Гласање

Koi diskovi i plocki gi preporacuvate?

Ferodo
74 (27.8%)
TRW
38 (14.3%)
LPR
15 (5.6%)
Textar
19 (7.1%)
Woking
2 (0.8%)
Remsa
10 (3.8%)
Valeo
27 (10.2%)
Ate
50 (18.8%)
Mintex
2 (0.8%)
Pagid
18 (6.8%)
Tomax
6 (2.3%)
Wagner® Brake
5 (1.9%)

Вкупно гласови: 266

Автор Тема: Kvalitetni Diskovi i Plocki  (Прочитано 392264 пати)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6193
Одг: Kvalitetni Diskovi i Plocki
« Одговори #720 на: 20 Ноември 2014, 19:35:18 pm »
Ne znam kako e kocniot sistem na tvojata kola, ama znam deka na povekjeto od novite koli, senzorot e toj sto reagira za plockite, koga i da se za menuvanje.

Кочи како првиот ден. А за сензор, незнам дали има, пошто на инструментите тешко дека имам таква сијаличка. Ако е некој механички, звучен..

Консултација - на колку километри или временски период менувате (се менуваат вообичаено) плочки и гуртни?

Кај мене се фабричките уште - 53.000 километри, седма година. Нема никакви звуци или разлика во кочењето, односно држењето на рачната.
Јас на модусот плочките ги менував на 80 000 км, дисковите со плочки  на 190 000 км, а гургни на 207 000 км и мајсторот рече дека можеле уште да возат.
Така да според мене имаш време.
Плочки и дискови се гледаат визуелно, а за гургни треба да се извади добошот за да се проверат.

Благодарност.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #721 на: 20 Ноември 2014, 20:02:00 pm »
Консултација - на колку километри или временски период менувате (се менуваат вообичаено) плочки и гуртни?

Кај мене се фабричките уште - 53.000 километри, седма година. Нема никакви звуци или разлика во кочењето, односно држењето на рачната.
Јас на модусот плочките ги менував на 80 000 км, дисковите со плочки  на 190 000 км, а гургни на 207 000 км и мајсторот рече дека можеле уште да возат.
Така да според мене имаш време.
Плочки и дискови се гледаат визуелно, а за гургни треба да се извади добошот за да се проверат.

koмшија мој на цитроен ксара прво менување плочки и гургТни му беше на 175.000 ама човеко по пензионерски неможе да вози.. никој неможе како него... сум се возел со него, тоа е да и пукне живец од тоа што вози бетер од било кој... е затоа и му истераа и плочиките и гурТните... а и кај него кога ги извадивме гуртнте, беа едвај до пола потрошени... и после ксара дизел трошела 4,5 на 100 градска...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #722 на: 20 Ноември 2014, 23:44:58 pm »
Тaкa е,нaјбитен е стилoт нa вoзење зa кoчници,немaaт врскa нит времетo нит килoметрите

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #723 на: 21 Ноември 2014, 01:10:28 am »
волот мој е аутоматик.... волот на мехатроника е мануелец... јас мењам дупло побрзо плочки од него... на секое негово еднаш, јас 2-пати... а и двајцата возиме слично т.е да не речам исто, со педала до доле нај често... е финтата е во тоа што јас немам моторно кочење а он има. ете ти уште една банално ситна глупост која итекако значи на колку време ке мењаш плочки...

и да... јас како што возам, кај мене еден сет плочки трае од 15 до 20.000 км...  20 ако истераат тоа е за славење... нај често не ги ни дотрошувам.. на потрошени 2/3 веке изгоруваат плочките...не ретко и на 1/2 веке се изгорени, па за да не го преебам дискот, мењам со нови... и сите брендови ги имам пробано до сега... само оние за спорт рејсинг плочки издржуваат скоро до крај.. бидејки, како што реков, аутоматик, нема моторно и сето запирање е исклучиво на кочница...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #724 на: 21 Ноември 2014, 01:15:05 am »
Онак исправено е тоа со Т.

