Автор Тема: Купување на половен автомобил (од еден во друг град,процедура)?  (Прочитано 20933 пати)

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382
Дали се плаќа данок на добивка при продажба на кола?

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Не, осим ако не ти е тоа бизнис ..

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
Ја продадов колата дали треба да платам било каква давачка на државата, персонален данок или слично.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20765
На трансакциска ти пуштиле пари?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Не е проблем и на трансакциска да е платено, немаш давачки освен ако си регистрирано правно лице и ти е увезено возилото.

Sent from ЗА ЖИВОТ ВО МАКЕДОНИЈА!!!

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
Парите се пуштени на трансакциска. Дали треба да се плати персонален данок на таа сума? И ако треба каде и како се плаќа.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
Отиди до подрачно одделение на УЈП каде што живееш и прашај. Тука ќе мудруваме и два различни одговори да добиеш нема пак да бидеш сигурен.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
Lugeto se plasat. Dali treba da se prijavi, dali ne treba. Normalno e. Koga tek ke pocneme da vrakame od ovaa 1 milijarda sto ja zemavme ke frcat kazni za najsitni gluposti. Profesorot Tevdovski edno zboruvase na predavanja, a sega tokmu sprotivno go pravi.
no arno si pravi Zaev, za prost narod treba kazni i da se izdrpa do maksimum. Steta e samo sto i nekoj pameten ke nastrada.

Tuku ne mi e jasno zarem ovie sto prodavaat koli placevive gi prijavuvaat kolite i plakaat danok? Pa togas kolku pari gi zemaat ako plakaat i danok?

Jas zemav pred 1 godina nekade od plac mojava i covekot mi ja prodade najnormalno na notar kako da nema plac

« Последно менување: 22 Декември 2017, 14:41:24 pm malinamamun »

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
Напротив, баш бидејќи не сме прост народ ни го донесоа животот  ;D

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
Денеска отидов во подрачното одделение на УЈП. Доколку возилото го продава сопственикот во тој случај не се наплаќа никаква давачка. Единствено треба приходот да се наведе во годишната даночна пријава.

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
Tuku ne mi e jasno zarem ovie sto prodavaat koli placevive gi prijavuvaat kolite i plakaat danok? Pa togas kolku pari gi zemaat ako plakaat i danok?
Нормално дека ги пријавуваат ако се регистрирани како правни лица.

Jas zemav pred 1 godina nekade od plac mojava i covekot mi ja prodade najnormalno na notar kako da nema plac

Јас мојата ја купив половна од Олимпија моторс и пак одеше преку нотар. Во купопродажниот договор мора да биде заведено за колку е продадена колата. На основ на таа сума продавачот си плаќа данок, доколку продажбата на возила му е дејност. Дали е таа сума вистинската тоа е веќе друга работа.
Затоа договорот се прави во 3 примероци, еден за продавачот, еден за купувачот и еден за нотарот.