Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1727548 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #8205 на: 27 Ноември 2020, 22:31:53 pm »
И тука нека го има Дино.

Pa so pistol mozes so oset a mozes i ko vol. Koj kako saka :) ili kako ke mu se pogodi.

Пиштолите одат до околу 1800 њутни. За тркало ти требаат околу 120. Тоа како со токмак да пробаш да закачиш шајка. Џабе ти е осетот.
Со пиштољ 12.000, па клак-клак со момент на 120, демек гледаш, точно 120 сум ти ги стегнал со пиштолот :)

Наредна сцена, некаде на пат скокаш врз клучот со цела тежина ;D

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #8206 на: 27 Ноември 2020, 23:11:13 pm »
Zatoa kupuvame novi gumi, da ne mora da skokame vrz klucot :).  A od veruvam 95% ludje sto vrsat zamena kaj vulkanizer nesto slabo gledam po patista kako skokat.
No ne daj boze  :), sum pisal pred nedela dve i za skokanje vrz kljucot taka da mi e poznat i toj kraj od stapot.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #8207 на: 27 Ноември 2020, 23:21:06 pm »
Zatoa kupuvame novi gumi, da ne mora da skokame vrz klucot :).  A od veruvam 95% ludje sto vrsat zamena kaj vulkanizer nesto slabo gledam po patista kako skokat.

Демек нови гуми не се дупнуваат?

Јас скокав на клучот месец дена по монтажа на нова гума.
Не знам како не си ме видел ;D Сигурно не сум влегол во 95%, односно сам дома сум вршел замена со хебли ;D

Имајте усул што пишувате, плиз.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
« Одговори #8208 на: 27 Ноември 2020, 23:33:44 pm »
Pa isto moze da se rece i za tie sto pisuvat deka ke stane havarija i smak sveta zosto menuvame gumi po servisi namesto doma.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #8209 на: 28 Ноември 2020, 00:09:51 am »
Цитат

Кога ќе спомнеш нови гуми, се што ќе кажеш понатаму логично е дека акцентот е ставен исклучиво за нови гуми.
Не гледам поинаку како би ги сменил новите гуми освен на вулканизер.

Pa isto moze da se rece i za tie sto pisuvat deka ke stane havarija i smak sveta zosto menuvame gumi po servisi namesto doma.
Хаварии се случуваат.

На Југото ми скинаа штраф...
На Типото, на вулканизер едвај го извадија еден штраф без да го скинат, као "кој ти го стегнал толку", "па вие пред 4 месеци".
На Меганот ми скинаа 2 пати штрафови, дури еднаш ми ставија и со поинаков број (помала глава) да не ги приметев дека нешто муваат. Не ќе можев ни да скокам на клучот.

На i10ата лани го скинав штифштрафот, мутерите беа скоро сите заебани па морав да купам нови 16 комада.

Оттогаш на вулканизер инсистирам без пиштол да ми ги навртат штрафовите, фала богу не ги посетувам често бидејки дома ги менувам бандажите. Само кога ќе купам нови гуми.

Факт е дека момент клуч по пиштолот е правење филм.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #8210 на: 28 Ноември 2020, 01:42:09 am »
Пак муабетот за "нанометрите"? :)))

Баш денес нови гуми ставав...
Ги боли курот "мајсторите" за тоа колку затегнале.

Тоа ако вметнат сцена со момент клуч или што ти ја знам... само 100%-ен доказ дека остај што немаат поим, туку и те драпаат и фарбаат. :)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4086
« Одговори #8211 на: 28 Ноември 2020, 07:12:38 am »

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
« Одговори #8212 на: 28 Ноември 2020, 09:57:56 am »
Цитат

Кога ќе спомнеш нови гуми, се што ќе кажеш понатаму логично е дека акцентот е ставен исклучиво за нови гуми.
Не гледам поинаку како би ги сменил новите гуми освен на вулканизер.

Хаварии се случуваат.

