Туу, морам и јас да пишам сеа коа почнавте да си ги мерите малите кхм... потрошувачки 
2803km
277l
9.88l/100km по новчаник. По борд, 9.6 мислам дека е. 2300км се некаде на автопат, другиве се регионални и градски додека се шетавме по Јадранот.
Za mene taa potrosuvacka e psiholoshki mnogu. Toa e V6/V8 benzin teritorija.
За кој V6 бензин ќе ми гарантираш дека нема да помине 10 литра, да си земам еден одма.
ГЛК на пример, не би земал ништо освен 350 бензин.
Иначе, пежотката 308св 1.6хди 92кс, а наближи на 50% граЦка, дигна 7л одма. Ту мач дизел 
Во седан/караван секој современ 6-ак би трошел тука некаде. Не гледај во СУВ-ови, трошат 20/30% повеќе таму заради аеродинамиката како на шифоњер.
Не само современ, дури и постара генерација V6 бензинец ќе троши слично (да не кажам и помалку) на отворено. Проблемот на тие (сите) V6-ки е во градски услови, кога потрошувачката лагано надминува 15л.
Работата со 159-ката TBi е што, типично италијански, 6-та брзина е прилично кратка и за разлика од германските возила кои воглавно 6-та е тежок штедлив овердрајв, оваа може комотно да забрзува во 6-та брзина дури и со фул гепек и деца кои веќе не се по 10кг

130км/ч е ~3000rpm, ама затоа 235кмч (top speed) e на ~5500. Ама со 159-ка можам и 60-70 да си крузам у 6-та, пошто има торк и таму долу на 1500 rpm. Мене тоа ми се допаѓа, да не зборуваме дека динамиката на возење низ другите брзини е многу подобра во однос на другите понови - еко ориентирани возила. Дали во однос на некоја друга кола троши 20 евра повеќе гориво на 1000км, или 50 евра повеќе на гориво ќе потрошам на одмор на кој што трошам неколку дестици кратно повеќе пари за други работи, не ми игра улога во животот. Можам да ставам 17-ки бандаши и гуми со малку понеспортска компонента, сигурен сум дека ќе симнам ~1л - тоа впрочем го покажува и зимскиот режим на возење, може да возам 120 по темпомат, а не 130 по GPS - тоа ќе намали уште некоја децимала, итн... Ама сакам да возам како мене што ми одговара, а за тоа уште не сум нашол сетап кој ќе ми намали потрошња толку многу за да му се секирам, впрочем, главната заштеда во гориво ја правам возејќи ја микробрановата низ град 90% од времето