Автор Тема: ИТНО: Меѓународна возачка  (Прочитано 6456 пати)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5006
  • The Spartan General
Одг: ИТНО: Меѓународна возачка
« Одговори #30 на: 11 Септември 2019, 11:23:03 am »
Германија веќе скоро една година ги признава возачките дозволи и ги заменува за германски без да има потреба од повторно полагање на испит. (Тоа за македонски државјани кои се доселуваат во Германија).
Како турист, одамна ги признаваат биометриските.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20632
« Одговори #31 на: 11 Септември 2019, 11:54:55 am »
Тачно, вчера бев извадив ама касно беше да одговорам. Наместо 3 години ќе трае новата 1 поради истекување на возачката, какви не измишољтини ќе измислат.

Меѓународната ти е директно поврзана со националната дозвола. Зошто мислиш дека меѓународната треба да ти трае подолго, ако националната ти истекува за 1 година?
Јас лично, не гледам измишљотина во тоа, туку едноставна логичка поврзаност.

Логичка поврзаност во постот на Банзаи гледаш ?

А која е логичката поврзаност меѓународната да важи 3 години, а националната 10 или колку и да важи?

Логичка поврзаност нема ни во тоа дека Германија не ни ги признава возачките па луѓе вадат Бугарски, нелогично.

Експерти... Експерти секаде...

А која е логичката поврзаност меѓународната да важи 3 години, а националната 10 или колку и да важи?

Друга глупост е со потврдата од МВР. Јас имам регулар национална возачка без забрана, ама некаде во систем имам забрана и поради тоа не можам да извадам меѓународна. Во Шпанија смеам да возам затоа што ги признаваат нашите возачки, ама во Грција нема да смеам затоа што ми бараат меѓународна.

https://internationaldrivingpermit.org/frequently-asked-questions/

We is expertz.

Не знам што е конкретно работата со потврдата од МВР, али нема да ме чуди да е глупост. Мислам дека порано немаше потреба од таква потврда за да се извади меѓународна, а не знам зашто го имаат тоа воведено и непотребно искомплицирано процесот.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #32 на: 11 Септември 2019, 13:27:55 pm »
Прашањето беше за логичката поврзаност без разлика дали е законот во Македонија или цел свет. - не за да изгуглаш IDP, да подвлечеш линк во паинт.

Не ми одговори за логичноста со возачките во Германија наспроти меѓународната кај нас и МВР забрана.

Преполагаше ли ти во Германија или го чекаше законот пред 1 година ? Ако си преполагал има ли тоа логика според твојата форумска дологодишна експертиза ?

Или праќавте мејлови во МВР и на групи по фејсбук - или возевте како туристи  ?

Чекај сеа ќе подвлечам некој закон од гугл и ќе го пејстнам овде за да биде „потежок“ одговорот .. ;D
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20632
« Одговори #33 на: 11 Септември 2019, 16:18:46 pm »
Цитат
Прашањето беше за логичката поврзаност без разлика дали е законот во Македонија или цел свет. - не за да изгуглаш IDP, да подвлечеш линк во паинт.

Ок онда, моја грешка. Иначе, да ти кажам онака само, не изгуглав ИДП, туку фино лепо "International drivers licence validity" :)

Цитат
Не ми одговори за логичноста со возачките во Германија наспроти меѓународната кај нас и МВР забрана.

Не те разбирам за што станува збор.

Цитат
Преполагаше ли ти во Германија или го чекаше законот пред 1 година ? Ако си преполагал има ли тоа логика според твојата форумска дологодишна експертиза ?

Преполагав уште во 2016. Има логика, поради тоа што и покрај тоа што многу коли ми имаат поминато низ раце, и имам солидна километража извозено од 2001ва, сепак имаше што ново да се научи, и на што да се обрне внимание.
Можда не требаше комплетно да преполагам (али јеби га, морав), ама најискрено, не би му дозволил туку така превод на дозвола на некој што полагал или „полагал“ во било која балканска или „слав“ држава. Добар дел не знаат како треба да се однесуваат во извесни ситуации, без разлика дали на отворен пат, или во урбани средини.

Цитат
Или праќавте мејлови во МВР и на групи по фејсбук - или возевте како туристи  ?

Не, како што реков, јас си преполагав уште во 2016, а жена ми годинава зема германска дозвола, исто со преполагање. Како туристи возевме првите 6 месеци кога дојдовме во Германија.

Цитат
Чекај сеа ќе подвлечам некој закон од гугл и ќе го пејстнам овде за да биде „потежок“ одговорот .. ;D

Немаш потреба, те го те погоре :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.