На Типото, на вулканизер едвај го извадија еден штраф без да го скинат, као "кој ти го стегнал толку", "па вие пред 4 месеци".
На Меганот ми скинаа 2 пати штрафови, дури еднаш ми ставија и со поинаков број (помала глава) да не ги приметев дека нешто муваат. Не ќе можев ни да скокам на клучот.

На i10ата лани го скинав штифштрафот, мутерите беа скоро сите заебани па морав да купам нови 16 комада.

Оттогаш на вулканизер инсистирам без пиштол да ми ги навртат штрафовите, фала богу не ги посетувам често бидејки дома ги менувам бандажите. Само кога ќе купам нови гуми.

Vidi, znam jas deka e podobro sam da si menuvas na tanane pogotovo nakon tolku zaebancii sto si gi imal. Koj znae mozebi vo idnina i jas isto ke go pravam. No kako sto pisav pred nekolku dena toa e stvar na izbor, ti sakas da si sednes so rakiicka u senka i da utepas sabota popladne, jas sakam da otidam i da zavrsam rabota pobrzo.
Toa e jbg.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7296
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #8213 на: 28 Ноември 2020, 10:41:50 am »
Јас искрено се сомневам дека некој менува тркала за побрзо од половина час на вулканизер кога е "сезона".

Повеќе е проблемот, да не се валкаш, мачиш за "300"денари, него за времето.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #8214 на: 28 Ноември 2020, 12:16:19 pm »
Да не заборавиме дека муабетот тргна од одличната услуга, односно стегање со пиштол па проверка со момент клуч?

Потоа се надоврзаа муабети дека нема да скокаш на клуч поради наводно нови гуми, проценти, и лични преференци.

И мене ми трбаше долго време да сконтам дека вулканизерите со нивното престегнување се виновни за сите невољи што ги имав.

2 пати сум висел на пат немоќен да сменам тркало, не ти застанува секој, а и тие што застанувале да помогнат не носеле цевка во гепек.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
« Одговори #8215 на: 28 Ноември 2020, 17:05:35 pm »
Muabetot trgna uste od pred nekoj den koga spomnavme dva para gumi i nivna promena :), sega sto otide nakaj  moment kljuc i dali e ili ne e "marketing" toa e drugo.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9559
« Одговори #8216 на: 28 Ноември 2020, 19:46:59 pm »
Ja u garaza 7 ili 8 godini so noga stegav. Mislam deka dobar moment sum fakal :)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6355
« Одговори #8217 на: 28 Ноември 2020, 21:03:58 pm »
Баш пред некој ден нагазив некое железо  штрафовите ги извадив лесно ама за тркалото дете родив да излези, 15 минути мавав лево десно со ногата за да пушти, средишниот отвор беше со бела прашина  цел изгледа корозија од алуминиумот со железото дека две години ги возам без да ги  менам лето и зима. Наредна демонтажа на вулканизер ќе наполнам се со маст кај средните отвори.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1838
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #8218 на: 28 Ноември 2020, 21:09:32 pm »

@Mikius Ќе ја додадам тука и Алфата кога во страна престегнаа два штрафa, па едната главина е модифицирана и спремна за во канта. И од кога ги прочитав твоиве случки ми се наврати "кој ти го стегнал толку", "па вие пред Х месеци" и морам на секое да им објаснувам.

Класично по свадба-тапани. Никогаш досега немам видено некој да провери колку се стегнати штрафовите со нумеричка вредност, туку колку што може да стега пневматскиот пиштол толку. Надежно право ако стега. Поентата на менување кај вулканизер (треба да биде) практичноста, да не се малтретираш со дигање на едно по едно тркало.

Кога сум во Прилепа града, си спремив цевка со маааалку поголем интерен дијаметар од клучот, си ја користам како поголем лост, исто како @MarceCvarce :)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #8219 на: 28 Ноември 2020, 22:34:05 pm »
После муабетов, богами, ќе збутам и јас една цевка во гепек.

Ама ПУ ПУ скраја да е!
Вчера купив 2 нови гуми :)))
Министерство за транс, поп и виски.