Ова се колите кои оставиле белег во моето детство
Опел Кадет Д, 1,3 со 75 кс, колава беше наша и ја обожавав, најмногу ми се свиѓаше внатрешноста, посебно аналогниот саат.Сега ми звучи смешно ама тогаш ... Инаку беше тегет, со три врати и имаше бандажи како овој кадет на сликава.
Татко ми ја утепа од возење, поле европа на неколку пати ја вртеше со неа, после премина кај чичко ми( куќа до куќа бевме) така да пак ми беше во двор, он и еба мамата и вртеше по 30-40 000 годишно, три пати годишно идеше до Белорусија со неа, таму и стави и плин, кога во Скопје плинара имаше само кај стаклара, наш гас мислам дека се вика сега.
Колата смени неколку сопственици и од време на време ја гледав низ Скопје, и по некоја случајност после извесно време повторно ја вози комшија од Керамидница. Некој претходно ја фарбал, ама многу кит има на неа сега, и ја користат за работа, ама ме радува бидејќи е во возна состојба, колата додека беше кај нас имаше околу 400 000 свртено, сега незнам колку има.
Наредна кола која многу ја сакав а ја купи еден комшија е Тојота Корола, овој модел
Колава ја купи дали сопственик или некој вработен во ЏСП Актуел во Керамидница, ја обожавав, тогаш за мене немаше поубава кола од оваа, ми беше поим за совршена кола.Ова е првата кола за која како мал си правиш филмови дека кога некогаш ќе можеш да си дозволиш сопствена кола, тоа ќе биде баш ваква.После ова ја купи и уште еден комшија, ја копиљ а он знаеше дека многу му ја сакам колата, па често ме возеше, се сменија времињата дојде транзицијата па муката го натера тој комшија истата таа кола сега такси да ја вози, мука нема ама бааѓи е извозена сега.
Тоа се колите од раното детство кои оставиле белег кај мене.
Имало и многу други коли ама сите биле пролазни некако, освен една Самара и Вектрата Б модел. Ама за нив во друга тема бидејќи тоа не се баш коли од детството.