Автомобили > Генерално за Автомобилите
Продавање и префрлање возило, одјавување таблички, итн...
kimi makedonski:
--- Цитат: Carpathian Lord на 03 Декември 2025, 15:39:44 pm ---
--- Цитат: Silvester на 03 Декември 2025, 15:21:02 pm ---Најлогична и најдобра процедура е таа што ја пиша @zeroSignal . Ја продаваш колата, одите со купувачот на технички, ги одјавуваш таблиците, вади пробни таблици купувачот и пичи. Но ова кошта 2000+ денари. Ако му се даваат, нема подобра опција
--- Крај на цитатот ---
Таблиците се одјавуваат во МТВ (МВР). Како и во другите градови. Мора да се оди во МВР.
После со одјавените таблици, треба пробни таблици со осигурување.
--- Крај на цитатот ---
Јас кога ја продадов колата таблиците ги одјавив во псс во ново лисиче. Не мора во МТВ.
Silvester:
--- Цитат: kimi makedonski на 03 Декември 2025, 15:50:29 pm ---
--- Цитат: Carpathian Lord на 03 Декември 2025, 15:39:44 pm ---
--- Цитат: Silvester на 03 Декември 2025, 15:21:02 pm ---Најлогична и најдобра процедура е таа што ја пиша @zeroSignal . Ја продаваш колата, одите со купувачот на технички, ги одјавуваш таблиците, вади пробни таблици купувачот и пичи. Но ова кошта 2000+ денари. Ако му се даваат, нема подобра опција
--- Крај на цитатот ---
Таблиците се одјавуваат во МТВ (МВР). Како и во другите градови. Мора да се оди во МВР.
После со одјавените таблици, треба пробни таблици со осигурување.
--- Крај на цитатот ---
Јас кога ја продадов колата таблиците ги одјавив во псс во ново лисиче. Не мора во МТВ.
--- Крај на цитатот ---
До пред некое време/година мораше во МТВ, сега може на технички каде што има полицаец.
nestor04:
--- Цитат: MecheTo на 03 Декември 2025, 13:47:33 pm ---Со купоптодажниот докажуваш дека не си бил ти.
Затоа се продава возило одјавено(по правила и закон),а купувачот со времени табли ќе си го земе.Тоа што никој тоа не го практикува е одраз на куроболието кое владее.
--- Крај на цитатот ---
Тоа само во Германија.
MecheTo:
--- Цитат: nestor04 на 03 Декември 2025, 16:55:05 pm ---
--- Цитат: MecheTo на 03 Декември 2025, 13:47:33 pm ---Со купоптодажниот докажуваш дека не си бил ти.
Затоа се продава возило одјавено(по правила и закон),а купувачот со времени табли ќе си го земе.Тоа што никој тоа не го практикува е одраз на куроболието кое владее.
--- Крај на цитатот ---
Тоа само во Германија.
--- Крај на цитатот ---
@nestor04 Во Германија тоа го прават повеќе ради осигурањето.
@balanar
Погрешно си ме сватил,а и јас не баш прецизно се искажав мислејќи дека се знае како оди процедурата.
Доаѓа купувачот го гледа,го пробува возилото(се разбира ако му дозволиш пошо овде има и некои шо не дозволуваат),го плаќа,правите купопродажен,одиш да го одјавиш(секој град си има каде се одјавува) и твоето тука завршило и си рает.
Во секој друг случај оставаш простор да треба да ае објаснуваш и сл.Ти ќе докажиш со купопродажниот дека не си бил ти и дека не е твое возилото повеќе но зошто па да се изложуваш на не потребни стресови.
Не е само сообраќаен прекршок во прашање,возилото можи да се искористи и за многу други поголеми кривични дела.
Сега појасно е?
nestor04:
Не знам зошто толку стрес?
Мене Лексусот ми го даде со оштетени таблици, као демек "Прави му што сакаш, ама со мои таблици нема шанса, можеби ќе ограбиш банка", барем да беше Германец, па да го разберев... Другар кој купи кола од друг град си ја донесе со регуларни таблички (газдата во кола+платен пат назад со воз и бакшиш), а газдата си ги изваде на паркинг и си замина со табличките назад со воз, но не прави секој таква услуга.
Навигација
[#] Следна страница
Оди на целосна верзија