Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 741383 пати)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2771
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #4230 на: 30 Октомври 2019, 10:47:00 am »
Катастрофа е ова што се случува во Скопје, доаѓам во 7 и кусур на работа, си одам околу 16 и нешто. Не шетам на отворено, само на пауза по јадење. Некогаш не ни излегувам од канцеларија/зграда.

Косата и лицето ми се мрсат за тие 8 часа како што би ми се измрсиле во Штип за 2 недели. Нормално дека нема споредба за индустриите и целата динамика помеѓу двата града, стриктно зборам за квалитетот на воздухот. Апсолутна катастрофа, ова е аеросолна онкологија.

Пролетва и летово исто ми се случуваше, но не во толкава мера како сега во октомври.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #4231 на: 30 Октомври 2019, 12:00:21 pm »
Во Штип мислам дека нема секунда кога не дува ветер, различно е.

Ама да Скопје е тешка катастрофа.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7610
« Одговори #4232 на: 30 Октомври 2019, 12:39:24 pm »
Кажете сега кој е најдобар најисплатлив филтер прочистувач за дома да се купи. ;D

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9181
  • Пичлеме
« Одговори #4233 на: 30 Октомври 2019, 13:01:35 pm »
#nofilterphoto :)

Ова е сега моментално. Сабајлево си мислев магла е... ама изгледа не е, маглата обично ја снемувало за некое време, особено кога има сонце.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4234 на: 30 Октомври 2019, 13:25:47 pm »
Не знам кој пали шпорет на 25 степени, ама можи тој шо пали изгледа го гори ланскиот гареж, на повисоки вртежи го држи.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Повремени пикови во графиците (или моментални отчитувања) се ирелевантни. Лошо е кога просекот е висок.

Повремени пикови во графикот се нормални и не се никаква причина за општонародна загриженост. На пример, кога на картата ќе видиме „во карпош загадувањето е толку и толку“ тоа значи дека на мерната точка сместена во општина Карпош отчитувањето е такво. Битно е да се разбере дека се работи за една точка. На пример, доколку некој запали скара во близина на станицата, или од некоја кујна залута чад во правец на мерната станица, отчитувањата во даден момент ќе отидат во небо. И тоа не значи ама баш ништо.

Кога правиме скара, дишеме астрономски пм концентрации, но тоа го правиме релативно ретко (да речеме 2-3 пати во годината), па нема влијание врз здравјето.

Загадувањето не ги признава општинските граници. Ако воздухот во Скопје е загаден, тогаш ќе има покачени отчитувања на сите мерни станици. Не само на една. Кога е само на една, јасно е дека се работи за безначаен пик, статистички шум.

Но, кога просечните вредности на повеќе точки ќе отидат во небо, тоа значи дека воздухот е загаден и дека е бљак.

Накусо, статистичкиот „шум“ не не интересира. Не интересираат само и исклучиво просеците. A просечното загадување евидентно, вон секој сомнеж, расте кога опаѓа температурата.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
« Одговори #4235 на: 30 Октомври 2019, 13:28:40 pm »
Катастрофа е ова што се случува во Скопје, доаѓам во 7 и кусур на работа, си одам околу 16 и нешто. Не шетам на отворено, само на пауза по јадење. Некогаш не ни излегувам од канцеларија/зграда.

Косата и лицето ми се мрсат за тие 8 часа како што би ми се измрсиле во Штип за 2 недели. Нормално дека нема споредба за индустриите и целата динамика помеѓу двата града, стриктно зборам за квалитетот на воздухот. Апсолутна катастрофа, ова е аеросолна онкологија.

Пролетва и летово исто ми се случуваше, но не во толкава мера како сега во октомври.

Кој сака нека се смее за следново , али вреди да се спомне и ако може некој друг да проба:

Колата додека ми е во двор ја покривам со памучен чаршав/прекривач ( не церада).
Тоа е обично од 17h до 8h следниот ден , како и деновите за викенд/празник кога сум дома.

Веќе втор пат при перење на прекривачиве во машина се дешава ненормална сива/плава пена која ја полни машинава до мера да мора да прекинеш перење и рачно да ја чистиш пената што се создала.

Што ли е тоа што се таложи на прекривачиве во меѓувреме што при перење ми се случува ова немам поим.

Третиот пат ќе сликам.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #4236 на: 30 Октомври 2019, 14:16:57 pm »

Во Штип по 2 недели не се капиш/не миеш лице ?

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4237 на: 30 Октомври 2019, 14:27:53 pm »

Кој сака нека се смее за следново , али вреди да се спомне и ако може некој друг да проба:

Колата додека ми е во двор ја покривам со памучен чаршав/прекривач ( не церада).
Тоа е обично од 17h до 8h следниот ден , како и деновите за викенд/празник кога сум дома.

Веќе втор пат при перење на прекривачиве во машина се дешава ненормална сива/плава пена која ја полни машинава до мера да мора да прекинеш перење и рачно да ја чистиш пената што се создала.

Што ли е тоа што се таложи на прекривачиве во меѓувреме што при перење ми се случува ова немам поим.

Третиот пат ќе сликам.
Си пробал со минимално детергент? шо си клал жена на слика ?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10593
« Одговори #4238 на: 30 Октомври 2019, 14:37:22 pm »
Хахаха

Јак си бичикле :)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2771
« Одговори #4239 на: 30 Октомври 2019, 14:50:52 pm »

Пишано ми е - Како што би ми се измрсиле во Штип за 2 недели.
Не сум пишал - Како што ми се мрсат.

Финтиве на некој без OCD да му ги правиш  ::)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
« Одговори #4240 на: 30 Октомври 2019, 14:54:47 pm »

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4241 на: 30 Октомври 2019, 15:07:18 pm »

Пишано ми е - Како што би ми се измрсиле во Штип за 2 недели.
Не сум пишал - Како што ми се мрсат.

Финтиве на некој без OCD да му ги правиш  ::)
Ами од кај знаеш како би било за 2 недели...
Мн често ми се виде некако, затоа... :D

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10593
« Одговори #4242 на: 30 Октомври 2019, 17:22:17 pm »
Во Скопје е супер воздухот, прееска бев до Петровец. По автопат не се диши од чад, смрди на изгорено, мислиш пожар од епски размери има некаде.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4243 на: 30 Октомври 2019, 17:26:26 pm »

Мислиш некој стварно сака да е заебе 50 годишнава стратегија за уништување на NМК?

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1928
« Одговори #4244 на: 30 Октомври 2019, 19:10:42 pm »

Готово, уште утре на Чифлиганец и дружина им ставаат забрана за градежни активности во круг од 20км од центар на град, фабриките се затвараат и го враќаат увезеното ѓубре од ЕУ назад.