Автор Тема: Препорака за озвучување, мазда 3 hatchback  (Прочитано 2756 пати)

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 302
  • МАЗДАШ
Здраво , ми треба препорака за што звучници да земам за моево ауто. Амплифер имам Precision Power i640.5 640-Watt 5-Канален iON Series Класа-D. Радиото ми е фабричко. Инаку фабричките димензии на звучниците се 6 x 8 инчи. Расположлив буџет ми е за сите 4 околу 8000. Инаку амплиферот ги има следните карактеристики
Power Specifications - Full Range Channels
-RMS Power @ 4 ohms 60 watts x 4 channels
-RMS Power @ 2 ohms 80 watts x 4 channels
Power Specifications - Subwoofer Channel
-RMS Power @ 4 ohms 200 watts x 1 channels
-RMS Power @ 2 ohms 350 watts x 1 channels
Amplifier Specifications
-Amplifier Series iON (Precision Power)
-Amplifier Class D
-Number of Channels 5
-Total RMS Power Output 670 watts
-Maximum Input Gauge Size 4 AWG
-Minimum Impedance Unbridged 2 ohms
-Minimum Impedance Bridged Not Bridgeable
-Speaker Level Inputs No
-Built-in Crossover Low-pass (LP)

Лично сум за 4омски . Прво сум за да земам само 4 звучника и да ги заменам фабричките па доколку не сум задоволен од бас, тогаш еден вуфер да додадам.
Сум за квалитетен звук и јак длабок бас, затоа и класа-D земав амплифер
На amazon.com најдов едни со пристапна цена но со шипинг до уса, pioneer TS-A6886R , еве ги нивните карактеристики, на кои сакам да најдам слични од тука

Power Handling:
-Peak: 700 watts per pair / 350 watts each
-RMS: 120 watts per pair / 60 watts each
Recommended Power Range: 10 - 60 watts RMS per channel
Multilayer Mica Matrix mid-woofer cone material
Elastic Polymer Surround speaker surround
Paper cone tweeter(s)
Top-mount Depth: 2-3/8"
Cutout Dimensions: 7-1/2" x 5-1/4
4 ohms impedance
Frequency Response: 28 - 39,000 Hz
Sensitivity: 91dB
Crossover frequency: 9700 Hz
Old Mazda's never die, they just get faster.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
Одг: Препорака за озвучување, мазда 3 hatchback
« Одговори #1 на: 07 Јули 2016, 14:29:04 pm »
Јас на твое место прво би размислил да ставам звучна изолација, да ги дампирам вратите или деловите на колата каде што се звучките...
Па после би размислувал да ставам нешто друго од звучник...
Звучник сигурно не би избрал пионир, туку би одел на нешто што е достапно тука, пример ЈБЛ, Харман, Инфинити, Фокал...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • МАЗДАШ
« Одговори #2 на: 07 Јули 2016, 14:33:35 pm »
На план сум и дампирање на направам, а секако мора да се мењаат фабричките звучници, пошо не ми се свиѓаат, па затоа предлози сакам

edit: После барање по интернет, читање , споредување заклучив дека JBL се една од најдобрите марки на звучници , па отприлика вака изгледа мојата листа на она што сакам да го купам:
-Subwoofer JBL GT5-10
Спецификации:
Цитат
Subwoofer Size 10"
Peak Power Handling 1100 watts
RMS Power Handling 250 watts
Voice Coil(s) Single
Impedance (Per Voice Coil) 4 ohms
Voice Coil Diameter 2"
Frequency Response 30 - 500 Hz
Sensitivity 88 dB
Xmax (millimeters) 14.2 mm
Free-Air Resonance (Fs) 30.00 Hz
-2 para JBL GTO629 звучници
Спецификации:
Цитат
Speaker Size 6-1/2"
Design 2-way
Tweeter Design Dome
RMS Power Handling 60 watts
Sensitivity 93 dB
Frequency Response 53 - 21000 Hz
Impedance (Per Voice Coil) 3 ohms
Ова севкупно од amazon.com би ме чинело околу 11200 денари со тоа што имам кој да ми ги донесе од америка.  Тука како што гледав цени страв ме факја :D
Дали според вас ова би одговарало на моето појачало? Звучниците се со иста јачина како 4-те канали од појачалото, а subwooferot ми е overpowered што мислам дека не е страшно.
« Последно менување: 10 Јули 2016, 12:47:48 pm antibiotic1 »

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • МАЗДАШ
« Одговори #3 на: 11 Јули 2016, 18:13:05 pm »
nikoj?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #4 на: 11 Јули 2016, 18:56:03 pm »
Нормално никој...
За да правиш такви екскурзии треба многу труд и залагање..
Зошто.
Затоа што ти реков дека прво треба звучна изолација.
Следно е пробување на сет звучки, појачала, подесување итн итн...
Ако ти е само за да го смениш озвучењето, направи го тоа...
Можеби ке добиеш јачина, но квалитет одкако ке се слушне...
Аудио сетапи се малку специфична работа...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • МАЗДАШ
« Одговори #5 на: 11 Јули 2016, 22:24:06 pm »
да јасно ми е што мислиш и знам што све вклучува тоа.
Па вака да се изјаснам да не испадне дека само лупам и не разбирам ништо.
1. За поврзување на појачалото со радиото ке користам LineOutputConverter-PAC AOEM-MAZ2 и RCA кабли кои ке бидат OFC-технологија која ке ја користам затоа што сум за чист звук (нели затоа и појачалото ми е класа Д)
2. Сетот кабли кој ќе ми го донесат за 2-3 недели заедно со појачалото, е следниот
https://www.amazon.com/gp/product/B0058OENJ2/ref=ox_sc_act_title_1?ie=UTF8&psc=1&smid=A1NLNJ4Y2QP8Z
Овој е 8gauge малку појак кабел од оној што навистина ми треба но сепак нека е појак ако одлучам некад да додавам-менјам нешто
3. Кабелот за поврзување на појачалото со акумулаторот ке иде од едната страна на колата , а каблите за звук од другата , сите знаеме зошто.. нели?
4. Од моето радио излегува remote turn on кабел кој ке иде директ у амплиферот за да се пали само кога ке се даде контакт на колата.
5. Дампинг , да секако дека ке направам , да не се губи звукот по вратите-ова е најлесниот дел
6. Е сега каблите за звучниците ке идат од појачалото до радиото, кај што ке се преспојат, за да ги искористам старите кабли кои фино и уредно се спроведени до вратите.
7. Монтирање на звучниците колај работа, нели? Ако идам на 6.5инчи големина ке си земам адаптери за од 6 х 8инчи да можам да инсталирам 6.5. Овие звучки , кои ги имам напишано во погорните постови, имаат твитери кои се подесуваат во која насока да пуштаат звук, па така ке се завртат малку нагоре за да се добие пореалистичен звук, затоа што онака се долу ниско во вратите и не е тоа тоа.
8. Субвуферот ... За него ке направам пресметки според пропишаните спецификации за тоа кој простор му треба(волумен внатре), зависно дали е комплетно затворен(sealed) или со отвор(ported).
9. Да ке имам еден осугурач на кабелот кој иде од акумулаторот, и ке биде близу до него за недај боже
10. Подесување... за тоа има доста туторијали на интернет, само си треба интересирање и желба да се научи нешто ново, а мене тоа не ми е проблем.
Вака на прв поглед ова е тоа , но кога ке се почне ке видиме кај сум погрешил, или пак не , тоа времето ке покаже