозволувам. Сакам да отидам дома и да си се релаксирам без да размислувам утре во 8 ипол дали некој ќе ми се јави да му пуштам човек службено, дали некој ќе ми се јави да му помогнам пријателски, или пак крај краева да размислувам дали јас на својот лаптоп ќе преинсталирам плагини 3 недели. Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me. Fool me every day, fuck you. Значи да резимирам, боже сачувај од Windows Update. Разбрал, неразбрал тоа е.

P.S. Да се разбереме за „не се заебало“. Не се подразбира „се заеба нешто ама го опраив“.

Ова на лиценциран њиндоњс ?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #7073 на: 06 Март 2015, 17:28:29 pm »
Да. Секаде имам лиценцирани Windowsi.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5204
  • Пиши лаже
« Одговори #7074 на: 06 Март 2015, 20:13:51 pm »
Дени не можеше да се воздржи, па го замени Миле со гифот... :D

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7075 на: 06 Март 2015, 20:25:26 pm »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Умри пизда ти.. ;D

Шала на страна, стварно никогаш сум немал проблем произлезен од апдејти. Само неколку измени кои лесно сум ги пронашол дека произлегле од апдејти. Downtime никогаш не сум имал.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #7076 на: 06 Март 2015, 20:26:31 pm »
Невкусно.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7077 на: 06 Март 2015, 20:30:35 pm »
Ееее, зошто? Мислев на типот што се фрла од прозор :)

Отсутен Ezekiel

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 400
« Одговори #7078 на: 06 Март 2015, 20:31:21 pm »

Поглупо куќиште у живот немам видено...
Cogito ergo zoom

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7079 на: 06 Март 2015, 20:33:14 pm »
Стварно, многу глупо кучевиште.