Да најбитен е стилот на возење, но и дали мајсторот со кој се советуваш сака да си отвори работа.
Еден будала ме убедуваше вториот пат после 40 000 км да ги сменам плочките, демек ги гледал и биле истрошени, а со тие плочки поминав 110 000 км без да закачат на диск.

Онак кои се симтомите на изгорени плочки?

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #725 на: 21 Ноември 2014, 01:22:46 am »
не ти е скроз, на 2 места имаш г ;D ;D небитно е тоа бе... гледам грешно си го научил зборорт па така те корегирав...

за прашањето...  ке мораш посилно да стискаш на педалата за кочница, бидејки отпорот помеѓу нив се намалува.. се појавува како цементација на плочките (кога ке ги видиш они се црни но сјајни и се распукани)... и со изгорени плочки кога кочиш ке шкрипат како старите автобуси на јсп... значи на изгорена плочка неизбежно е шкрипењето... но не секоја плочка што шкрипи е изгорена...

кај мене од прв ден лпр-ов шкрипи... ама грешка моја, требаше од феродо да си земам плочки ни шкрип ни бип ке имаше...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #726 на: 08 Декември 2014, 22:55:37 pm »
Се рамни работ на дискот ако има запче непотрошеност?

Дали од оштена плочка која не фаќала на крајот или ненаместена добро?

Кај има рамнење на дискови и по која цена?

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1902
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #727 на: 08 Декември 2014, 23:02:01 pm »
Пази со рамнењето ако не ти се многу вдлабнати може ама ако имаш подлабок зарез подобро смени дискови ......после рамнењето се истанчува дискот и можно е да пукне при нагли кочења .....

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #728 на: 08 Декември 2014, 23:08:47 pm »
Не цели да се рамнат само крајот како што е поклопецот, ако се разбираме.

Дисковите за промена не биле, први плочки за промена се.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #729 на: 08 Декември 2014, 23:14:42 pm »
Да да те разбрав ама плочките не фаќаат до крајот на дискот и поради тоа останува само таква ивица на дискот(исто како на поклопецот од сликата) ...... се средува тоа ама треба да најдеш кој рамни дискови..... да си во Кав. имам другар кој го работи тоа ....

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6674
« Одговори #730 на: 08 Декември 2014, 23:19:07 pm »
Се рамни работ на дискот ако има запче непотрошеност?

Дали од оштена плочка која не фаќала на крајот или ненаместена добро?

Кај има рамнење на дискови и по која цена?

А и смета ли на плочката тоа ? Гарант не и монтирај ги плочките и ке видиш дека не факаат до горе. Ако е рамен дискот на местото каде што плочката кочи, ондак незнам зашто би се потресувал до толку, вози и немај гајле. :)

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
« Одговори #731 на: 08 Декември 2014, 23:21:59 pm »
Тоа рабче можеш со брусалица да го истругаш слободно.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #732 на: 08 Декември 2014, 23:28:06 pm »
Помислив на тоа, ама прецизно да се направи треба, да фаќа рамномерно плочката.

Kozanostra
Од Ск сум.

FiLo
Случајно приметија кога предницата се проверуваше, моментално тресење и сл. нема.

Уште  малку време за промена ќе им биде па претпоставувам дека ивицата треба да се израмни.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #733 на: 08 Декември 2014, 23:37:05 pm »
Еве и јас како фило ќе речам дека тоа нема да ти влиае на новите плочки бидејќи и тие нема да фаќаат таму на запчето тоа ти е граница едноставно до каде фаќаат плочките .....али ако ти е шубе барај некој кој рамне или у краен случај нека го фанат малку на дребонг кај некој дреар .....

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #734 на: 08 Декември 2014, 23:49:05 pm »
Рамнење  во сервис мирко ти е 200ден од диск.еве ти видео од неговата машина кога рамнев еден пар кај него.