Астра H имавме купено на ново пред 10 години, пежо 207 1.6 хди имам моментално, поточно сестра ми го има дека јас сум во странство, цитроенот го немам возено ама би требало да е поевтина варијанта на пежото. Гранде пунто е убедливо најлош избор од сите тие коли.
За астрата нешто кратко да кажам, не стигнавме многу да ја извозиме ама мене лично никаков печат ми нема оставено. Многу лоша амортизација, катастрофално лошо управување, моторот 1.4 е преслаб за неа (а гледам дека некои членови имаа големи проблеми со моторот, мислам дека беше дихтунг на глава од мотор). 1.6 е премногу жеден а е само 5 посто побрз, од дизелите би го препорачал 1.3 со 95 коња.
Пежото е мојот фаворит во оваа група, посебно со 1.6 хди моторот. Одлични перформанси, испод 5л просек потрошња, евтино одржување. Како мана на моторот би спомнал капење на уље некаде во моторниот простор тоа е мана на секој 1.6 хди и никој мајстор нејќе да се замара со тој проблем. Како второ варијабилно турбо, рачухај некаде на километража после 200000км да почнат првите знаци. Други замерки до сега немам.
Во овој твој избор како опција би го спомнал и клио 3. За македонски услови, најдобра кола во класава од тоа годиште. Еве зошто. Преудовни седишта, одлично потпирање на пат, многу комотна вожња, дури покомотна и од коли од повисока класа. Јас го возам 1.2 моторот тука во Германија, за тоа за што ми користи колата морам да кажам дека моторот е еластичен, троши околу 6 литри. 1.5 дци е уште подобар избор. Единствена мана е малиот простор за нозе.
Значи според мене:
пежо 207 1.6 хди или евентуално 1.4 хди, на второ место клио 1.5 дци или 1.2 бензинец и на трето место астра х 1.3 цдти (ама ова само под услов да не можеш да најдеш добар француз)