Автор Тема: Еколошки налепници за во DEU  (Прочитано 425 пати)

Отсутен Aleksandar90

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 241
Одг: Еколошки налепници за во DEU
« Одговори #15 на: денес во 15:53:04 »
Барав нешто за темава низ форумот ама не најдов, планирам малку шетање низ некои градови низ Германија, некои места се во зелена зона па требало налепница 17 евра, umweltplakette,  Има некој искуство , дали сте биле без или со налепница во тие зони, ги земате преку интернет или во TUV места, кои документи ги бараат итн.  Јас задоцнив со нарачка преку интернет па ќе мора таму некаде да купам, ги дават ли брзо или се чека... благодарам однапред за одговорите.

Мене ова ме копкаше уште пред 12ина години, кога го теравме првиот кампинг Еуротрип и после тоа, кога се преселивме у Германија, а пред Лансерот да биде продаден.

Тогаш, муабетот беше дека за возила кои „проаѓаат“ или не остануваат повеќе од 6 месеци, нема потреба за зелена плакета. Колку што знам зелената плакета и онака е поврзана до техничкиот преглед и исполнување на критериуми за издувни гасови. Арно ама, пошто не може турист да прави технички преглед, за да добие плакета, за да може да прошета низ некој град, чинам дека нема поента за странски таблици.

Лансерот беше 6 месеци во Германија, без зелена плакета, без ништо, без никаков проблем. На првиот Еуротрип, пред Минхен бевме застанати и контролирани од полиција, ништо не беше спомнато во врска со плакетата, а ете, ми беше побарана меѓународна возачка.

Мислам дека не ти треба, ама што знам, можеби нешто се сменило во меѓувреме  :-\
Smeneto e sega od 2025, mora da imas nalepnica, pisav i na ADAC i na TUV site isto mi odgovorija, vazi za site isto, bez nalepnica ne smees da vlezes vo odbelezana "zelena zona". Ili na sopstven rizik.

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14718
  • Пудингот на шоферството
Одг: Еколошки налепници за во DEU
« Одговори #16 на: денес во 18:43:19 »
Nad godina dena vozam bez stiker od kako smeniv novo vetrobransko staklo na kamionot i da ne ja videv temata nemase ni da mi tekni deka uste nemam staveno.
A ne deka nesto ke ja zabrzam postapkata za da stavam.🙂

Ne veruvam deka ke te zastani policija za toa i da te kazni,no ako sakas da bidis miren nabavi si.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D