Автор Тема: Леон или Голф  (Прочитано 45809 пати)

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
Одг: Леон или Голф
« Одговори #45 на: 19 Февруари 2018, 12:03:45 pm »
@Carpathian Lord комплетно ми е јасна поентата што ја кажуваш. Но дали си возел нешто од нив? Си осетил разлика во кочница и дозирање меѓу голф 5 и леон 2? Шалтерот си го споредил? Си споредил ли возачко седиште на голф и леон? На сеатите се кине многу побрзо бокот од седиштето. Воланот, осетот на предницата си ја споредил? Не тресете глупости веќе аман, НЕ СЕ ИСТИ. Да, се од ВАГ, да направени се на исти платформи, користат исти или компатибилни делови, ама НЕ СЕ ИСТИ. Да беше така времињата на нирбургринг ќе им беа ИСТИ. Немаше леон КУПРА КАРАВАН да ги потепа на нирбургринг.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13921
« Одговори #46 на: 19 Февруари 2018, 12:07:13 pm »
Ти збораш за ниво на опрема и материјали. Јас зборувам за квалитет.

Laurent & Klement е фасцинантна опрема и квалитет на се што допираш.

Кога веќе зборуваме за елементите внатре, се знае дека кај AUDI да речеме се ставаат материјали што се многу поскапи,...и многу повеќе технологии итн.

Јас зборувам за квалитетот на VW/Skoda/Seat

ЕДИНСТВЕНА осетлива разлика што можам да видам меѓу трите модели е звучната изолација. Најдобра се разбира кај VW послаба кај Skoda и Seat.

Механиката е иста, комфорот е потполно ист (кај моделите на Шкода и подобар), ...

EDIT:

Не гледам никаде евтина изведба или помалку квалитетна од VW.

Како и да е, можно е да има благи нијанси на разлика, воопшто, ама речиси се незабележливи.

Долга е приказнава, bottom line is ...разликите се толку мали што се речиси незабележливи (во класата).

« Последно менување: 19 Февруари 2018, 12:13:40 pm Carpathian Lord »

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
« Одговори #47 на: 19 Февруари 2018, 12:18:51 pm »
Ти збораш за ниво на опрема и материјали. Јас зборувам за квалитет.

Laurent & Klement е фасцинантна опрема и квалитет на се што допираш.

Кога веќе зборуваме за елементите внатре, се знае дека кај AUDI да речеме се ставаат материјали што се многу поскапи,...и многу повеќе технологии итн.

Јас зборувам за квалитетот на VW/Skoda/Seat

ЕДИНСТВЕНА осетлива разлика што можам да видам меѓу трите модели е звучната изолација. Најдобра се разбира кај VW послаба кај Skoda и Seat.

Механиката е иста, комфорот е потполно ист (кај моделите на Шкода и подобар), ...

EDIT: (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Не гледам никаде евтина изведба или помалку квалитетна од VW.

Како и да е, можно е да има благи нијанси на разлика, воопшто, ама речиси се незабележливи.

Долга е приказнава, bottom line is ...разликите се толку мали што се речиси незабележливи (во класата).

Не зборам за ниво на опрема. Дали било халјанг трендлајн или октавија стајл или октавија со најдобра опрема разликите во работите што ги посочив се таму. Значи имаш разлики. Тоа што на сликава не гледаш разлики не значи дека јас не гледам :) значи кај мењачот и копчињата околу сите тие алуминимски налик детали, се со различен квалитет кај голф да речеме. Вратата на затварање прави подлабок звук голфот, на отварање кај октавијата вратата е многу лесна додека кај голфот се отвара потешко.Да не бидам досаден и да се повтарам од преходната страна, разлики има само кој сака да ги види и најбитно кој уствари и се замара. На некого може дачија и бмв му се исти и нема разлика.

Отсутен ghost555

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 140
« Одговори #48 на: 19 Февруари 2018, 12:22:17 pm »
@Carpathian Lord комплетно ми е јасна поентата што ја кажуваш. Но дали си возел нешто од нив? Си осетил разлика во кочница и дозирање меѓу голф 5 и леон 2? Шалтерот си го споредил? Си споредил ли возачко седиште на голф и леон? На сеатите се кине многу побрзо бокот од седиштето. Воланот, осетот на предницата си ја споредил? Не тресете глупости веќе аман, НЕ СЕ ИСТИ. Да, се од ВАГ, да направени се на исти платформи, користат исти или компатибилни делови, ама НЕ СЕ ИСТИ. Да беше така времињата на нирбургринг ќе им беа ИСТИ. Немаше леон КУПРА КАРАВАН да ги потепа на нирбургринг.

