Автор Тема: Продолжена гаранција на возило БМВ 1  (Прочитано 9948 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13915
Одг: Продолжена гаранција на возило БМВ 1
« Одговори #30 на: 15 Мај 2024, 10:03:04 am »
Татко ми сакаше да земе продолжена гаранција од Шкода, точно пред истекот на гаранцијата, му рекоа дека не може. Морало на почеток да каже.

Јас така направив, а и луѓево гледам не ги советуваат за тоа. Да речеме 90% од Шкодите што се зедоа јас кога ја купив се со истечена гаранција. Јас имам уште година и кусур гаранција.

Повеќето си мислеа дека можат да доплатат и да си ја продолжат гаранцијата.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4218
« Одговори #31 на: 15 Мај 2024, 11:03:28 am »
И тука е донекаде слично, VW доаѓа со 2 год гаранција и кога ќе ја купуваш нова можеш да си доплатиш за уште 3 и да бидат 5 вкупно. Така е кај мене случајот, првиот сопственик така направил. На сајтот што го пратив, има опција и после купување на возилото, пред тие 2 години да истечат да си докупиш гаранција, Premium мислам се вика. Само што мислам дека тогаш е поскапо него да ја купиш одма кога ќе ја купуваш и новата кола.
Кај мене е опцијата возилото ми е уште под гаранција и можам да си докупувам гаранција до 8 години и 150К км.
И третата опција е возилото ти е надвор од гаранција, но не е постаро од 8 години, може да си доплатиш за гаранција до 8 години и 150К км.

Присутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3838
« Одговори #32 на: 15 Мај 2024, 11:08:32 am »
Татко ми сакаше да земе продолжена гаранција од Шкода, точно пред истекот на гаранцијата, му рекоа дека не може. Морало на почеток да каже.

Јас така направив, а и луѓево гледам не ги советуваат за тоа. Да речеме 90% од Шкодите што се зедоа јас кога ја купив се со истечена гаранција. Јас имам уште година и кусур гаранција.

Повеќето си мислеа дека можат да доплатат и да си ја продолжат гаранцијата.

Да да, и јас кога го зимав Леонот доплатив за продолжена гаранција која што мораше да биде спомната уште во конфигурацијата при порачка на возилото.
Баш ги прашав дали може да доставам уште нешто ситно опрема па гаранција да си доплатам потоа (заради тоа што бев на граница на акцизна категорија) при што изрично ми кажаа дека за Македонија морало продолжената гаранција да биде доплатена при порачката на возилото од фабрика.
Чим стасало кај нас веќе не можело да се доплати за тоа.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1023
« Одговори #33 на: 15 Мај 2024, 11:40:45 am »
Ова ако доплатиш за 5 години гаранција пред нарачка ке турат подобри делови да истера колата 5 години. Кај мене на пасатот беше некоја глупа опција 4 години или 80к км.

Присутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2056
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #34 на: 15 Мај 2024, 11:45:50 am »
Ова ако доплатиш за 5 години гаранција пред нарачка ке турат подобри делови да истера колата 5 години. Кај мене на пасатот беше некоја глупа опција 4 години или 80к км.

;D ;D хахаа ни уље да не меЊаш 5 години

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6841
  • French diamond
« Одговори #35 на: 15 Мај 2024, 21:35:10 pm »
Тука еден за Нисан Кашкаи плаќаше 800€ "сервис" секоја година додека е под гаранција колата, што нема логика за нова кола да плаќаш толку пари, за 5 години си платил 4000€..да зариба нема толку да кошта нов мотор.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #36 на: 15 Мај 2024, 23:39:56 pm »
Секој производител си има свои тарифи за сервисите, некој се поефтини, некој поскапи. Не е само моторот што може да се заебе кај кола. Ете кај мене кварот што беше ќе ме кошташе 1000-1500 еур ако не ми важеше гаранцијата од било која причина. Има луѓе прифаќаат ризик да немаат гаранција и да си ја сервисираат новата кола надвор од овластени сервиси, али јас не сум од тие, барем додека е под гаранција.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7274
« Одговори #37 на: 16 Мај 2024, 01:07:33 am »
Порше Македонија ме убедуваше дека е нормално Ауди А4 да тресе на тргнување загреано. Откако инсистирав да ја отворат колата, и видоа дека замаецот е во аут, глеј, ми рекоа дека се работи за несовесно ракување на операторот со возилото, возилото имало двојни команди, дека го купив од авто школа. И не прифатија да го сменат замаецот иако колата беше под интернационална гаранција и беше во гарантен рок. Дефектот пријавен на 47.000км. 

На цел памет, ми дадоа написмено ЗОШТО колата прави така. Дури и пишале дека е нормално, иако колата ја купив со 13,000км, и немаше никаков проблем се до 47000км. Сето ова откако едвај ги убедив дека имам проблем со колата, и дека ова не е нормално. Колата доаѓаше до стадиум да гаси на тргнување. И на сето инсистирање да ми дадат на писмено што опфаќа гаранцијата, и на кој начин утврдиле дека се работи за несовесно ракување, ме мотаа од еден на друг, се дур не изгубив волја да се убедувам. Така да, од лично искуство, никогаш не би доплатил за Ауди Гаранција во Македонија.

Откако сменив се, излезе некаде околу 110,000 денари, неколку месеци подоцна најдов англиски форум каде што на сите Ауди возила им бил сменет замаецот во сервисниот рок бесплатно, дури и на возила со сменета фабричка мапа, читај, мапирани возила. Пред половина година го најдов и германскиот документ дека двојните команди биле инсталирани од одобрен сервис на Ауди, по нивни инструкции. Али јебига.

Присутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2056
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #38 на: 16 Мај 2024, 08:05:23 am »
Oва кај нас во Македонија испаѓа се нормално и да имаш и да немаш проблем само плати а што и каква услуга ке се добие поматаму ништо тоа не важи или во превод така си работи ,таква треба да е колата нема проблем,мореее ќотек абе од колец на јколец ке се наденат :D :D :D

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #39 на: 16 Мај 2024, 09:43:09 am »
@Tommy потполно фрустрирачко искуство, плус те фатиле на кондиција и си се откажал. Мислам дека си требал да употребиш и други механизми за да си го оствариш правото, но сега касно е. Веројатно следниот пат кога ќе имаш некаков проблем со возило под гаранција, ќе идеш до крај, па макар траело многу.
Јас тука со овластениот сервис немав таков проблем, иако 2-3 пати идев, додека се реши проблемот. Кога седна со мене во кола човекот што ги прима колите за сервис, и кој потоа директно комуницира со сервисерите, одвај го слушна крцкањето на проблемот, па на шала реше појачај музика и уживај. Нормално, реков не е океј вака да крцка воланот кога порано не правеше, на што се согласи и го сменија расипаниот дел. Дали секогаш е така, искрено не би сакал повторно да имам проблем и да треба да се повикувам на гаранција, али ако треба би идел до крај. Затоа и се мислам да продолжам гаранција, заради доброто искуство до сега.

Отсутен Tommy

• Легенда
« Одговори #40 на: 16 Мај 2024, 12:46:51 pm »
Не не, не инсинуирам дека не треба да се купи продолжена гаранција, напротив, мислам дека е паметна доплата. Само што моето искуство е негативно, и не наидов на никакво разбирање од контра страна.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1719
« Одговори #41 на: 16 Мај 2024, 15:32:57 pm »
И пак купи Ауди?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Присутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3838
« Одговори #42 на: 16 Мај 2024, 15:57:40 pm »
Сега има брзо Ауди Кватро, пред тоа имаше Ауди.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1719
« Одговори #43 на: 16 Мај 2024, 16:41:56 pm »
:)

Отсутен Tommy

• Легенда
« Одговори #44 на: 16 Мај 2024, 17:40:10 pm »
И пак купи Ауди?

Не е проблем брендот, туку дилерот. Затоа не купив ново ауди од кај нив. И никогаш нема да купам, ниту пак ке сервисирам.