Автор Тема: Vozenje na avtomobil vo Makedonija so Amerikanski tablicki  (Прочитано 9298 пати)

Отсутен thisisnoizy

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
Vozenje na avtomobil vo Makedonija so Amerikanski tablicki
« на: 17 Јуни 2017, 22:32:12 pm »
Zdravo,

Se izvinuvam za latinica. Pobarav niz forumov ali ne najdov tema vakva a mi treba pomosh. Znachi si doagjam vo Makedonija se koj godina na mesec dva pa sakam da si imam vozillo moe shto go vozam. Raid toa sakav da donesam kolla vo Makedonija, ali gledajki gi ogromnite davachki za registracija, carina itn reshiv da si ja vozam na amerikanski tablichki. Dali sum ogranichen kollku vreme mozham da ja vozam taka? Shto treba da imam vo predvid? Soveti iskustva ako imate bi billo odlichno.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3068
Одг: Vozenje na avtomobil vo Makedonija so Amerikanski tablicki
« Одговори #1 на: 18 Јуни 2017, 12:52:30 pm »
Zdravo,

Se izvinuvam za latinica. Pobarav niz forumov ali ne najdov tema vakva a mi treba pomosh. Znachi si doagjam vo Makedonija se koj godina na mesec dva pa sakam da si imam vozillo moe shto go vozam. Raid toa sakav da donesam kolla vo Makedonija, ali gledajki gi ogromnite davachki za registracija, carina itn reshiv da si ja vozam na amerikanski tablichki. Dali sum ogranichen kollku vreme mozham da ja vozam taka? Shto treba da imam vo predvid? Soveti iskustva ako imate bi billo odlichno.
Mozes da ja imas kolata vo mk max 6 meseci vo godinata so stranski tablici.

Присутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13922
« Одговори #2 на: 18 Јуни 2017, 12:55:39 pm »
Zdravo,

Сакаш паметен совет?

Доаѓаш кај роднини?

Место да плаќаш 2000 долари секоја година во правец за транспорт, купи тука некоја кола, остави им ја на роднините да си ја возат преку годината, кога ќе дојдеш ќе си имаш кола за расзвозавање.

И тие ќе имаат кола а ти кога ќе доаѓаш место да плаќаш секоја година за контејнер 4000 долари.

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #3 на: 18 Јуни 2017, 13:02:12 pm »
Нема некоја финта Македонска да направиш влез излез а да си останеш у место? :D
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1847
« Одговори #4 на: 18 Јуни 2017, 16:32:59 pm »
Kolata neka ti stoi tuka, koga ke dojdes ke si izvadis granicno osiguruvanje za onolku denovi kolku si tuka i nemas gajle. Edino ti ke mozes da ja vozis kolata i ako sakas da odis vo stranstvo ke treba da vadis granicno osiguruvanje od drzavite kade ke patuvas.

Site koli na prekuokeanski tablici gi vozat na toj nachin.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
« Одговори #5 на: 18 Јуни 2017, 17:36:46 pm »
Купи си голф, и по ефтино ќе поминиш... Македонија санки кој знае колкава е па да имаш потреба од бог знае каква кола за неколку дена. Може и такси ти е ок варијанта за месец дена. За 300-400 еу ќе се претплатиш цел месец, ем како господин ќе патуваш.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6 на: 18 Јуни 2017, 18:15:09 pm »
Ама не разбирате вие, штосот е да се покаже америчката регистрција у маало. Мада лоша идеја е тоа, ќе ти се затне со македонскиот бензин и ќе те искубат од пари после во америка за поправки.
Подобро купи си тука нешто локално, како на пример Шкода.

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #7 на: 18 Јуни 2017, 23:03:58 pm »
Дечкото можеби сака масл да докара и да не го шета наваму натаму, а за увози и тие работи се знае, изгор :)
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #8 на: 18 Јуни 2017, 23:16:26 pm »
Во Македонија имаш еден куп со амерички табли што возат, калимеро ти даде конкретно објаснување како е процедурата. Тука сите солат памет што да купиш, а тоа не е ни под разно прашањето. Во секој случај купи си еден голф и една шкода за да те биде човек, онака ќе биде проблем да се инфилтрираш во нашево опшество.....

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #9 на: 18 Јуни 2017, 23:30:19 pm »
Слетај во Солун, https://www.centralvip.gr/index.php/site/carsearch/en

Обично вака се покажуваат дојденците во Македонија.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #10 на: 19 Јуни 2017, 10:23:46 am »
Ако имаш американска лична карта како доказ дека си со трајно престојувалиште таму ( не пасош или држајвнанство), можеш слободно да си ја возиш на амерички таблици тука.

За превоз од УСА - МКД  имаше една македонска компанија во Њу Џерси која ја средува цела папирологија и од east coast ти ја носи до грчко пристаниште, а од таму ако сакаш може да ти ја донесат до Струга. Цената на транспорт беше околу 2000$ со можност за осигурување од штета во транзит од 500$).

Ова со 6 те месеци максимален престој вежеше, па не важеше, сега не знам како е..

Но во случаите кога важеше ,сопствениците (на возила со бугарски табливи) еднаш годишно само правеа влез /излез до граница на 6 месеци и престојот им се "ресетираше" до следната регострација кога секако мораше да одат до БГ заради регистрација.

Колата можеш да ја осигураш тука према трети лица или фул каско иако на странски таблици...и  е нешто поскапо.
За 2005-2008 Форд Мустанг V8 основно осигурување према трети лица  беше околу  18.000.
« Последно менување: 19 Јуни 2017, 10:29:41 am Stratro »

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8953
« Одговори #11 на: 19 Јуни 2017, 11:13:22 am »
секако дека може, зависно за што ти треба треба да одлучиш дали вреди или не.

ако ти е само за да имаш кола дури си тука, рентакар ти е најдобра варијанта,

чиста сметка долга љубов

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #12 на: 19 Јуни 2017, 14:24:27 pm »
Слетај во Солун, https://www.centralvip.gr/index.php/site/carsearch/en

Обично вака се покажуваат дојденците во Македонија.
За цела година беспари е 911ка
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5550
« Одговори #13 на: 19 Јуни 2017, 22:31:48 pm »
Битен факт,  влажни марамчиња има вклучено во цената

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html