Автор Тема: Ремонт на мотор - Audi A6 3.0 (барам мајстор)  (Прочитано 1234 пати)

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7003
Одг: Ремонт на мотор - Audi A6 3.0 (барам мајстор)
« Одговори #15 на: 04 Февруари 2026, 19:16:36 pm »
Да напоменам: Моторот моментално е во генерално здрава состојба – нема тропање, нема чудни звуци, нема губење на снага, работи како што треба.
Ова не е итна интервенција поради дефект, туку планирана и превентивна работа.

Баш заради ова што го кажа, ја би ти рекол не дирај лава док спава, не чепкај во нешто ако нема проблем.

Абе лавата сега за сега спава ама и не баш најцврсто.
Има поминато 400к+, ланчиња кај и да е ќе се менуваат, и од негде изгледа капнува масло (среќа не фрла ништо низ ауспух).
Како и да е, кога веќе би менувал ланчиња, сакам да се исчисти да биде све како што треба.
Идам со логиката - Сега го стегнувам возилото максимално што можам, наредни 100 години менувам само потрошен материјал.

Да, ама има еден момент, ако со моторот кој е фабрички склопен и нема никаков проблем, не чади, не троши масло или ако троши е во некоја нормална граница, нема загуба на сила итн, тоа не би чепкал, сепак фабричкото ако функционира се тип топ, ја не би го отворал моторот.

Ти покрај големиот сервис, тоа се ланчињата што ќе ги смениш, ете можеби вадење на картер и убаво чистење на истиот, потоа ставање на ново масло, извози го мах 1000 км и потоа смени го пак со ново и нов филтер за масло и терај.
Ако од негде пушта масло, се гледа тоа најчесто е некој дихтунг или семеринг, тие работи да, можи да средуваш.

Ја не би да го ремонтираш моторот особено ако нема проблем што го манифестира.

Размисли убаво за не дирај лава док спава уште еднаш.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17925
« Одговори #16 на: 05 Февруари 2026, 00:29:37 am »
Јас па од друга страна би му рекол дека е океј да си го расклопи моторот ако навистина сака, само не би идел до тој степен на менување се.

Добар мајстор може да смени летечи лагери без да расклопи мотор, кој и реално не би имал потреба од вадење клипови и радилица ако не троши масло.

Лагерите ќе помогнат да се вратат толеранциите на минимум, ќе помогнат со притисок на масло, и ете, можда и мир во глава. Ама да симнува радилица, да вади глави од мотор што функционира добро... Можеби малце overkill.

Не знам како е склопен моторот, ама уште ако може да се сменат гумици на вентили без вадење глави... Топ.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9429
« Одговори #17 на: 05 Февруари 2026, 12:56:58 pm »
A ponov motor da si stavish primer nekoj do kaj 200k km i teraj si do 400 pak

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7598
« Одговори #18 на: 05 Февруари 2026, 13:05:22 pm »
Провери тука, распрашај се.  Вака на прва делува ок, лично јас сум немал искуство.

https://www.facebook.com/servismehatronika

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2227
« Одговори #19 на: 05 Февруари 2026, 13:52:33 pm »
Јас па од друга страна би му рекол дека е океј да си го расклопи моторот ако навистина сака, само не би идел до тој степен на менување се.

Добар мајстор може да смени летечи лагери без да расклопи мотор, кој и реално не би имал потреба од вадење клипови и радилица ако не троши масло.

Лагерите ќе помогнат да се вратат толеранциите на минимум, ќе помогнат со притисок на масло, и ете, можда и мир во глава. Ама да симнува радилица, да вади глави од мотор што функционира добро... Можеби малце overkill.

Не знам како е склопен моторот, ама уште ако може да се сменат гумици на вентили без вадење глави... Топ.

Плус проверка на брегастите во која состојба се и јас би пуштил и камерче во секој цилиндар да се испитаат клиповите

Отсутен Fatal1

• Почетник
  • *
  • Пораки: 24
« Одговори #20 на: 06 Февруари 2026, 10:48:28 am »
Митревски сите го фалат, ама мене ми има ставено тотално погрешна течност за серво пумпа..
Многу проста работа за таква грешка

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1494
« Одговори #21 на: 07 Февруари 2026, 00:36:20 am »
Не би го препорачал Митревски, не е тоа што некад бил.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1164
« Одговори #22 на: 07 Февруари 2026, 21:43:47 pm »

Дали ќе се нафати некој мајстор здрав мотор да растура и да се еба педатно да работи (ако има некој ко Борко од будучи класици) можи и ќе растури . Башка секакви луѓе има и  тука е ризикот од ко ќе го собери абе знајш некако погрубо ми работи чудно ми брчи а пред да ти го донесам спиеше моторот кузнеј шо имаш праено бла бла..... врати ми пари

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44820
  • Il Moderatore
« Одговори #23 на: 07 Февруари 2026, 21:49:21 pm »
@mislitelot Обрати се до Серивс Делев - Струмица. Дечките се одлични.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2446
« Одговори #24 на: 10 Февруари 2026, 15:03:37 pm »
Гледам дека се генерализира со староста на возилата што не е проблем сам по себе.
Проблемот е во амортизира иста и не одржувањето на возилата, при што главен филтер треба да бидат техничките прегледи.

Човекот рече дека колата има едвај 400 илјади поминати. Со оглед на тоа дека тие мотори тераат до милион, сепак е германско ауто, не знам за каква аморитизираност збориш. Биди реален малце.