Не може да се возните карактеристики исти (кочница, гаста, ...), исти се платформите, менувачите, моторите ама може да се различно подесени. Сеат колку што знам е поспортски ориентиран со однесувањето, шкода комфорт а голфот во средина. Седиштата нормално ќе се кинат кај леонот ако се од слаб материјал, купи ФР опремен леон друга е приказната. На крај се сведува на квалитет на внатрешни материјали, помеки/потврди пластики, звучна изолација и подесување на компонентите кои возилото ги има како мотор и менувач, се останато е исто затоа што користат исти компоненти. Ако имаш фиксен буџет 20к и за таа сума добиваш леон со далеку повеќе опрема и подобар мотор од голфот, а не ти пречи да имаш послаба изолација и потврди пластики зимаш леон, ако сакаш секој ден да пипаш пластиката внатре и да бидеш горд на тоа колку е помека а имаш 5" екран место 8", 1.6 тди место 2.0 тди зимаш голф за исти пари.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #49 на: 19 Февруари 2018, 12:31:25 pm »
Многу се упростуваат работите на меки пластики и цена на возило. Не се сведува се на тоа.

1323 кг тежи голф 1.6 115 а леон 1.6 115 1260кг. Ако е само ради ебани меки пластики зошто има разлика од 60кг?  :)

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #50 на: 19 Февруари 2018, 12:43:58 pm »
Pasat i Superb. Isto e ama ne e isto ;))

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #51 на: 19 Февруари 2018, 12:47:16 pm »
Да. Бајаги разлика има.

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #52 на: 19 Февруари 2018, 12:59:46 pm »

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6737
  • Бенве сие бенве
« Одговори #53 на: 19 Февруари 2018, 13:06:47 pm »
Да. Бајаги разлика има.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

На некои колата им е за возење, не за транспорт на градежни материјали. Последно нешто што би гледал кај кола ви бил багажник.

Испратено од мојот прекрасен мобилен користејќи Тапаток

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #54 на: 19 Февруари 2018, 13:06:53 pm »
@Bumb  dzabe ti se site mozni revjua, dodeka ne odis, ne gi vidis vo zivo i ne gi povozis malku :)) Tamu ke vidis koja e za tebe. Se e licen izbor/vkus. Toa sto ke ti pravi kejf toa
p.s. a za pogolem bagaz, samo nekoj pik ap da se zeme :DD toa najgolem bagaz ima

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #55 на: 19 Февруари 2018, 13:09:52 pm »
@Bumb  dzabe ti se site mozni revjua, dodeka ne odis, ne gi vidis vo zivo i ne gi povozis malku :)) Tamu ke vidis koja e za tebe. Se e licen izbor/vkus. Toa sto ke ti pravi kejf toa
p.s. a za pogolem bagaz, samo nekoj pik ap da se zeme :DD toa najgolem bagaz ima
Многу јасно.

интересно иначе

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #56 на: 19 Февруари 2018, 13:13:18 pm »
Site novi koli se ubavi. Sto i da zemes nemozes da utnes. Mene 308, Leon i Golf mi se omileni od taa klasa. Bi kupuval ili po princip koj nudi najmnogu za parite ili alfasive na forumov sto vikaat Emocija kolata da ti budi :))
Testovive se super, ama pak na testovive zavisi koj i kako gi pravi i od kogo e sponzoriran. So lesno i blaze si ti sto nova kola ke kupuvas :) Like

Отсутен ghost555

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 140
« Одговори #57 на: 19 Февруари 2018, 13:19:28 pm »
Многу се упростуваат работите на меки пластики и цена на возило. Не се сведува се на тоа.

1323 кг тежи голф 1.6 115 а леон 1.6 115 1260кг. Ако е само ради ебани меки пластики зошто има разлика од 60кг?  :)

Во тој случај која е разликата освен шминкерските работи и ете вратата била потешка. Моторот, платформата, менувачот не се исти? За мене ако две коли делат иста платформа, мотор и менувач механички се исти, останатото со опрема и пластики е единственото што ги двои една од друга, и нормално изгледот. Јас лично ако имам 20к буџет и за тие пари треба да бирам помеѓу 2.0 тди фр опремен леон (лупам на памет) и 1.6 тди средно опремен голф , ќе го земам леонот. Ако немам ограничен буџет и не ми пречат тие 2-3000 евра плус кај голфот ќе го земам голфот поради поквалитетната внатрешна обработка, а во однос на издржливост на мотори и менувачи ама буквално се е исто, истите проблеми со ланче што се појавија кај голф се појавија и кај леон затоа што користат исти делови.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #58 на: 19 Февруари 2018, 13:28:58 pm »
Да. Бајаги разлика има.
Богами има кај Супербот тоа одвратната ткаенина на ѓепекот е иста од Октавија 2 генерација и Голф 4ка.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #59 на: 19 Февруари 2018, 15:37:56 pm »
Што ако моторот е ист кога предницата е различна, осетот на волан е друг? Што ако менувачот внатре синхроните се исти, кога шалтерот, те. целиот филинг е друг? Што ако се платнени седиштата, ама на леонот се кинат одма? Што ако кочницата на Леон 2 фаќа непропорционално нагло? Како може на секој втор сеат, електронската клапна да е дефектна? Да не зборам за внатрешност, пластики, крцкање, кршење на рачки... Исто ама не е исто.