Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1699225 пати)

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #8160 на: 13 Ноември 2020, 09:28:24 am »
На Мишелин сајтот им стои дека гума се вози без проблем 5 години. Со тоа што после 5 години треба да се проверува гумата барем еднаш годишно и да се вози ако нема проблеми.
Со 10 години веќе е стара (краен лимит) и треба да се замени.
Е сега има луѓе со иста гума и 100 години тераат, има луѓе и на секои 2 години менуваат нови :) Се зависи од случај до случај.
edit - Додека го пишував ова, @Simo - Carrier159  ме претрка и го постира истото од сајтот :) па еве нека стои

Овака вели Michelin:

A few milestones and tips:
Keep five years in mind
After five years or more in use, your tires should be thoroughly inspected at least once per year by a professional.

Ten years is a maximum
If the tires haven't been replaced 10 years after their date of manufacture, as a precaution, Michelin recommends replacing them with new tires. Even if they appear to be in usable condition and have not worn down to the tread wear indicator. This applies to spare tires as well.

........

https://www.michelinman.com/howLongTireLast.html

Отсутен deksa

• Редовен
  • Пораки: 1038
« Одговори #8161 на: 13 Ноември 2020, 09:32:43 am »
Башка тие 10 години се за Мишелин, а 80% кај нас се возат Тигари и Сави, ама по правилото на Мишелин за 10 години :)
Еве од друга страна, зошто па ако немаат врска годините ако се чувани во контролирани услови секоја продавница за гуми постарите залихи ги продава со попуст?
Некни кога менував гуми сакаа да ми увалат 2 од 2018 (другите 2 си беа 2020), па почна да ме убедува тој таму дека ако стоела минимум 1 година гумата уште подобра станувала!
Дечко викам ти си се збунил тоа за ракија и вино важи, смени ми ги ти тие 2 со 2020 и не се секирај дали ке возам подобра стоена :)

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #8162 на: 13 Ноември 2020, 09:35:29 am »
па почна да ме убедува тој таму дека ако стоела минимум 1 година гумата уште подобра станувала!
Дечко викам ти си се збунил тоа за ракија и вино важи, смени ми ги ти тие 2 со 2020 и не се секирај дали ке возам подобра стоена :)

ХАХАХА ЛЕГЕНДАРЕН КОМЕНТАР

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #8163 на: 13 Ноември 2020, 09:45:05 am »
Овака вели Michelin:

A few milestones and tips:
Keep five years in mind
After five years or more in use, your tires should be thoroughly
Ten years is a maximum
If the tires haven't been replaced 10 years after their date of manufacture, as a precaution, Michelin recommends replacing them with new tires. Even if they appear to be in usable condition and have not worn down to the tread wear indicator. This applies to spare tires as well.

........

https://www.michelinman.com/howLongTireLast.html
"inspected at least once per year by a professional"

Тој што ги престегнува шрафовите од бандажите?

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6326
« Одговори #8164 на: 13 Ноември 2020, 09:55:38 am »
Савс ескимо с3 уште ми се на бандаши, ќе одат канта месецов или за ситни пари,  8 години апсолутно никаков проблем немав со навремено менувате зимски летни со околу 4 илјади км во сезона врвени. Еднаш ги оставив преку лето и толку му беше, зимоска неможев од гаража низ улица да излезам, за на суво пак држат уште ама малце дожд и лизгаат како на подмрзнато кога ќе закочиш, мислам дека ако нд ги возев преку летото ќе истераа уште една сезона без проблем.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Diesel

• Легенда
  • Пораки: 7000
« Одговори #8165 на: 13 Ноември 2020, 10:08:40 am »
Башка тие 10 години се за Мишелин, а 80% кај нас се возат Тигари и Сави, ама по правилото на Мишелин за 10 години :)
Еве од друга страна, зошто па ако немаат врска годините ако се чувани во контролирани услови секоја продавница за гуми постарите залихи ги продава со попуст?
Некни кога менував гуми сакаа да ми увалат 2 од 2018 (другите 2 си беа 2020), па почна да ме убедува тој таму дека ако стоела минимум 1 година гумата уште подобра станувала!

Ги продаваат со попуст баш ради луѓе што мислат како тебе.

Да не дојде до недоразбирање, и јас би одбрал 2020 гуми, ама не би се секирал ич ако се 2019.

И да, како и сите, и јас сакам тесна.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #8166 на: 13 Ноември 2020, 10:19:54 am »
За i10ката кога ги купував во 2011та го приметив датумот 2 години стари, се правдаа дека немаат од тековната година.
Кога им реков, или дополнителен попуст, или да ја сторнираат сметката и да ми ги вратат парите, наводно успеале да најдат...

АПП

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7259
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #8167 на: 13 Ноември 2020, 11:16:13 am »
Кога спомнав дека зимските може да тераат преку 10 години со по 2,3 илјади километри годишно ми се смееја.

Додека кај летните тоа не е случај.

Со летните ќе треба да направиш 70,000км.  :D

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #8168 на: 13 Ноември 2020, 14:51:14 pm »
Другари, има ли возено некој Apollo Alnac 4G, да каже мислење?
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2310
« Одговори #8169 на: 13 Ноември 2020, 21:05:57 pm »
Искуство некој со SAVA eskimo HP2 205/55 R16 91H,за цена од 3150ден со монтажа и балансирање,произведени 2020 во Имачка.Се мислев  да земам ханкук  ама со 1000ден+ од гума се поскапи.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34486
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8170 на: 13 Ноември 2020, 21:44:42 pm »
Савс ескимо с3 уште ми се на бандаши, ќе одат канта месецов или за ситни пари,  8 години апсолутно никаков проблем немав со навремено менувате зимски летни со околу 4 илјади км во сезона врвени. Еднаш ги оставив преку лето и толку му беше, зимоска неможев од гаража низ улица да излезам, за на суво пак држат уште ама малце дожд и лизгаат како на подмрзнато кога ќе закочиш, мислам дека ако нд ги возев преку летото ќе истераа уште една сезона без проблем.

Тие и кога се нови се шашави така да мислам дека нема врска што си ги возел летно време

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2838
« Одговори #8171 на: 13 Ноември 2020, 22:02:57 pm »
Сега кога спомна @Tischläufer за Сава Ескимо С3+ да кажам дека лани ги пробав нови во зимски услови накај Михајлово, немаше нешто екстремно снег ама сепак доволно на патот за да видам како се однесуваат и искрено за мене беа разочарување, можеби затоа што претходно на друга кола имав Континентал некои 6 години и се разлика небо и земја.
Своерачен потпис ;)

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7259
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #8172 на: 13 Ноември 2020, 22:35:13 pm »
После 6 зими конечно гумите почнаа да попуштаат, нова си е нова како сакаш речи, на старава штраф му никна, го држеше воздухот цело лето ама дојде друга зима, мора да се вади.

За среќа јас спремен 4 зими порано.

Малку тешко влегуваше чивијата ама ја напасиравме некако. Утре ќе видиме дали ќе го држи воздухот и ја сечиме и монтираме на кола.

Дека немам лиценца за вулканизер и не сум професионалец, да ја фрлам гумата од безбедносни причини? Ќе се отепам вака?

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
« Одговори #8173 на: 13 Ноември 2020, 23:51:57 pm »
Од ланската зима имав ваков штраф во TS860ката, ја однесов деновиве пред да ги монтирам ја залепија салам однатре, 300-400 денари кошта зафато..

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #8174 на: 14 Ноември 2020, 08:36:51 am »
Сега кога спомна @Tischläufer за Сава Ескимо С3+ да кажам дека лани ги пробав нови во зимски услови накај Михајлово, немаше нешто екстремно снег ама сепак доволно на патот за да видам како се однесуваат и искрено за мене беа разочарување, можеби затоа што претходно на друга кола имав Континентал некои 6 години и се разлика небо и земја.
На оваа угорница s3 или s3+ никогаш не ме изневериле.
Можеби има и подобри но не еднаш се случило комшии да не можат да ја искачат (не сум им правел интервју со кои гуми), а за минимум 200 евра немам храброст да испробам поинакви.
Меѓудругото и зетот не успеа со Мишелинките пред 8 години, па и он прејде на s3+.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk