Автор Тема: Перење мотор  (Прочитано 30516 пати)

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
Одг: Перење мотор
« Одговори #60 на: 29 Јули 2020, 02:29:32 am »
Чим тече масло, има масло. Кога ќе престане да тече, тогаш имаш проблем :)

Не можев да го кажам подобро :)

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 480
« Одговори #61 на: 29 Јули 2020, 08:42:37 am »
Само јас инсистирав да се стават кеси врз акумулаторот, кутијата со осигурачите и алтернаторот. Ми рекоа дека не ми гарантираат за исходот ако настане некаков проблем или ако не запали воопшто, ама без проблем си запали од прва.

Сето тоа задоволство ме чинеше 600 ден. Сега конечно ќе можам да видам од каде ми губи масло  ;D
@dbl.dzo како тоа ти си инсистирал? Тие го прават тоа перење без заштита?  :-[
Или воопшто не практикуваат перење на тој дел од моторот?

И дали некој друг знае дали и за другиве услуги се добри или има подобри? Сликата е преземена од maps.google и таблата стои пред нивниот сервис.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #62 на: 29 Јули 2020, 13:57:06 pm »
Намерно останав да ги гледам што работат, бидејќи сум малку параноичен кога станува за италијанската електрика. Ми беа извадени сите пластики, и од горе и од доле за да има пристап до сите црева и стеги каде што сметав дека има течено масло.

Кога го прашав дали имаат алати за да го откачам и отстранам целосно акумулаторот, ми рече дека досега така ги переле сите мотори без никаква заштита на електричните делови, што не ми се допадна.

Во ред, штом немаш алати, стај барем кеси, чисто за превенција за да ги покриеме работите. И го вратив повеќе пати се додека не беа убаво наместени кесите.

Моторот го пере двапати со одмастувач и еднаш со пена и сето тоа го чисти со шмрк со топла вода. Секако бев во близина, па колата ми беше околу 60тина степени загреана. На крај поврзува компресор да го издува тоа што останало.

А за останатите услуги, знам дека за центрирање веома врло се добри во сервис Боми, преместени се сега кај Олимпико, после Александар Палас. 600 ден ми земаа за центрирање на преден трап, имав некои 1.2 - 1.5 степени отстапување бидејќи менував предница.

Едит за Боми:
https://www.facebook.com/CentriranjePrednica/
Мислам и дека и други работи прават сега, порано беа повеќе фокусирани на центрирање само

П. С. @MartinAlfista веќе забележав дека почна да ми мрси горе на дихтунг, по се изгледа нема добар спој тука, па тече надоле маслото по цревата.
« Последно менување: 29 Јули 2020, 14:07:08 pm dbl.dzo »

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43646
  • Il Moderatore
« Одговори #63 на: 29 Јули 2020, 14:07:29 pm »
Мики од БоМи е топ дечко.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
« Одговори #64 на: 29 Јули 2020, 19:29:56 pm »
И ќеси вршат работа ама ако го извадат акумуларот подобро ќе пристапи за чистење од таа страна на моторот.
Целата електроника најдобро да ја заштитат со ќеси затоа што не е згодно све да се отштекува, како што прави ChrisFix на неговите видеа.

Имаше едни за центрирање предница во Кисела Вода во една уличка. Не се сеќавам на името, дали постојат уште?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #65 на: 29 Јули 2020, 19:54:41 pm »
Ако мислиш на Мето, постојат.

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
« Одговори #66 на: 29 Јули 2020, 21:21:15 pm »
Не се сеќавам на името... Мето не ми е познато, ама ако се тие како во една гаража во една мала уличка колку една кола да помине тогаш тие се.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #67 на: 09 Август 2020, 00:23:52 am »
Чим тече масло, има масло. Кога ќе престане да тече, тогаш имаш проблем :)

@MartinAlfista Еден дихтунг на капачка на вентили и саат време подоцна, all is good, не тече повеќе  8)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17443
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #68 на: 09 Август 2020, 09:33:51 am »
А ставивте масло во моторот? ;D

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #69 на: 09 Август 2020, 09:43:18 am »
 ;D ;D ;D

Дали бидејќи не тече сега, имам проблем?  ;D Мислам дека минимално е додадено, 50тина мл во последните 1000км