Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 595534 пати)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #930 на: 17 Септември 2014, 10:33:48 am »
Нека возат или нека паркираат, не може на семафор некој со голф 1 да те отруе, тој загадува повеќе од 10 еуро 4 возила, а за на плин да не зборам. Под итно треба да се промени законот при регистрација на возила, полото ми беше на плин не плаќав поефтино, голфот е со дпф плаќаме исто колку и 2тактен варбург... Мора да се стави ред и да се стимулира народот да размислува еколошки

Голф 1 со плин помалку загадува него дизелаш со еуро 4 норма на кој му е изваден катализаторот, а такви во државава се еден куп. ;)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6743
  • Бенве сие бенве
« Одговори #931 на: 17 Септември 2014, 10:34:14 am »
Последнава година често сум во Копенхаген, зима и лето се вози точак, дури и децата во градинка го носат на точак, имаат спцијални колички позади, луѓето не се дебели колку нас, по среќни се, некои со кои што сум зборел по ниедна цена не се откажуваат од точакот, нема големи гужви, загадувањето е по мало, перфектна велосипедска инфраструктура со семафори и меѓуградски патчиња и знаци. Друго што ми се допадна најмногу е тоа што велосипедистот има право како и секое друго возило во сообраќајот и максимално е испочитуван, никој не им свири ги пцуе и слично, само за кај нас ова е научна фантастика...

едит: фило, не викам за плин јас, за дизел од пред 1век е моабетот

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54988
  • Махер
« Одговори #932 на: 17 Септември 2014, 10:36:30 am »
Тоа само во Копенхаген.

На сите други места:

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #933 на: 17 Септември 2014, 10:38:03 am »
Последнава година често сум во Копенхаген, зима и лето се вози точак, дури и децата во градинка го носат на точак, имаат спцијални колички позади, луѓето не се дебели колку нас, по среќни се, некои со кои што сум зборел по ниедна цена не се откажуваат од точакот, нема големи гужви, загадувањето е по мало, перфектна велосипедска инфраструктура со семафори и меѓуградски патчиња и знаци. Друго што ми се допадна најмногу е тоа што велосипедистот има право како и секое друго возило во сообраќајот и максимално е испочитуван, никој не им свири ги пцуе и слично, само за кај нас ова е научна фантастика...

Не е само Копенхаген ова, сегде у цивилизираниот дел на Европа се функционира на овој начин. Комплетното секојдневие, начинот на живот, туризмот итн. се’ е поврзано со велосипедот.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #934 на: 17 Септември 2014, 11:25:16 am »
Ova so tocacive e vo red da se raboti na toa poveke da se koristat i da im se sredi infrastrukturata, no nekoj go preeeuvelicuvaat so svoeto odnesuvanje pederasticno... tak da me nerviraat... odnesuvanjeto im e kako da se od gospod podadeni, deka oni vozat tocaci...  :)))
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #935 на: 17 Септември 2014, 17:43:17 pm »

едит: фило, не викам за плин јас, за дизел од пред 1век е моабетот
Прва работа кај нас и да сакаш да отидеш до некоја дестинација со точак ке немаш каде да го заклучиш втора работа е што нема тротоари за возење на точак а не па велосипетски патеки, да треба да отидеш до драчево или пак до илинден ке те најдат другиот ден цртан со креда на улица... се додека не се изградат велосипетски патеки нема да имаме навика да возиме точак наместо автомобил :)
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #936 на: 18 Септември 2014, 07:47:59 am »
Baska sto ke ti go ukradat tocakot

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #937 на: 19 Септември 2014, 14:20:26 pm »
Браво за идејата, нормално ако функционира.
http://mrt.com.mk/node/14320
едит: сега ја разгледав, има и форум и секој може да сподели ако има негде сообракајка, застој на патот или било какви проблеми по што одма би знаел да ја избегнеш таа црна точка.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #938 на: 19 Септември 2014, 14:31:48 pm »
Цитат
„Градот Скопје е еден од малкуте градови во регионот кој своето работење го темели врз принципите на одржлив развој и подобрување на животниот квалитет на граѓаните. Андроид апликацијата и web страницата Патувај зелено или Skopje Green Route претставува уште еден значаен чекор кон создавањето одржлив транспортен систем во градо“, изјави градоначалникот Коце Трајановски.

Каде со овој муабет бе, све живо да ви испое**м...

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен sinisa

• Редовен
  • Пораки: 1207
« Одговори #939 на: 19 Септември 2014, 14:43:10 pm »
Апликацијава нечива дипломска, па видете што направивме WOW :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #940 на: 19 Септември 2014, 19:24:12 pm »
Цитат
„Градот Скопје е еден од малкуте градови во регионот кој своето работење го темели врз принципите на одржлив развој и подобрување на животниот квалитет на граѓаните. Андроид апликацијата и web страницата Патувај зелено или Skopje Green Route претставува уште еден значаен чекор кон создавањето одржлив транспортен систем во градо“, изјави градоначалникот Коце Трајановски.

Каде со овој муабет бе, све живо да ви испое**м...

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ќе те зеам и ќе те однесам у дебармаало Дени здравје да ти даде за коментаров. Значи колку и да си здрав, уште поздрав да те направи. Да ти го зголеми за 20 сантима и трето јајце да ти инсталира све живо да им испоебеш.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4221
« Одговори #941 на: 19 Септември 2014, 20:33:44 pm »
какви сероњи се и Коце и Ивица и тој на гази баба.педерон минчо маме ни ебава на пола град и поише,а овие ко пички ќутат,еден збор немаат кажано,не па да се заложат да прекине.Аеродром најзелена општина жими куров,најзагадена убедливо

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #942 на: 19 Септември 2014, 20:41:57 pm »
За секој функционер е важно какви одлуки ќе донесе за сите засегнати страни. И за оштетената, и за оштетувачот, и за себе. Моментално две од страните имаат бенефит на сметка на третата.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #943 на: 19 Септември 2014, 20:43:05 pm »
Ти Дени, веројатно убаво си го проанализирал Маркс и литературата за пролетеријатот. Respect.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер