Автор Тема: Брисачи  (Прочитано 340864 пати)

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2648
Одг: Брисачи
« Одговори #1695 на: 02 Ноември 2023, 17:30:15 pm »
Само бош. било кој модел. Ќе искористам прилика да го искритикувам Валео, катастрофа  2 пати го имам пуштено на дожд и одма шкрипа и не брише убаво. купен пред 3-4  месеци ( кај мене е само 1 иначе на ветробранско стакло 65cm) и на задното имам валео, исто не сум задоволен. Претходно цело време имав бош и бришеа мноогу поубаво само како стареат стануват бучни

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 675
  • Pixel Perfect.
« Одговори #1696 на: 03 Ноември 2023, 11:50:08 am »
Ќе искористам прилика да го пофалам Valeo (Silencio), оваа им е трета година а ги платив околу 2000ден.
Секој брисач ќе шкрипи ако ти е контаминирана шофершајбната, а треба и редовно чистење на гумиците со алкохол или одмастувач. (пролет, лето, есен, зима)

Стај на раката некој најлон или ќесе и помини по површината на шофершајбната, ќе ти стане јасно.
Зимаш глина или глинена ракавица, може и жилет или пак со тврдата страна на сунѓер (за миење садови) и лубрикант, може било кој сјај за миење садови.

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 429
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #1697 на: 03 Ноември 2023, 14:09:49 pm »
За чистење шофершајбна јас би препорачал Labocosmetica Energo ако подолго не е исчистена и имат траги од кисел дожд, или Q2M Prep за помалку тврдокорни нечистотии. Не се замараш со жилет или clay bar, само нанеси на стаклото, избриши со крпа и измиј ја шофершајбната после. Со ова не осеќам ни потреба да ги чистам брисачите, ептен ако нешто е заглавено на нив, ама генерално со пена ги поминувам во самоуслужна и со вода од далеку.

Ама да, во секој случај, џабе добри брисачи ако шофершајбната е контаминирана.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5654
« Одговори #1698 на: 03 Ноември 2023, 18:34:59 pm »
Kade moze da se nabavat ovie sredstva sto gi napomena gore i koja e nivnata cena ?

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 429
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #1699 на: 03 Ноември 2023, 20:31:26 pm »
Ги имаш на carwash.mk, еве и линкови подолу. Labocosmetica Energo е 750 денари за 250 милилитри, ама е прилично густо и користиш минимална количина при чистење. Q2M Prep го имаш во пакувања од 500ml за 790 денари и 1000ml за 1,290 денари, класично спрејче е.

https://carwash.mk/Energo
https://carwash.mk/gyeon-Prep
https://carwash.mk/Prep1000ml

Отсутен Panda993

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 100
« Одговори #1700 на: 04 Ноември 2023, 00:11:04 am »
Денеска купив Praxis Air10 брисачи на Макпетрол.

Веднаш ги монтирав за да ги пробам бидејќи врнеше и на прв впечаток не сум задоволен.
Нови брисачи одма како да ја за замачкуваат шофершајбната.

Не знам дали треба да "легнат" малце или толку е квалитетор на  Praxis Air10..... бидејќи старите Bosch AeroEco стари 2 години боље бришеа од новиве пола саат користени 😅😅 .... само новиве не шкрипеа 🤣

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #1701 на: 04 Ноември 2023, 10:43:51 am »
Денеска купив Praxis Air10 брисачи на Макпетрол.

Веднаш ги монтирав за да ги пробам бидејќи врнеше и на прв впечаток не сум задоволен.
Нови брисачи одма како да ја за замачкуваат шофершајбната.

Не знам дали треба да "легнат" малце или толку е квалитетор на  Praxis Air10..... бидејќи старите Bosch AeroEco стари 2 години боље бришеа од новиве пола саат користени .... само новиве не шкрипеа
Stakloto ti ima mnogu prljavstini

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1837
« Одговори #1702 на: 04 Ноември 2023, 10:56:45 am »
Кај мене имам приметено кога ке прснам восок знае да заквичи некое време, а тоа што викаш дека е како замачкување мислам дека е од прљавштини загледај го стаклото од надворешна страна ке приметиш како кругови додека е влажно

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6152
« Одговори #1703 на: 04 Ноември 2023, 12:35:21 pm »
Имаш погоре придонес зошто се корисни нови гуми.

Или побитна е докторска дисертација на тема: “ Како да избришете ветробранско стакло со 17 едноставни чекори”?

Шо се мачите, прашајте експерт.

*не мене

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1727
Брисачи
« Одговори #1704 на: 04 Ноември 2023, 17:36:38 pm »
Имаш погоре придонес зошто се корисни нови гуми.

Или побитна е докторска дисертација на тема: “ Како да избришете ветробранско стакло со 17 едноставни чекори”?

Шо се мачите, прашајте експерт.

*не мене
Друже, ај бе скини ми се скурца.

ОК?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #1705 на: 04 Ноември 2023, 18:08:36 pm »
Мора некој да ти покаже тебе и на Џанкарло Физикела каде ви е местото.

Намалете со куровите мешање малце, шо ви е? Gay too much?

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1727
« Одговори #1706 на: 04 Ноември 2023, 18:15:21 pm »
Ај излези запери кола, и онака друго нешто нема што да се прави у тоа пограничните села. Перење кола и мрсомуд на форум.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #1707 на: 04 Ноември 2023, 18:30:19 pm »
Waaaay ahead of ya.

А бе какви плачипички сте вие у Скупје... Бидете мажи, признајте кога ќе засерете, кога ќе пишете глупост на форум, кажи, "да, тоа беше малку непромислено и избрзано", не боли...

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8961
« Одговори #1708 на: 04 Ноември 2023, 19:53:27 pm »
 Brisaci menjam ednash na 5-7 godini, pa ke kupam original nek si e . M.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #1709 на: 04 Ноември 2023, 20:07:15 pm »
Сум купувал и скапи и евтини брисачи.

Моето искуство вика дека доколку колата не е гаражирана, ОЕМ брисачи се фрлање пари, пошто самите атмосферски влијанија неколкукратно ќе им го намалат животниот век. А си платил добра цена.

Вака, евтини брисачи, ама и не ми е гајле колку траат. Почнат ли со девијации, 500-600-700 денари нови и чао. Како и да е, 6 месеци "че изодат".