Моделот генерејшн е достапен само во 1.6 бензинец и 1.5 дци 85 кс. И тие да, се склопени во Турција. Па оттаму и пониска цена и нормално некои додатни разлики. Пример
http://www.renault.si/media/ceniki2014/C/att8e5eb46da6c346c88ab48e60b65ad80e/Cenik_NoviMegane_Generation.pdfBerlina ima 6 brzina a generation 5 (berlina od 100KS ima 5 brzina isto)
Razlika ti je u dimenzijama, generation je viši za 1 cm
a ostale razlike su u nekim detaljima... berlina ima digitalni sat koji prikazuje brzinu a generation analogni( analogni je u coupeu i RSu), zadnje maglenke su kod berline postavljene više, berlina nema dvije linije (da ih tako nazovem, one crne plastike) po krovu.
Koliko znam, razlika u cijeni za generation i osnovni model berline(motor 100KS) je oko jeftiniji za 100-200 KM sa praktično istom opremom(provjeri na stranici)
što se tiče fabrike u turskoj gdje se pravi megane , radi se o jednoj od najmodernijih renaultovih fabrika tako zanemari tu priču da je zbog toga manje kvalitetan i sl.
mislim da je čitava prošla generacija megane sedan iz te fabrike
Значи има неколку визуелни разлики + онаа побитна каде што тие што се произведени во Турција доаѓаат само со 5 брзини и доведуваат (+ Турција како поевтино да се произведе автомобил) цената да биде пониска од обичен Меган, но тоа никако не укажува на подобар/полош квалитет одосно кога зборам квалитет мислам дека овој од Турција ќе се расипе побрзо или таква некоја измишљотина.
Ако сакаш меган од Франција ондак ќе си земеш 1.5 дци 110 коња или овие новиве турбо бензинци и ќе те фати минимум 1000 еур плус како и секаде во светот.
А тоа зошто овие од Рено Македонија не кажуваат дека меганот со таа акцијата е од Турција, јас го гледам од една логична причина:
1) Тука проста раја ако разбере меганот од Турција ќе си рече не чини ја будала сум да купувам расипана кола, и овие намерно не кажуваат за да продадат ако можат.