Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 660001 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #540 на: 22 Декември 2013, 21:11:42 pm »
Ќе се складира заедно со другиот отпат...во старите електрани :D.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #541 на: 22 Декември 2013, 21:21:57 pm »
mnogu zagaduvaat elektranive, ama ne ze moze i bez niv pa... nuklearka edna, mislam deka se mnogu pocisti, vo slucaj da ima kade da se skladira otpadot...
Да беше само до отпадот досега ќе бевме најчиста земја во Европа.

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #542 на: 22 Декември 2013, 21:36:21 pm »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #543 на: 22 Декември 2013, 21:47:14 pm »
Браво.
Цитат
Целосна гасификација на индустријата и топланите;
Електрификација на јавниот сообраќај (трамвај, тролејбус, надземна или надземно подземна брза шинска линија во правец СЗ-ЈИ);
Користење на алтернативни горива (течен гас ЛПГ) за јавен превоз и други видови на сообраќај;
Поттикнување на користење на возила со високи еколошки стандарди или ограничување на сообраќај за возила со ниски или без екостандарди;
Делумно или целосно ограничување на сообраќајот во најстрогиот центар на градот (за одредени возила, во одредени часови и сл.);
Инсталирање на филтри за пречистување на испустните гасови од индустриските објекти;
Разрешување на проблемот со сообраќајниот метеж во главните шпицови (преку изградба на раскрсници на нивоа, тунели, известувања за оптеретеност на раскрсниците и др.);
Приклучување на станбените и останати објекти кон топлификација или гасификација;
Насочување кон лоцирање на индустриски објекти подалеку од градската зона (особено кон исток);
Рационално користење (штедење) на енергија (програми за изолација на стамбени и други објекти);
Изградба на повискоки стамбени згради каде е тоа можно и решавање на проблемот со паркирање на возилата;
Подигање на нови зелени појаси покрај улиците, зголемување на зелените површини во градот;
Диверзификација на некои институции во различни делови на градот, но и низ други градови на Македонија;
Намалување на претераната пресија на население, возила и разни активности од целата држава врз Скопје, кое едноставно нема толкав „природен“ капацитет и др.

Бра-во.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #544 на: 22 Декември 2013, 21:48:13 pm »
Цитат
Јакупица и Шар Планина се оддалечени дури 30-60 км

Дури 30. 30

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #545 на: 22 Декември 2013, 22:21:06 pm »
Patot e podmrznat vnomatelno, testirano  ;)
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14722
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #546 на: 22 Декември 2013, 22:22:39 pm »
Само јас не гледам решение во тоа што за постарите возила,поточно за оние кои загадуваат повеќе од што треба(а никој не знае колку треба али ке кажат) би вовеле екстра такса,или и некој друг го дели моето мислење?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен martin_bt

• Редовен
  • Пораки: 2512
  • Дете Битолчанче
« Одговори #547 на: 22 Декември 2013, 22:23:41 pm »
Неможам да ја споселам сликата од моментслната состојба кај мене.
Седам РЕК Битола на работа, видливост ич, колата на 2м пред мене не се гледа.

Квалитет на воздухот, одлично загушлив :)
Рек Битола,кој не видел неможи ни да замисли.Мене ми кажуваа шо се дешава,претпоставував,ама кога видов беше друг муабет.

Ете сега си дојдов од РЕК до дома 40минути возење, обично ми се потребни 15, до Логоварди прст пред око не се гледа ...
Што вредат коњските сили ако зад воланот седи магаре ... ? ;D

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #548 на: 22 Декември 2013, 22:25:20 pm »
Само јас не гледам решение во тоа што за постарите возила,поточно за оние кои загадуваат повеќе од што треба(а никој не знае колку треба али ке кажат) би вовеле екстра такса,или и некој друг го дели моето мислење?

Ќе има повисока такса и ќе ја плаќаат луѓето затоа што не можат да си дозволат нови возила.  :-\
А и онака не е до толку загадено од возилата. Денес во Скопје беше празно па пак падна магла дури погуста од деновите кога имаше возила многу.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14722
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #549 на: 22 Декември 2013, 22:28:32 pm »
Мартин знам шо се дешава долу,затоа и не сум на работа.
Инаку Јесусе,ке има такса,ке плакаме,ке возиме,оак ке бидеме ‘труени‘ само со олеснет буџет.И освен шо дополнително ке те олесни државата ефект друг нема.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #550 на: 22 Декември 2013, 22:49:43 pm »
Јасно ми е тоа. На пр. јас да можев да си купам понова кола не би? Како ќе придонесе таа такса до тоа да си ја исполнам желбата за поново возило со подобри еколошки стандарди...

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #551 на: 22 Декември 2013, 22:50:12 pm »
mislam deka resenieto bi bio odlicno samo vo slucaj da tie pari bi mi gi prenasocile mene :D vaka ne vrsi rabota  :-\
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #552 на: 22 Декември 2013, 22:58:40 pm »
Јасно ми е тоа. На пр. јас да можев да си купам понова кола не би? Како ќе придонесе таа такса до тоа да си ја исполнам желбата за поново возило со подобри еколошки стандарди...
Ти ќе платиш да, ама твоето ќе биде симболично плаќање. Рецимо 100еур. Јас имам тдци и ќе биде лупам 60еур, и ЛПГто би требало да е 30еур по некоја логика. Рачунај тие пари во теорија би се потрошиле за подобрување на екологијата како еко планирање, садење... Ама затоа рачунај колку би било на 2500цц дизел од пред 20 години, или карбуратор? 200еур, 300еур, 500еур? Тогаш ќе размислиш за СЛЕДНОТО возило да ти е поеколошко, како рецимо малолитарец со плин или нешто такво. :) Или некој сертифициран мотор со таму 99грама цо2 итн.

Убавите решенија не работат од денес за утре. Научија последниве години дека се што си инвестирал треба утре да ти се врати. Не оди така тоа. Ќе се врати за 5 години, за 10, па ќе опстои уште 50, па ќе донесе долгорочно подобрување.

P.S. Што се нас тиче, садете што е можно повеќе дрва наоколу. Тоа не е тешко. Како занимација. Ете ние засадивме 5-6 дрвца годинава, пред таа пак 5-6, и спремни уште 12-13 за следната во саксии. Секое домаќинство ако посади по неколку во својата непосредна близина, ќе сме многу понапред од сега.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
« Одговори #553 на: 22 Декември 2013, 23:00:52 pm »
Добар цитатот на Дени,ама сообраќајот требало да го стават како последен,а не меѓу првите,пошто по ниедно мерење неможе да се поврзе сообраќајот како загадувач.загадувањето е после 17-18 часот,така да нека не кажува приказни министерот,смешен искача

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #554 на: 22 Декември 2013, 23:06:02 pm »
Кој ти вика?

погледни ја корелацијата меѓу нивото на загадување и времето кога има најголеми сообраќајни гужви: http://www.skopjefinki.ekoinformatika.mk/

Остај си го ти министерот, тој и така е комедија.