Си користел ли Ајфон некогаш?
Јас прв пат се префрлив на Ајфон во 2020та. Буквално не се замарам со мобилен веќе. Пробај користи Ајфон барем 3 месеци па ќе сфатиш што е поентата.
Не, онака ги хејтам затоа што се скапи
Корисник на Ајфон од 3GS, 4s, 5s, 7 и последно што користев е 15 Pro (3-4 недели) како заменски службен. Не ми требаат „барем 3 месеци“ да утврдам дека е полу-преценето ѓубре и дека воопшто не е за power user-и. Барем јас се сметам за таков. Да ми го подарат сега - ќе го продадам утре. Ужасни рестрикции во секој поглед во споредба со open-source-от од другата страна, ужасни недостатоци на ОСНОВНИ работи што треба да ги има еден мобилен оперативен систем.
Многу добро ги знам како беа и како се.
И не само Ајфон, ги пратам (како ИТ гик, таканаречено) Епл општо уште од времето на Macintosh (1995, 1996-та), iMac (оние колоритните all-in-one компјутери), дури кога го градеа и Apple Park (онаа кружната зграда) пратев и гледав видеа за текот на изградбата, имаше еден со дрон, снимаше секој месец како апдејт.
И по мене - она што сега ЕУ им го прави им е премалку. Им треба уште наметнување на олабавување на умрените рестрикции што го имаат во тој екосистем. Да беа Епл Финци - до сега ќе згаснеа како тогашниот фински гигант. Епл е перјаницата на американската ИТ индустрија (ниту Гугл, ниту Мајкрософт се, иако вториве треба да се) и како таков има мал милион предности и дозвола да прави и ограничува работи што немаат никаква логика во мобилниот свет во 202x година.
Јас бев еден од ретките во Македонија што се замараше со џејлбрејк уште од времето на Cydia (redsn0w, Evasi0n, Pangu...) , па дури си имам пишувано со некои од авторите на твиковите како да ги подобрат.
Таа сцена намерно ја убија и згаснаа. Беше се што еден Ајфон требаше и мора да биде, софтверски.
Но не само Епл, корисник сум на Samsung (S2, S3, S7 и последново S23 Ultra), на Xiaomi (Mi Note 10, 12T Pro).
Лично, тврдам дека Хуавеи да не ги скастреа софтверски - ќе ги претркаа и двата Андроид производители, посебно па Корејците кои во последно се станати тешки Apple-wannabees