Колеги, фала на сите предлози и совети но, по 10ти пат, не ставам ОЕМ ксенонки затоа што:
1. Не ми е толку битно да биде ОЕМ, крајниот ефект е ист.
2. Нема кој да го монтира/програмира сето ова. Јас немам ни простор, ни алат ни искуство за ваков проект, не ми се замара со трчање по отпади и собирање стари делови, па не пасувало, па не работело, па џабе си тепал пат, џабе си фрлил пари два пати. И да најдам некој, ќе искочи многу поскапо од другава опција, затоа што....
3. Половни фарови од 2008ма не се нови фарови. Пак ќе треба полирање, менување лупи, сијалици и баласти. А нови фарови се 1000еур(без сијалици и баласти).
4. Не дозволувам чепкање на електрична инсталација во кола. Сум видел многу пеплосани коли од таа причина.
5.
@DarthJe5us aко ставам фабрички ксенон, за да работи автоматската нивелација мора да се монтираат сензори и нов модул. Не планирам да ја загрозувам безбедноста во сообраќајот, ниту пак да отварам хауба за секое нивелирање. На халогените фарови има тркалце за рачно нивелирање од кабина. Ако ставам лупи во моите фарови тоа си работи сеуште. Товарена кола, ги спушташ, празна кола ги креваш, многу брзо и едноставно.
@Power to the people Точно, англиски фарови во не-англиска кола не може, т.е. може ама ќе светат на погрешната страна, во фаца на тие од спротива наместо во знаците од десна страна. И не може тоа никако да се регулира пошто блендата на би-ксенонот е лева, наместо десна.
@Astraion Печење не мора ако имаш таков фен за да го стопиш лепакот помеѓу рамката и стаклото. Кај мене мора нов модул кој треба да се програмира за да работи со останатите модули во колата, мојот нема опција за ксенон, сосема различен модул е.
Стакла/пластики да се сменат наместо полирање е одлична идеја, моите едвај издржаа 3год после полирање и керамичка заштита. Пред полирање беа чисти и имаа само зуцки од камчиња, сега се жолти и матни.
Овде има се што треба за ретрофит од упатство до лупи, сијалици, баласти, лепак, резистори, ангелски очи....се е ново, квалитетно и докажано:
www.retrofitlab.com а дечките во Солун - Carner се нивни официјални увозници и монтери.